Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Снимка: архив

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение.

Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата инфраструктура за поддържането на жизнено важни обществени и икономически функции. Същевременно те подчертават, че подходът към тях трябва да бъде всеобхватен и базиран на риска.

По повод сигурността на оборудването, еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Брьотон заяви, че то остава отговорност на страните членки. Има обаче сериозни разногласия по въпроса за електронната поверителност, подчерта Брьотон:

“Някои страни-членки показаха нетърпение. Други ни казаха: "Работим по нея три години". Трети пък заявиха, че работят по директива, която се прилага от 2002 година, а това е от почти едно поколение. Очевидно трябва да се работи в тази област, която е изключително важна за нашите 500 милиона граждани, които живеят в тази среда. Така че усетих при част от страните разочарование, при други нетърпение да се намери решение“.

Имало е обаче пълен консенсус от създаването на център, който да се грижи за киберсигурността, уточни Брьотон.

Според постоянният заместник представител на Финландия Мина Кивимяки "5G мрежите ще бъдат икономически гръбнак на нашето бъдещо цифрово общество".

В заключенията на Европейският съвет по телекомуникации се подчертава, че 5G мрежите ще бъдат от решаващо значение за поддържането на социални и икономически функции.

Изводите също така подкрепят и Европейската оценка за риска от 5G мрежите, публикувана през октомври, в която се посочва, че една от най-големите опасности на мрежите от пето поколение е по-големият брой на пътищата за атака, които могат да бъдат използвани, най-вероятно от държави извън ЕС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

104-годишният Димитър Спасов: Обичам всички хора

Димитър Спасов е ветеран от Втората световна война. Варненецът наскоро навърши 104 години. "Обичам всички хора, обичам да съм усмихнат. Ако някой ме нагруби, казвам му - недей! Врагове никога не съм имал, просто обичам хората ", сподели той философията си за живота в интервю на Даниела Стойнова. Димитър Спасов се смята за човек, който не се плаши от..

публикувано на 24.01.20 в 12:40

Emirates набира стюарди и стюардеси

Авиокомпанията Emirates набира кабинен екипаж – стюарди и стюардеси, като за целта трябва да се запознаете с условията им и ако отговаряте на тях, можете да се регистрирате в сайта на авиокомпанията. Одобрените кандидати ще бъдат поканени на среща, обявените дати са две: на 5 февруари в София и на 7 февруари в Пловдив. Ето и част от..

публикувано на 24.01.20 в 07:25
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

Може ли маската да спре вирусите?

Използването на хирургични маски за предпазване от инфекция е популярно в много страни по света, най-вече в Китай по време на сегашната епидемия от коронавирус, където те също се носят за защита от мръсния въздух. Вирусолозите, обаче, са скептично настроени към тяхната ефективност срещу вирусите,..

публикувано на 24.01.20 в 06:41

Красиви мисли към природата събират млади автори на тематичен базар

„Чисто море. Чисти плажове. Чисти мисли“ – това е темата на един различен базар, който ще се случи за трети път във Варна по инициатива на две млади варненки, създаващи продукти в съзвучие с природата - Вилияна Митева и Велина Пецова. Повече от година те развиват своя серия биокозметика, създадена с етични към здравето и околната среда съставки и..

публикувано на 23.01.20 в 10:47

Варна е далеч от грипна епидемия

Болните от грип и остри респираторни заболявания във Варна се увеличават, но броят им е далеч от епидемичните стойности. Това съобщи за Радио Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта е 113 на 10 000 души. В областите, в които има обявена грипна епидемия болните са над 270 на 10 000. Според д-р Драганова ваксинация..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Мобилен app улеснява сервиза и поддръжката на колите

Мобилната платформа "АвтоИконом", която спестява време и пари при поддръжката и ремонта на автомобили у нас, вече три месеца е представена и във Варна, съобщи за Радио Варна управителят на екипа Светлана Андреева, в чиято биография стоят записани и шест години като шофьор на такси във Варна. Целта на екипа е максимално да улесни шофьорите у нас,..

обновено на 22.01.20 в 11:02

Трети коронавирус мутира

Мистериозният вирус от Ухан, който разболя 224 души и доведе четирима до летален край, се развива по най-лошия сценарий. Новият коронавирус е мутирал така, че може да се предава не само от животно на човек, но и от човек на човек. Други два коронавируса през последните 20 години са успели да се прехвърлят от животни на хора и да променят антигенната..

обновено на 22.01.20 в 09:13