Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен фермерски фест до края на седмицата във Варна

| обновено на 17.12.19 в 06:29

За първи път Фермерският пазар във Варна ще има свое коледно издание, което ще посреща варненци и гости на гарада в градинката до Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Фермерският фест започва от вторник, 17-и декември, и ще продължи до 22-и декември (неделя). Специален гост на феста ще бъде един от най-известните майстори-грънчари в България - Деси Владовска, каза за Радио Варна Екатерина Желязкова, организатор на коледния фермерски пазар. Деси ще представи невероятните си авторски глинени съдове за хранене и готвене от червена българска глина и коледни глинени играчки за елха с късмети, произведени в грънчарницата в с. Раданово, добави Желязкова.
Ще има разнообразие от био и крафт вина, произведени от малки винарни в региона. А за ценителите на качественото вино на 21 декември от 15 до 17 ч. ще се проведе дегустация на подбрани бели, червени и десертни вина със зрели стандартни и нестандартни сирена, произведени от български бутикови ферми. Дегустацията ще води сомелиерът Йордан Русев, който, след като покори Америка и Австралия, вече от три години е отново в родината и помага за популяризиране на българските вина у нас и зад граница. 
Освен ароматното италианско кафе, посетителите на феста ще могат да опитат също така натурален горещ шоколад в различни цветове, каза още Екатерина Желязкова и допълни, че ден по-рано, на 19-ти декември деца ще майсторят вкусни курабийки. Инициативата ще е с благотворителна цел, насочена към Дневен център "Слънчевата къща" във Варна. 

За да подсилят коледния дух, организаторите са поканили участници от „Улицата на готвачите". Те ще са на линия на 17 декември със загрети фурни и ще радват посетителите с вкусна и приготвена на място топла храна - ръчно приготвени пици с квас, специални свински ребърца и други деликатеси, опушени на бавен огън, вкусна норвежка скумрия на огън.

Организаторите обещават също така много греяно натурално вино с коледни аромати, вкусна и здравословна храна, разнообразни продукти и подаръци. 

Фермерският коледен пазар ще работи всеки ден до неделя, включително, от 10 до 20-21ч. каза още Екатрина Желязкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16