Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски работодател дава бонуси на родителите на отличници

Не са много работодателите, които възприемат служителите си не само като човешки ресурси, но и като хора. Хора, които имат семейства и деца. Някои чуждестранни компании мотивират работниците си като създават детски градини на работното място или тийм билдинг, в които участват и техните семейства. В България обаче това по-скоро се възприема като лукс. Доброто отношение обаче създава по-голяма лоялност от страна на служителите. Подобен е примерът с управителя на бургаската фирма „Работническо дело“ Йоско Алипиев, чийто офис се намира в квартал „Победа“. Преди 3 месеца той решава да раздава финансови бонуси на работниците си, чиито деца не само ходят редовно на училище, но и имат добър успех.

За Йоско Алипиев не е чужда идеята да правиш добро. От години той провежда благотворителни инициативи и помага на различни хора. При това не само по коледните празници. Така се опитва да възпитава и децата си. Идеята за въвеждането на бонус системата за добрите ученици е дошла спонтанно, след като детето на негов служител се е опитало да изрецитира стихотворение. „Попитах детето дали ходи на училище и дали знае някое стихотворение. Тя каза, че знае. Започна, стигна донякъде и спря. Дадох и лакомства, каквито имахме в офиса и й казах, че ако обещае, че ще научи цялото стихотворение, ще получи още. След седмица детето дойде с баща си и изрецитира цялото стихотворение. Видях как повлия едно малко стимулиране“, разказа той. 

Бонусите не се раздават само на родителите, но и на по-възрастните служителите, които имат внуци. В момента във фирмата работят около 30 души. „Случвало се е да чувам как родител казва на детето си, че навън е студено и няма нужда да ходи на училище. Те са в една затворена среда и си мислят, че нямат бъдеще освен да останат в тази затворена среда. Никой не иска да излиза от там, защото външният свят за тях е непознат. Опитвам се по този начин да им покажа, че не е така. Трябва да се запознаят с външния свят и да видят, че има много по-хубави места и по-хубав начин на живот“, допълни Алипиев.

Той посочи, че стриктно следи дали наистина децата получават добри оценки в училище. „За над много добър родителят получава бонус 50 лв. върху заплатата, а за пълен отличен – 100 лв. всеки месец. Има деца, които са на косъм да стигнат до много добър, но нямат нито едно отсъствие. С детето и родителя се уговорихме, че ще получи бонус ако обещае, че другия месец ще постигне резултатът, който изискваме. Родителите също се чувства горди от успехите на децата си“, обясни работодателят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50