Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Напоследък наблюдавах странни случки. Докато купувах талони за паркиране, служителката любезно ми се оплака, че има много работа. Ако може да не издава фактура, защото това допълнително усложнява напрегнатия й ден. Също, да платя в брой, че отчитането на картовите разплащания е по-времеемко и затрудняващо. Няма да предавам детайлно, но докато слушах,..
Галина Танева живее във Великобритания, тя е родом от село Устрем, което се намира на източния склон на Сакар планина. Танева е автор на поредицата от три романа „Нямата рече“, представя и сборник с разкази „Шепот от Сакар“. Тя притежава и уникална колекция от старинни носии. По време на представяне на книгите си в Арт салона на Радио Варна, тя ще..
Университетската болница “Св. Марина” се включва в глобалната инициатива за профилактика и ранно откриване на рак на простатата с безплатни консултации, скрининг прегледи и ехография на пикочо-отделителната система през ноември. Специалистите от Клиниката по урология ще извършват безплатни профилактични прегледи всяка сряда и петък през ноември, от..
На 8 ноември (петък) от 11:30 ч. в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, ще бъде отбелязана 580-ата годишнина от битката при Варна. Честванията ще започнат с военен ритуал, изпълнен от Военноморските сили, поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав III и паметника на..
На 7 ноември (четвъртък) от 16 до 17 часа в Археологическия музей ще бъде представен документалният комикс „Варненският халколитен некропол“ (сценарист Елена Владова, художник Николай Русев) като печатно издание и във вид на изложба. Изданието е придружено с книжка за оцветяване за най-малките, която ги запознава с някои от най-забележителните находки..
Никола Цолов, топ състезателят ни във Формула 3 днес и утре е във Варна. Той днес тренира на картинг пистата, а утре ще участва в състезание с други варненци.
Човек като излезе този следобед във Варна спокойно може да се обърка кой сезон сме, докато не видиш жълтите листа. Слънцето грее, хора се спускат по централното ларго посока плажа, а около тях музиканти, народни танци, фестивали. Не късна есен, а пролет е сякаш навън. Не са малко и хората, които събират слънчеви лъчи на плажната ивица в..