Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За Земята": Липсата на контрол и гаранции за състава на внасяните в България отпадъци ще са проблем и след планираните промени

Протест на екоактивисти от „Грийнпийс“ до ТЕЦ срещу използването на въглища в Германия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това се казва в становището на Екологично сдружение „За Земята“ и „Грийнпийс“– България, изпратено по Проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри.

Промените в Наредбата за отпадъците е потушаване на скандалните разкрития, но не и решение на проблема. Това е посланието на становище на еколозите, изпратено до МОСВ и до медиите. Още по темата в интервю с икономиста Данита Заричинова, магистър по „Екология“, от екип Нулеви отпадъци на Сдружение „За Земята“:

Публикуваме пълния текст на позицията на екологичното сдружение до медиите:

"Липсата на контрол и гаранции за състава на внасяните в България отпадъци ще продължат да са проблем и след като бъдат приети планираните промени. Това се казва в становището на Екологично сдружение „За Земята“ и „Грийнпийс“– България, изпратено по Проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри.
Създаването на ефективна система за контрол върху вноса и превоза на отпадъци е добра, но недостатъчна стъпка за осигуряване на максимална защита на живота и здравето на населението.

“Очевидно е, че отново се предлагат законови промени прибързано, заради скандални разкрития и репортажи в медии. Институциите се задействаха, за да  отговорят на обществения натиск, без да се интересуват дали ще има резултат. Вносът и горенето на отпадъци не са проблем от вчера и би трябвало решенията да са по-адекватни”, коментира Данита Заричинова от “За Земята”. За привидното раздвижване на институциите говори и фактът, че въвеждането на задължителната Национална информационна система “Отпадъци” (НИСО) се отлага от години и се очаква чак през 2021 година.

Нито в проекта на Наредбата не се дава срок, в който министърът на околната среда и водите да утвърди методиката за вземане на проби и анализи за установяване на съдържанието. Смятаме този пропуск за съществен, проблемът с разминаването между съдържанието на отпадъците по документи с това, което в действителност се внася в България може да се окаже от особено голямо значение. Той може да прерасне и в проблем от значение за националната сигурност, ако бъдат внесени опасни отпадъци, етикетирани и декларирани като неопасни. Затова министърът на околната среда и водите трябва спешно да изготви и да публикува въпросната липсваща методика за вземане на проби. 

Изгарянето на отпадъци е порочна и опасна практика, вредна за хората и природата.  Насочването на вниманието единствено към вноса е голяма грешка, тъй като съдържанието на генерираните в България отпадъци е не по-малко неясно. С изгарянето те не изчезват, а създават опасни пепели, които също трябва да се съхраняват при определени условия. Отделно, отпадъците са ресурс и би трябвало да се работи повече в посока рециклиране и повторно оползотворяване. А тъкмо обратното — засилва се притеснителната практика въглищните централи да ги изгарят, вместо въглища, защото е по-изгодно. Докато съществува тази възможност, отпадъците ще продължат да са апетитна хапка за собствениците на топлоелектроцентрали. Така интересът на тяхното лоби ще продължи да получава подкрепа пред обществения."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Балчик започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс, която е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването от 2009 година. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и..

публикувано на 23.04.24 в 11:48

Първата имунизация срещу коклюш на бебетата ще бъде на възраст от месец и половина

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец, предаде БНР. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:22

Съставът на ТЕЛК към МБАЛ-Добрич няма да работи от 2 до 10 май

От 2 до 10 май няма да работи съставът на Т ериториалната експертна лекарска комисия  за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД-Добрич.  Заседанията на ТЕЛК за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД ще бъдат възобновени на 13 май.  РЗИ – Добрич продължава приема: · жалби срещу ЕР; · заявления – декларации за освидетелстване на лицата с трайно..

публикувано на 23.04.24 в 11:06

Варненският общински съвет заседава на 25 април, обсъждат цените за таксиметров превоз

Десетото си заседание ще проведе от 10 часа на 25 април Варненският общински съвет. Сред решенията, които се очаква да вземат местните парламентаристи, е определянето на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. По време на заседанието ще бъде обсъдено още предложението за разкриване на..

публикувано на 23.04.24 в 10:59

ЕП гласува резолюция за бързо и безопасно освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица, предаде БНР.  В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Във Варна откриха Българо-арменски културно-информационен център

Българо-арменски културно-информационен център беше открит във Варна. Той се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" 47.  Той поставя пред себе си задача да поддържа и развива годишен събитиен календар, който отразява дейността, усилията и стремежите на всички организации и обединения, свързани с арменската общност в България.  Българо-арменският..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00