Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаски работодател дава бонуси на родителите на отличници

Не са много работодателите, които възприемат служителите си не само като човешки ресурси, но и като хора. Хора, които имат семейства и деца. Някои чуждестранни компании мотивират работниците си като създават детски градини на работното място или тийм билдинг, в които участват и техните семейства. В България обаче това по-скоро се възприема като лукс. Доброто отношение обаче създава по-голяма лоялност от страна на служителите. Подобен е примерът с управителя на бургаската фирма „Работническо дело“ Йоско Алипиев, чийто офис се намира в квартал „Победа“. Преди 3 месеца той решава да раздава финансови бонуси на работниците си, чиито деца не само ходят редовно на училище, но и имат добър успех.

За Йоско Алипиев не е чужда идеята да правиш добро. От години той провежда благотворителни инициативи и помага на различни хора. При това не само по коледните празници. Така се опитва да възпитава и децата си. Идеята за въвеждането на бонус системата за добрите ученици е дошла спонтанно, след като детето на негов служител се е опитало да изрецитира стихотворение. „Попитах детето дали ходи на училище и дали знае някое стихотворение. Тя каза, че знае. Започна, стигна донякъде и спря. Дадох и лакомства, каквито имахме в офиса и й казах, че ако обещае, че ще научи цялото стихотворение, ще получи още. След седмица детето дойде с баща си и изрецитира цялото стихотворение. Видях как повлия едно малко стимулиране“, разказа той. 

Бонусите не се раздават само на родителите, но и на по-възрастните служителите, които имат внуци. В момента във фирмата работят около 30 души. „Случвало се е да чувам как родител казва на детето си, че навън е студено и няма нужда да ходи на училище. Те са в една затворена среда и си мислят, че нямат бъдеще освен да останат в тази затворена среда. Никой не иска да излиза от там, защото външният свят за тях е непознат. Опитвам се по този начин да им покажа, че не е така. Трябва да се запознаят с външния свят и да видят, че има много по-хубави места и по-хубав начин на живот“, допълни Алипиев.

Той посочи, че стриктно следи дали наистина децата получават добри оценки в училище. „За над много добър родителят получава бонус 50 лв. върху заплатата, а за пълен отличен – 100 лв. всеки месец. Има деца, които са на косъм да стигнат до много добър, но нямат нито едно отсъствие. С детето и родителя се уговорихме, че ще получи бонус ако обещае, че другия месец ще постигне резултатът, който изискваме. Родителите също се чувства горди от успехите на децата си“, обясни работодателят. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят късометражен филм за петолевката

Ежедневно държим в ръцете си пари, но не винаги знаем чии образи са изобразени върху тях.  Така например на петолевката можем да видим лика на Иван Милев.  Той е известен художник, майстор на акварелната и темперната техника в българското изобразително изкуство.  Подробности от репортажа на Ваня Славова: Българската народна банка пусна в обращение..

обновено на 15.01.21 в 10:46

СУ "Гео Милев" с редица инициативи и виртуален празничен концерт, посветени на своя патрон

Ученици и учители на СУ "Гео Милев" с редица инициативи и виртуален празничен концерт по повод 126-годишнината от рождението на своя патрон. Възпитаниците на школото влязоха в ролята на журналисти, режисьори, фотографи и художници.  По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст- паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват..

публикувано на 15.01.21 в 10:44
Лебеди на Варненския бряг

Броят на лебедите във Варненския залив

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира 45-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на дружеството обединяват усилията си в повече от 40 екипа. До края на седмицата те ще посетят всички големи водоеми в страната – това са над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие,..

обновено на 14.01.21 в 15:12

В Добрич търсят най-доброто домашно вино от реколта 2020

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2020 година, обявява община Добрич. В конкурса могат да участват производители само със собствени вина. От общината ще избират победителите сред три категории – за червени, бели вина и розе, като производителите могат да участват в повече от една категория. В конкурса не могат да участват вина, които са..

публикувано на 14.01.21 в 15:12

Варненският шегаджия Росен Марков каза „Чао” на Великобритания

Близо година след Брекзит, в типичния си шеговит стил, варненецът Росен Марков изрази недоволството си от раздялата между Великобритания и Европейския съюз. Той привлече погледите на минувачите на входа на Морската градина, седнал на тоалетна чиния, държейки огромен надпис “GOODBYE ENGLAND”. Марков пожела на британците „на добър път”, търкулвайки..

публикувано на 14.01.21 в 13:00
Николай Георгиев

История от Равна за Пробития камък, чичо Кольо и неговото малко стадо

Да уловиш изгрева на слънцето през отвора на Пробития камък – това знаят как да направят много малко хора в България. Сред тях са жителите на провадийското село Равна, защото точно до тяхното село е тази природна забележителност. Мястото е мистично и за него се разказват различни легенди. Според едната през Пробития камък хората в..

обновено на 13.01.21 в 12:27

"Тренд": 27% от българите с роднини в чужбина получават помощ от тях

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. 22% от интервюираните посочват, че имат познат/роднина, които се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България. 31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение. Това показват данните от..

публикувано на 13.01.21 в 10:24