Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от 1 юли догодина, реши окончателно Народното събрание. Единствено минималната пенсия ще има по-голям ръст, за да достигне нивото от 250 лева.

В пленарната зала започнаха изказванията по второто четене на държавния бюджет, като от левицата представиха техния алтернативен вариант. В него освен смяна на данъчната система се предлага и по-висок размер на пенсиите, който вече бе отхвърлен от пленарната зала. Подобна идея не бе подкрепана дори и от ДПС, тъй като пенсионната система се нуждае от устойчивост, заяви Хасан Адемов:

"Ако султанът на една от арабските държави реши да подари на българските пенсионери тази година десет милиарда лева, българските пенсионери ще бъдат изключително щастливи, защото пенсиите им ще бъдат увеличени със сто процента. Само че догодина трябва да търсим другия султан".

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа".

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Тъй като дебатите по размера на минималната пенсия преминаха късно снощи в пленарната зала, депутатите единствено проведоха гласуванията на различните предложения, като потвърдиха договореното на Коалиционния съвет - 250 лева минимална пенсия от първи юли. Най-оживена дискусия се проведе по размера на обезщетението за майчинство през втората година. От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Социалният министър Деница Сачева подчерта, че младите майки трябва да се стимулират да се върнат по-бързо на работа:

„Знаете, че правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От левицата обаче са категорични, че това не е достатъчна помощ за младите семейства и за тях е необходим по-голям финансов стимул. Таско Ерменков заяви:

„Знаете ли какви са цените на детските стоки? На облеклото са по-високи от стоките за възрастни! Какво казваме на българските майки? Че няма да им ги дадем тези пари, защото те искат по-бързо да се върна на работа“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата във Варна може да поскъпне с 10 ст. за кубик

Предложение цената на водата във Варна да се увеличи от 3,09 лв. на 3,19 лв. за кубик през 2020 г. ще бъде обсъдено на открито заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 17-и декември. Увеличение на водата се предлага в редица градове в страната, сред които София, Пловдив, Бургас, Шумен, Добрич, Разград и още др..

публикувано на 13.12.19 в 16:06

Рекордно ниско ниво на язовир "Цонево"

Драстично е спаднала водата в язовир “Цонево”. Живеещи в района разказват, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много.  Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало. По данни..

публикувано на 13.12.19 в 16:04

100 лева глоба за отсъствие от сесия в Балчик

Промени в Правилника за работа на Общинския съвет в Балчик бяха утвърдени днес. Нормативният документ не се различава съществено от предходния, съобразен е с измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Отново ще функционира председателски съвет, който ще подпомага работата на председателя на ОбС, в него ще членуват по..

публикувано на 13.12.19 в 15:56

След социалния дом: А сега накъде?

Кирил  Василев  е  на  21 години, от 7-годишен е настанен в социалния  дом в село Бързица, община  Провадия. Когато навършва 18 години е буквално изгонен от институцията и остава на грижите на дядо си. "Справихме се някак. Двамата. Дядо и аз", казва младежът. Днес той е доброволец по програмата „Еразъм” и е участник в конференцията „„Живот след..

публикувано на 13.12.19 в 15:49

Облачна, но топла събота

В събота щ е има променлива, по-често значителна облачност. Привечер и през нощта срещу неделя на много места ще превали дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 5 и 10 градуса, максимални от 10 до 15. За Варна минимална температура 10, максимална 13 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура..

публикувано на 13.12.19 в 13:05

Илън Мъск изпраща канабис в космоса

SpaceX на Илън Мъск ще отнесе канабис при астронавтите на Международната космическа станция (МКС), съобщи в."Сън". Реещите се в Космоса земни хора могат да очакват доставката да бъде в капсулата Space X Dragon, която е планирана да направи следващото си пътуване през март 2020 г. Самият Мъск може да е човекът зад Space X, но той не е мозъкът зад..

публикувано на 13.12.19 в 12:58
Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие по целите за климата

България, Франция, Чехия и Унгария не се отказват от ядрената енергия

Държавните глави и правителствените ръководители от Европейския съюз не се споразумяха на срещата си в Брюксел за отказ от атомната енергия. Това става ясно от публикувано на сайта на Европейския съвет изявление. "Европейският съвет признава необходимостта от гарантирането на енергийна сигурност и уважава правото на държавите членки да..

публикувано на 13.12.19 в 11:51