Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 януари изтича срокът за обновяване на библиотечните фондове

До 15 януари приключва усвояването на средствата за обновяване на фондовете на обществените библиотеки за изминалата 2019 година.

Има ли проблеми с обновяването на библиотечните фондове и срещат ли по-малките библиотеки спънки при кандидатстването със свои проекти?

Благодарение на тази програма миналата година Регионалната библиотека в Монтана е закупила литература за около 40 хиляди лева - над 2 500 заглавия от над 100 издателства, съобщи за БНР директорът на библиотеката Анелия Иванова.

"От много години по тази програма не бяха осигурявани средства", уточни Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата. Тя допълни, че за 2018 г. са били отделени 1 милион лева за обновяването на обществените библиотеки, а през 2019 г. средствата са били удвоени на 2 милиона. Също толкова се предвижда да се разпределят чрез конкурсни сесии и през настоящата година.

По-голямата част от кандидатстващите библиотеки, спечелили проекти и сключили договори с министерството, са читалищни библиотеки. „И те са в много голяма степен от селата. Всички са успели да си направят своята документация, тя не е толкова сложна“, добави Силва Хачерян.

Според новия регламент всяка кандидатстваща библиотека трябва да има 10% участие в проекта, което по думите й не е пречка за библиотеките, тъй като те разполагат със свои бюджети и с готовност се включват като партньори по проекта. 

Преди тазгодишните конкурсни сесии е бил проведен информационен ден за разяснения по кандидатстването. „Бяхме ангажирали директорите на регионалните библиотеки, техните методически отдели, да оказват тази експертна помощ на по-малките библиотеки, за да могат да се справят.“

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в СО Телевизионната кула, остават без..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45

Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности

Във връзка с ремонтни дейности и въвеждане на временна организация на движението по ул. „Арх. Манол Йорданов“ от вчера е въведено временно спиране на светофарната уредба и затваряне на пътното платно на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Янаки Богданов“, съобщиха от общинския пресцентър.  Временното спиране на светофарната уредба се налага с цел да се..

публикувано на 30.07.24 в 14:23

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август. Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по..

публикувано на 30.07.24 в 11:55

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28