Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от 1 юли догодина, реши окончателно Народното събрание. Единствено минималната пенсия ще има по-голям ръст, за да достигне нивото от 250 лева.

В пленарната зала започнаха изказванията по второто четене на държавния бюджет, като от левицата представиха техния алтернативен вариант. В него освен смяна на данъчната система се предлага и по-висок размер на пенсиите, който вече бе отхвърлен от пленарната зала. Подобна идея не бе подкрепана дори и от ДПС, тъй като пенсионната система се нуждае от устойчивост, заяви Хасан Адемов:

"Ако султанът на една от арабските държави реши да подари на българските пенсионери тази година десет милиарда лева, българските пенсионери ще бъдат изключително щастливи, защото пенсиите им ще бъдат увеличени със сто процента. Само че догодина трябва да търсим другия султан".

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа".

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Тъй като дебатите по размера на минималната пенсия преминаха късно снощи в пленарната зала, депутатите единствено проведоха гласуванията на различните предложения, като потвърдиха договореното на Коалиционния съвет - 250 лева минимална пенсия от първи юли. Най-оживена дискусия се проведе по размера на обезщетението за майчинство през втората година. От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Социалният министър Деница Сачева подчерта, че младите майки трябва да се стимулират да се върнат по-бързо на работа:

„Знаете, че правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От левицата обаче са категорични, че това не е достатъчна помощ за младите семейства и за тях е необходим по-голям финансов стимул. Таско Ерменков заяви:

„Знаете ли какви са цените на детските стоки? На облеклото са по-високи от стоките за възрастни! Какво казваме на българските майки? Че няма да им ги дадем тези пари, защото те искат по-бързо да се върна на работа“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден 77 на недоволство срещу кабинета във Варна

За 77 пореден ден недоволни от управлението на страната варненци се събираха пред сградата на общината, за да призоват за оставките на правителството и на главния прокурор. Вчера представител на палатковия лагер съобщи, че от групата им ще съсредоточават усилията си за по-мащабни прояви само един път в седмицата, като избраха този ден да е понеделник, но..

обновено на 24.09.20 в 20:50

Отпуснаха 20 млн. лева за хеликоптери-линейки

Близо 20 млн.лева ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случай и кризи. Днес Управляващият орган на Оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на..

публикувано на 24.09.20 в 18:56

След денонощие в неизвестност откриха изчезнало 2-годишно дете от Якоруда

Изчезналото 2-годишно дете от Якоруда бе намерено живо и в добро здравословно състояние. Това каза директорът на полицията в Благоевград гл. комисар Дойчин Дойчинов. Момчето е намерено от горски служител в местността "Малката река" до село Бунцево, което се намира на двадесет километра от дома на детето. Двегодишният Мехмед е бил сам в момента, в който..

публикувано на 24.09.20 в 17:16

Коронакризата с най-тежък удар върху „Градски транспорт“- Варна

Неблагоприятното финансово отражение върху общинските дружества, в следствие на пандемията, бе обсъдено на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“. На него бяха разгледани и годишните им финансови отчети за 2019 г.. Изрично внимание бе обърнато на негативния ефект  върху приходите за 2020 г., причинен от  COVID-кризата. Според управителите..

публикувано на 24.09.20 в 16:47

64 души са заразени с коронавирус във Варна и областта за седмица

64 души са установените с коронавирус на територията на Врана и областта от минали четвъртък досега. Повечето са заразени в семействата и заразата има дифузно разпространение, съобщиха от РЗИ. Двама са починалите, те са били с придружаващи заболявания. Сред заразените има и учители, както и двама ученици, посочи д-р Янка Драганова, тя уточни:..

публикувано на 24.09.20 в 16:42

Граждани искат мораториум за изграждане на 5G мрежа на територията на община Балчик

183 души от Балчик са се подписали под искането за налагане на забрана за изграждане на антени за 5G-излъчване на територията на общината. В предложението – подписка, внесено до местния парламент, се излагат подробно мотивите за необходимостта от налагане и забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни..

обновено на 24.09.20 в 16:30

При спецакция във Варна: Задържаха мним общински служител, окрал пенсионери

41-годишен мъж от Бургас, представящ се за общински служител, е окрал самотни възрастни хора в няколко области. Той предлагал на потърпевшите да им съдейства за увеличение на пенсиите или да им осигури евтини дърва. Измамите са извършени на територията на няколко области.  Мъжът е задържан днес, в хода на специализирана полицейска операция по..

публикувано на 24.09.20 в 16:16