Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родова среща събра над 100 човека във Варна

| обновено на 01.01.20 в 10:51

Голяма родова среща се състоя във Варна в навечерието на Новата година. Инициативата е една млада жена, която след като става майка си дава сметка, че има необходимост да знае повече за предците си. Започва с направата на родословно дърво, а след това стига до идеята и за родова среща. Най-възрастният участник в срещата бе Яни Атанасов (виж галерията), роден на 04.04.1935 г., а най-малките бяха невръстни деца. Всички те са потомци на Атанас Желев, който е роден в средата на 19 век в Новозагорско, когато идва във Варненско се заселва в Аксаково. Занимавал се е със скотовъдство и е имал земи в района, разказва неговата потомка Ваня Ангелова. Такъв е пътят на родословието й по бащина линия. Следващият й проект е да проучи и допълни разклоненията на родословното дърво от страна на своята майка, която е от Стара Загора.

В навечерието на новогодишните празници Ваня вижда възможност да се случи голямата среща, защото всички които са далеч се прибират у дома. Както и самата Ваня Ангелова, която от една година живее в Германия със своето семейство. Тя е на 35 години, по образование икономист.

Снимките в галерията са предоставени на редакцията ни от Ваня Ангелова, а в предаването ”Новият ден” на 1 януари тя разказа:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Родителите да не задоволяват веднага желанията на децата

Всеки човек иска да бъде щастлив, но точна рецепта за щастие няма.  Всеки, който има дете или деца, желае да бъде най-добрият родител. И търси много рецепти да постигне точно това. В ролята на родители не винаги знаем как да постъпим при множеството различни ситуации, с които се срещаме ежедневно заедно с децата си.  Тук на помощ идват съветите от..

публикувано на 27.05.20 в 14:14

Виртуална врата към Ботаническата градина в Балчик

След месеци на изолация, днес "отваряме" виртуалната врата към Университетска ботаническа градина Балчик, съобщават от ведомството към Софийския университет "Св. Климент Охридски". На страницата на университетските градини е представена първата част от виртуалната разходка в Балчик. Тя бе заснета през пролетта на 2020 г. и проследи..

публикувано на 27.05.20 в 14:07

Тропически риби завземат Средиземноморието

Мигрирайки от Суецкия канал, Индийския океан и Гибралтарския проток поради глобалното затопляне, тропически риби вече доминират в Средиземно море, съобщава Бианет. Проф. Мехмет Гьокоглу от Факултета по аквакултура на университета в Анталия съобщи, че миграцията на..

публикувано на 27.05.20 в 13:18

За хората, които са до нас между живота и смъртта

Честит празник на  екипите от "Спешна помощ" ! Те са първи до нас когато плачем и викаме от болка, когато треперим за близките си, за родилката или детето. Те са хората, които вземат най-бързите решения.  Те са до нас в най-крайните ни състояния. Правят го спокойно и уверено, а когато ги попиташ защо си го причиняват, казват че просто някой трябва..

обновено на 27.05.20 в 11:20

Кръгово кръстовище за 5,5 млн. лева има вече Варна

Приключиха строителните дейности по новото кръгово кръстовище в района на Максуда във Варна.  Пет милиона и половина лева струва  неговото изграждането, каза заместник-кметът Христо Иванов. От вчера шофьорите се радват на облекчен трафик. Работата по това кръстовище започна миналата година и продължи почти 9 месеца. Има обаче какво още да се..

публикувано на 27.05.20 в 10:04

Църквата „Рождество Христово” във Витлеем отвори врати

Църквата "Рождество Христово" във Витлеем е отворена за поклонниците за първи път от 5 март, заяви председателят на МИХ-Християнския фонд за подкрепа на Йерусалим Хана Иса пред РИА Новости."Църквата на Рождество Христово в град Витлеем за първи път от 5 март отвори врати. Няколко християнски духовници контролираха отварянето на храма", каза..

публикувано на 27.05.20 в 06:18

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени Програма "Хоризонт" на БНР коментира днес темата..

публикувано на 26.05.20 в 17:25