Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от 1 юли догодина, реши окончателно Народното събрание. Единствено минималната пенсия ще има по-голям ръст, за да достигне нивото от 250 лева.

В пленарната зала започнаха изказванията по второто четене на държавния бюджет, като от левицата представиха техния алтернативен вариант. В него освен смяна на данъчната система се предлага и по-висок размер на пенсиите, който вече бе отхвърлен от пленарната зала. Подобна идея не бе подкрепана дори и от ДПС, тъй като пенсионната система се нуждае от устойчивост, заяви Хасан Адемов:

"Ако султанът на една от арабските държави реши да подари на българските пенсионери тази година десет милиарда лева, българските пенсионери ще бъдат изключително щастливи, защото пенсиите им ще бъдат увеличени със сто процента. Само че догодина трябва да търсим другия султан".

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа".

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Тъй като дебатите по размера на минималната пенсия преминаха късно снощи в пленарната зала, депутатите единствено проведоха гласуванията на различните предложения, като потвърдиха договореното на Коалиционния съвет - 250 лева минимална пенсия от първи юли. Най-оживена дискусия се проведе по размера на обезщетението за майчинство през втората година. От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Социалният министър Деница Сачева подчерта, че младите майки трябва да се стимулират да се върнат по-бързо на работа:

„Знаете, че правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От левицата обаче са категорични, че това не е достатъчна помощ за младите семейства и за тях е необходим по-голям финансов стимул. Таско Ерменков заяви:

„Знаете ли какви са цените на детските стоки? На облеклото са по-високи от стоките за възрастни! Какво казваме на българските майки? Че няма да им ги дадем тези пари, защото те искат по-бързо да се върна на работа“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

1076 са новите случаи на COVID-19, спад в броя на активните случаи

1 076 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния информационен портал. Направени са 7 822 теста, от които 5 682 PCR с 696 положителни резултата са 13,8%. Най- много положителни резултати ими в столицата – 277, следвана от Варна със 114 и Бургас – 108...

публикувано на 18.04.21 в 07:03

Дървена фигура отпреди 12 хиляди години, открита в Урал, поставя нови въпросителни пред науката

Най-старата дървена статуя, открита в Урал, известна като Шигирския идол, не дава покой на учените. Оказва се, че е на около 12 хиляди години. И сега възникнаха други, също толкова важни въпроси: защо е създаден дървеният идол и какво означават мистериозните рисунки върху него...

публикувано на 18.04.21 в 07:02

Румъния изпрати нов транш от 132 000 ваксини "АстраЗенека" на Молдова

Румъния е изпратила днес нов транш от 132 000 дози ваксини на компанията "АстраЗенека" под формата на хуманитарна помощ за Република Молдова, съобщава Аджерпрес. "Преди малко заминаха за Кишинев още 132 000 дози ваксина срещу КОВИД-19. Стоим редом до властите в Република Молдова и се радваме, че можем да им подадем ръка в борбата срещу..

публикувано на 17.04.21 в 18:10
Ученици от ОУ

Над 20 тона са събраните капачки във Варна

При много добра организация протича събирането на капачки, организирано от сдружението "Аз вярвам и помагам " във Врана. Пунктът е на площада пред катедралата, където до 15 часа се приемат пластмасови капачки. До момента, организаторите пресмятат, че са събрани около 20 тона пластмасови капачки. Още от разговора на Ваня Славова с Владислав..

обновено на 17.04.21 в 17:54

Започват да тестват турска ваксина на 1000 доброволци

В турската столица Анкара е разкрит Център за клинични проучвания на ваксинни проекти срещу Ковид-19 и мутациите на вируса. Центърът се помещава в най-големия обществен болничен комплекс на столицата - Анкарската градска болница. Това съобщи доцент д-р Афшин Емре Кайъпмаз от специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. "Дейностите..

публикувано на 17.04.21 в 17:49

Испания продължи изискването за карантиниране на пътници, пристигащи от 12 страни

Испания продължи до началото на май изискването за карантиниране на всички пристигащи в страната от 12 държави - Бразилия, Перу, Колумбия и девет африкански - поради опасения, свързани с различните варианти на коронавируса, предаде Франс прес. Испанските власти казаха, че са взели това решение, безпокоейки се от бразилския и южноафриканския вариант на..

публикувано на 17.04.21 в 17:30

Самостоятелното тестване в Гърция задължително за някои служители от 19-и

Самостоятелното тестване става задължително за редица категории служители в частния и държавния сектор в Гърция от понеделник, 19 април, според публикувано днес министерско решение, съобщава в. "Катимерини". Сред служителите в обществения сектор, за които тестването става задължително, са работещите в центровете за обслужване на клиенти,..

публикувано на 17.04.21 в 17:14