Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът - път, извървян с хъс и упоритост

Баскетболистката от Варна Борислава Христова стана звезда в колежанския баскетбол в САЩ, след като стана топ-реализатор на своя отбор във Вашингтон. Борислава има и други сериозни успехи в баскетбола. Успехът обаче е извървян път с много упоритост и спортен хъс, подчерта в интервю на Румен Генов нейната първа треньорка във Варна Маргарита Гечева. Гечева е дългогодишен треньор в БК "Черно море".


Един страхотен рекорд на българка зад океана в Америка, във Вашингтон. Тя отбеляза 1971 точки за състава на "Вашингтон Стейт". Ти как приемаш успехите на Борислава?

Безспорно голям успех за нея самата - това е неин личен рекорд.

Това е университетски отбор, но е един от добрите отбори на САЩ. С тези дами какво се случва, след като завършат университета?

В случая на Борислава единственият вариант да продължи да играе баскетбол в Америка е да влезе в женската "НБА". Ако това не се случи, професионално може да се развива като състезател в Европа. Нейната цел е да играе и на двете места.

Има ли данните и качествата да пробие там?

Според специалистите, които я следят – да! Само и единствено да бъде здрава! За да може да реализира тази цел, която беше детската й мечта.

Ти кога я откри? В училище "Ангел Кънчев", където е учила ли?

Да. Нейните родители са и двамата бивши баскетболисти. Когато я доведоха в салона, първото нещо, което видях, бяха едни огромни сини очи и невероятна детска усмивка. Беше притеснена, естествено. Но оттам насетне като взе топката - топката я обичаше. До ден-днешен е така.

Какво още каза Маргарита Гечева - чуйте в прикачения звуков файл:




"Борислава Христова е изключително земна и възпитана в старите морални ценности от семейството й. Радостно е, че е постигнала този успех и че не парадира с него", допълни Гечева.

Как приема успехите си обаче Борислава? Румен Генов разговаря с нея, преди да замине за Щатите. "Заминавам с раздвоение - като носталгия по дома и надежда за бъдещето", коментира тя:











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30