Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Снимка: архив

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение.

Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата инфраструктура за поддържането на жизнено важни обществени и икономически функции. Същевременно те подчертават, че подходът към тях трябва да бъде всеобхватен и базиран на риска.

По повод сигурността на оборудването, еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Брьотон заяви, че то остава отговорност на страните членки. Има обаче сериозни разногласия по въпроса за електронната поверителност, подчерта Брьотон:

“Някои страни-членки показаха нетърпение. Други ни казаха: "Работим по нея три години". Трети пък заявиха, че работят по директива, която се прилага от 2002 година, а това е от почти едно поколение. Очевидно трябва да се работи в тази област, която е изключително важна за нашите 500 милиона граждани, които живеят в тази среда. Така че усетих при част от страните разочарование, при други нетърпение да се намери решение“.

Имало е обаче пълен консенсус от създаването на център, който да се грижи за киберсигурността, уточни Брьотон.

Според постоянният заместник представител на Финландия Мина Кивимяки "5G мрежите ще бъдат икономически гръбнак на нашето бъдещо цифрово общество".

В заключенията на Европейският съвет по телекомуникации се подчертава, че 5G мрежите ще бъдат от решаващо значение за поддържането на социални и икономически функции.

Изводите също така подкрепят и Европейската оценка за риска от 5G мрежите, публикувана през октомври, в която се посочва, че една от най-големите опасности на мрежите от пето поколение е по-големият брой на пътищата за атака, които могат да бъдат използвани, най-вероятно от държави извън ЕС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Звездица отбелязаха храмовия си празник

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските..

публикувано на 19.10.20 в 14:11

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните..

обновено на 19.10.20 в 09:59

Семейство на пакистанец и българка в съдебна борба да живеят заедно в България

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 19.10.20 в 09:26

Художниците празнуват своя професионален празник

На 18 октомври художниците, иконописците и реставраторите честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този..

публикувано на 18.10.20 в 08:39

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите . За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат..

публикувано на 17.10.20 в 19:42
Самотни лодки се белеят на дъното на най-големия язовир в Източна България -

Да "прекрачиш" Луда Камчия

Всяка сутрин - в дъжд, пек, вятър, мъгла или сняг, Пламен Попов се отправя по пътеката, която води до р. Луда Камчия под моста в родното си село Бероново, за да замерва нивото на реката, която де факто захранва с питейна вода областите Варна и Бургас. Прави това от повече от 15 години, откакто е наблюдател към Националния институт по хидрология и..

обновено на 16.10.20 в 11:19

Отменят Фестивала на сармата и кюфтето в Генерал Тошево

Традиционният фестивал в Генерал Тошево на сармата и кюфтето няма да се състои. Неговото провеждане беше предвидено да е на 8 ноември. Причината е в удължената епидемична обстановка в страната. Заради удължената епидемична обстановка в страната до края на ноември месец от община Генерал Тошево са взели решение Фестивалът на сармата и кюфтето тази..

публикувано на 16.10.20 в 11:09