Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 5 милиарда лева ще бъдат инвестирани догодина в образование

Депутатите продължават обсъждането и гласуването на Бюджет 2020

2
Финансовият министър Владислав Горанов с проектобюджета за 2020 година
Снимка: БГНЕС

С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през следващата година. Това записаха депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 милиарда лева, но те са разпределени не само в приетия вече бюджет на ресорното министерство, а и в средствата за общините и други институции, които предстои да бъдат гласувани. 

10%  е предвиденото увеличение на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  - 17 на сто.  Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана.

По време на обсъжданията в пленарната зала от опозицията изтъкнаха, че увеличението на учителските заплати не се усеща от всички преподаватели. Веска Ненчева от БСП заяви от парламентарната трибуна:

"Факт е, че в много от училищата това увеличение не може да достигне прословутите 20% и, ако целта е професията да стане привлекателна за младите хора, това не се случва, защото процентите увеличение не могат да компенсират огромното количество бумащина, с които са натоварени педагозите в образователния процес".

"Много средства в образованието - резултатите обаче са плачевни, за съжаление", обобщи Ненчева. Депутатите обърнаха внимание и на лошите резултати на българските ученици в изследването PISA.

След края на дебатите просветният министър Красимир Вълчев отговори на критиките, че "наливането" на средства в образованието не дава качествени резултати:

"Това е все едно да кажем - ще поливаме това дърво, което даде добри плодове. Тук логиката е обратната - първо, трябва да полеем, и тогава да чакаме плодове. И затова резултатите от образованието са дългосрочни и затова днес берем плодовете на това, че пестяхме предходни десетилетия от образование ".

"Има увеличение от 14,5 процента на разходите за образование, до 4,813 млрд. лева, което е 3,8 % от БВП за 2020 година", посочи Таня Петрова от ГЕРБ.

Бяха утвърдени и средствата за обществените медии - Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия - 70 млн. лева.

Депутатът от БСП Антон Кутев подчерта, че сумата за БНТ е точно толкова, колкото са и задълженията й, което противоречи на закона. За пореден път той настоя за създаването на фонд за радиото и телевизията, от който да се финансират обществените медии чрез събирането на такси:

“Това е единственият начин – фонд “Радио и Телевизия“, по който Националното Радио и Националната Телевизия няма да зависят пряко от министъра на финансите и респективно няма да се случва това, което се случи в Националното Радио само преди няколко месеца“.

Повече пари бяха поискани за култура, земеделие и жп транспорт, но исканията на опозицията бяха отхвърлени от пленарната зала. В момента се работи по разпределението на бюджета за общините.

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто. Вече са гласувани бюджетите на част от министерствата. 

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.

Най-спорните текстове са в преходните и заключителни разпоредби

Спорните текстове за регламентацията на местата за краткосрочно отдаване под наем и изненадващото решение за видеонаблюдение във всички акцизни складове също предстои да бъдат разгледани днес в пленарната зала. Те са част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. След като в данъчните закони беше записано, че само данъчните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, изненадващо мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

При дебатите в ресорната комисия, която Менда Стоянова от ГЕРБ оглавява, беше решено местата за краткосрочно отдаване под наем да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Въпреки това бяха запазени текстовете, според които ако бъде установено нарушение, онлайн платформи могат да се окажат недостъпни от България за 14 или 30 дни.

В предаването "Нещо повече" доц. Григор Сарийски от БАН коментира, че от 2003-та година насам тече процес на обезкървяване на общините - "бяха им отнети голяма част от източниците на собствени приход. "Това, което виждаме в Бюджет 2020 е понижаване на дела на собствените приходи до около 38%. Общините са оставени на благоволението на Министерството на финансите", коментира той.
Репортаж на Марта Младенова в предаването "Нещо повече" и интервю на Людмила Железова с доц. Григор Сарийски можете да чуете от звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговарят за нови заплати в "Градски транспорт" - Варна

От   „Градски транспорт” ЕАД опровергават изнесените данни  за евентуално спиране на дейността на дружеството заради задължения и посочват, че по този начин се правят опити за създаване на обществено напрежение. В момента текат преговори със синдикалните организации за подписване на нов колективен трудов договор, в който се предвижда 10%..

публикувано на 22.01.20 в 13:31

От 15 до 16 ч. затварят пътя от Търговище до Белокопитово

Движението по пътя София–Варна ще бъде спряно за един час днес в участъка от Търговище до пътен възел „Белокопитово“. Ограничението ще важи за времето от 15:00 до 16:00 ч. Това съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”. Автомобилите ще бъдат пренасочвани по второкласния път Търговище-Разград през Трапище, Лозница и Мировец, до кръстовището с..

публикувано на 22.01.20 в 13:26

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се" В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото..

публикувано на 22.01.20 в 13:15
Община Добрич

Кой получава ключ за общинско жилище в Добрич?

Изготвен е списъкът за настаняване в общински жилища  на нуждаещи се в община Добрич за 2020 година. Одобрените лица и семейства с установени жилищни нужди и право за настаняване в общински жилища са обявени на информационни табла в сградата на община Добрич.  В списъка участват граждани, подали заявления  за установяване на жилищни нужди от 1 юли до..

публикувано на 22.01.20 в 12:12

Варна е далеч от грипна епидемия

Болните от грип и остри респираторни заболявания във Варна се увеличават, но броят им е далеч от епидемичните стойности. Това съобщи за Радио Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта е 113 на 10 000 души. В областите, в които има обявена грипна епидемия болните са над 270 на 10 000. Според д-р Драганова ваксинация..

публикувано на 22.01.20 в 11:14

Евроинвестиции за над половин милиард лева във Варненска област

605 проекта на обща стойност 568 420 883 лв. са реализирани с европейски средства на територията на Област Варна от началото на настоящия програмен период (2014-2020г.) към края на декември 2019г. След Община Варна, в която са инвестирани 367 771 517 лв. от европейските фондове, първенец сред малките общини във Варненска област е Долни чифлик. За..

публикувано на 22.01.20 в 10:17

Въоръжен грузинец задържаха във Варна

23 – годишен грузински гражданин е задържан за извършван от него въоръжен грабеж, информира ОД на МВР-Варна.  В нощта на 19 срещу 20 януари, на ул. „Марица” във Варна, неизвестен мъж заплашва с огнестрелно оръжие 24-годишен варненец и му извършва грабеж на мобилен телефон. След предприетите действия по разследване на случая и проведена специализирана..

публикувано на 22.01.20 в 10:03