Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов апарат дариха за детското отделеение в Балчик

Апарат за намиране на детски вени получи болницата в Балчик. Медицинският персонал на Детско отделение с началник д-р Диана Малчева и ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение благодарят на сдружение „Черноморска котва“ за дарението.

Веноскопът е доставен в края на миналата година и веднага е използван за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца в Детско отделение.

Вените при бебетата се виждат и намират трудно, а веноскопът спестява ненужното многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлина апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното място за абоката, уточняват от здравното заведение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите блокираха кръстовището на ул. "Шипка" с бул. "Мария Луиза"

Протестиращите са в района на кръстовището. Разговарят с шофьорите, които бяха изненадани от блокадата. Пропуснаха ги да преминат с колите си. Останалите правят обратни завои и се връщат по "Мария Луиза". Разположиха палатка на пътното платно. Движението е затруднено! Хората остават на кръстовището и скандират "Оставка!". Поставени са  няколко..

публикувано на 15.08.20 в 20:02
Шиповите протеини на повърхността на вируса, причинител на Covid-19, образуват характерната „корона“, която на изображението изглежда като ореол. Чрез шиповите протеини се осъществява инвазията на паразита – нахлуването в човешките клетки. Електронно микроскопско изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Жертвите на COVID-19 по света надминаха 760 000

Новият коронавирус е убил най-малко 760 739 души от избухването на епидемията в Китай миналия декември, сочат данни от официални източници, обобщени от АФП. Най-малко 21 242 070 случая са регистрирани в 196 държави и територии. От тях поне 12 988 000 се считат за..

публикувано на 15.08.20 в 19:36
Блокираното кръстовище на

Протестите продължават и в Деня на Варна (обновява се)

Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор продължават и в празничния за Варна 15-и август. Днес е 37-я ден на недоволството. Следим на живо протестите тук, както и във "Фейсбук" страницата на Радио Варна. 18:50 Хората започнаха да се събират пред сградата на община Варна. Някои са в палатковия лагер, който в района на..

публикувано на 15.08.20 в 18:54
Летище Варна

На 20-ти август на летище Варна кацат първите организирани туристи от Израел

Първите организирани туристи от Израел се очакват на летище Варна на 20 август, като те ще се допускат с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. На 16 август в Израел отпада карантината за пристигащите от България. "Полетът е почти пълен. Само за един ден те имат повече от сто човека записани. Освен България, единствените..

публикувано на 15.08.20 в 16:43

15 август е един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица

Днес православната църква празнува Успението на Св. Богородица, наричан още Голяма Богородица. Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат над 198 хил. българи . Празникът е прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот...

публикувано на 15.08.20 в 12:21

Здравният министър: В момента критичната точка с Ковид-19 е в Добрич

Критична точка с коронавирусната инфекция в момента е Добрич, където има проблем с разделянето на потоците в областната болница и липса на инфекционисти, каза министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. "Очакваме да бъде сключен граждански договор с инфекционист, който е работил в болницата и по този начин болницата да върне договора си със..

публикувано на 15.08.20 в 11:55
Тест за Covid-19

Отрицателен PCR за влизащи в Сърбия от България

От днес всички граждани, влизащи в Сърбия от териториите на България, Хърватия, Северна Македония и Румъния, трябва да имат отрицателен PCR тест , направен не по-късно от 48 часа. Решението е на Кризисния щаб за борба с разпространението на корованируса в Сърбия. Решението не се отнася за сръбските граждани, влизащи от тези страни...

публикувано на 15.08.20 в 10:40