Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект подобрява научната среда в Икономическия университет във Варна

На среща с журналисти на 16.12.2019 г. в Икономически университет – Варна бяха огласени резултатите от приключилия проект BG05M2OP001-2.009-0036 „Инвестиции в обучението на студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели – гарант за по-добро бъдеще“, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програмаНаука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020, съфинансирана от Европейски социален фонд. Проф. д-р Веселин Хаджиев – ръководител на проекта, представи накратко постигнатите резултати по основните дейности:

Дейност „Мобилност на студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели – осъществена входяща и изходяща мобилност.

Дейност „Осигуряване на достъп до обучения“ – над 105 обучени представители на целевата група.

Дейност „Развитие на капацитета и мотивиране на докторанти, постдокторанти и преподаватели“:

Закупена учебна и научна литература и периодични издания – над 500 заглавия.

Подпомогнати над 10 докторанти за предпечатна подготовка и печат на дисертационни трудове.

Закупени материали и консумативи за лабораторни изследвания в сферата на стокознанието.

Дейност „Организиране на научни форуми“ – общо над 130 участници, 90 изнесени научни доклада, 3 издадени сборника с доклади.

Дейност „Осигуряване на достъп до научни бази данни и научна информация“: Абонамент за 2018 г. за следните научни бази данни: EBSCO; Emerald; Passport – Euromonitor International; JSTOR; Encyclopedia Britannica, Достъп до научни бази данни с електронни книги с достъп до над 700 заглавия

Дейност „Провеждане на обучителен курс, свързан с управление на интелектуалната собственост“ – лектор: адвокат с дългогодишен опит в сферата на интелектуалната собственост, 19 участници представители на целевата група.

Чуйте ръководителят на проекта професор Веселин Хаджиев.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Камион падна от Аспарухов мост (снимки)

Камион падна от Аспарухов мост. Товарният автомобил ("Форд") е паднал през мантинелата на сухата част под моста. 45-годишният шофьор е загинал на място. Водачът на самосвала е изгубил контрола над управлението в най-високата част на моста по неизяснени причини. Отбива вдясно и минава през стоманено- предпазната ограда и пада в островната част, каза за..

обновено на 22.10.20 в 18:27

Разкриват допълнителни легла за лечение на COVID-19 във Варна

Рязко увеличване на броя на новодиагностицираните с коронавирус отчитат здравните валсти в страната. Това създава проблем за здравната система и за болничното лечение на пациентите, каза на брифинг директорът на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова.   Варна също отбелязва антирекорд по отношение на пандемията - новите случаи са 77, коментира още д-р..

обновено на 22.10.20 в 17:31

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

От полунощ посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат, като на посетител се падат по 2 кв. метра от помещението. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията. По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Досега на..

публикувано на 22.10.20 в 16:44
Аспарухов мост във Варна

Четири минути след инцидента - от АПИ: Аспаруховият мост е в добро състояние според пътни експерти

Четири минити след тежкия инцидент, при който тежкотоварен автомобил падна от Аспаруховия мост,  от АПИ публикува доклад за състоянието му. Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и..

публикувано на 22.10.20 в 15:00

Отново силанизират безплатно детските зъби

Националната програма за силанизация на детските зъби се реализира и т.г. в пълен обем, като продължава до края на м.ноември. Заради Ковид-19 обаче няма традиционната съпътстваща информационна кампания в училищата и детските заведения. Това стана ясно на Националната кръгла маса за силанизация на постоянните зъби при децата, която се провежда във..

публикувано на 22.10.20 в 14:54
Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“. С това уточнение пред депутатите започна изказването си в пленарна зала здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. Проф. Ангелов участва в инициирано от опозицията разискване за..

публикувано на 22.10.20 в 14:24

ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор

След близо четири часа обсъждания Пленумът на ВСС прекрати без резултат дебата по искането на Съюза на съдиите в България /ССБ/ за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор. Точката беше внесена в дневния ред от председателя на ВКС Лозан Панов. Заседанието на ВСС се проведе, докато пред сградата се провеждаше протест на активисти от..

публикувано на 22.10.20 в 13:50