Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт ще съпътства посетителите на Зоопарк-Варна през 2020

Парите за ремонта бяха осигурени със заем от 1 200 000 лв. с ДДС, изтеглен от община Варна още в средата на м.г. Финансирането трябва да бъде усвоено до края на 2020 г. Началото се бави, поради многобройните съгласувателни процедури, коментира за Радио Варна управителят Иванка Стоянова. В първия етап "Реконструкция и модернизация на сектор хищници" ще бъдат разширени външните пространства на клетките на лъвовете, от 100 на 500 кв.м. и на тигъра от 70 на 200 кв.м. Това ще стане с приобщаване на всички свободни площи между секторите, обясни Стоянова в предаването "Новият ден". В момента приключва процедурата по избор на изпълнител на проектирането на втората част на ремонта "Реконструкция и модернизация на сектор вълци и маймуни", като маймуните ще бъдат преместени на поляната между езерото и тревопасните животни, а площта на местообитанието им разширена от 100 на 1 000 кв.м. Тъй като вече няма лисици в зоопарка тяхното пространство ще стане част от външното пространство в клетката на вълците. Настилките на хищниците от бетон и фаянс ще бъдат заменени с камъни и пръст, които да наподобяват естествените им местообитания.

Стана ясно, че по време на ремонта ще бъде затворена част от зоопарка, но той ще продължи да приема посетители.

След пожара в зоологическа градина в Западна Германия, завършил трагично в новогодишната нощ за десетки животни, управителят на варненския Зоопарк призна рисковете тук от близките до парка заведения. Зоопарка освен животните имаме и сеновал за съхранение на сеното, сламата и люцерната, отбеляза Иванка Стоянова. Противопожарната охрана на зоопарка е налице, всяка година през ноември пожарогасителите се проверяват, а по повод новогодишната заря дежурния има ангажимент да следи обстановката. Включваме и допълнително маркучи, в случай на прехвърчала от зарята искра, увери управителят.

  
През януари разваляме коледното дърво и ако то е живо от варненския зоопарк отново канят да го занесете там. Ако дръвчето не е изсъхнало – то става за храна на тревопасните животни. Още на 2-ри януари в зоопарка получиха първото подобно дръвче, последваха две големи дарения от търговци. Ако имате възможност включете се и вие, най-късно до края на януари, гласи поканата за това седмо издание на кампанията "Второ приложение на коледните дръвчета".  Подобна инициатива за дарение на коледното дръвче на зоопарка вече има и в Добрич, там обаче общината осигурява и терен в градския парк, ако желаете да го засадите.


За реконструкцията и модернизацията на „Зоопарк Варна“ общината осигури 1 200 000 лв. с ДДС, чрез заем от Фонд за градско развитие Северна България“, чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Варненският зоопарк е създаден през 1961-ва г. С днешна дата там  полагат грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни. Ежегодно посетителите са над 150 000 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06