Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позиция на Българската федерация по тенис във връзка с участието на националния отбор на АТП Къп

Във връзка с разпространяваща се фалшива новина във Фейсбук за участието на българския отбор на ATP Cup Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този пасквил уронват престижа на българския тенис.
Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.
ATP Cup е нов формат, който се провежда за първи път през 2020 година и е състезанието на ATP с най-голям бюджет 15 милиона долара, от които 6 милиона са гарантирани суми за участие и 9 милиона бонуси за победи. Във формата вземат участие 24 отбора от 24 страни, които са разделени в шест групи по четири отбора. До финалните осем достигат победителите в групите и двата отбора на второ място с най-добри показатели.
Страна може да се класира за участие в ATP Cup, ако има минимум трима играчи с точки в ранглистата на ATP, като поне двама от тях трябва да имат ATP точки в ранглистата поединично. Ако страна има повече от петима играчи с АТР точки, тогава поне трима от тях трябва да имат АТР точки от ранглистата поединично.
Всеки отбор има капитан, който трябва да се избере от играч номер 1 в отбора след консултация с останалите членове на отбора. Ако играчът номер 1 е капитан, тогава друг не се избира. Играчите от всеки отбор получават част от наградния фонд и според изиграните мачове от тях печелят точки респективно за ранглистата на АТР поединично и на двойки съгласно регламента на ATP Cup.
ATP провежда събитието в партньорство с Австралийската тенис федерация (Тенис Австралия), която реално има лиценза за ATP Cup, и поема хотела, храната и транспорта по време на състезанието. Играчите се записват в системата на ATP директно и като на всеки турнир на ATP си поемат транспортните разходи до мястото на провеждане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички победители на Маратон Варна

Кенийски победи на Маратон Варна, българите взеха бронз.  Емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник с десетки демонстрации и атрактивни изпълнения. Кенийски атлети триумфираха на Маратон Варна. Шадрак Кимайо при мъжете и Шейла Чебет при жените грабнаха златото, като изпревариха на финала свои сънародници. От..

публикувано на 12.05.24 в 14:34

Кенийци спечелиха Mаратон Варна

Завърши деветият маратон "Варна". При мъжете на първо място се класира кениецът  Шидрак Кимайо с време 2.24.02 ч. С 2,24,20 ч Кенеди Роно (Кения) е втори. Първо място при жените за Шейла Чебет (Кения) с време 2.40.35 ч. Нашата Маринела Нинева остана на трето място. В полумаратона на 21 км Стоян Владков от България се класира трети. При жените титлата е..

публикувано на 12.05.24 в 14:22

ВИДЕО: 27-мо класик рали "Нептун" се провежда във Варна

Сериозен интерес за участие в 27-то ретро класик рали "Нептун" във Варна. Надпреварата стартира днес и ще завърши около 17.00 ч с финал пред Община Варна. В надпреварата при ретро автомобилите участниците са 13, а в 4-то Еко рали има 8 участници. Най-интересно ще бъде в село Бенковски, където ще има 8 етапа точна езда

публикувано на 11.05.24 в 12:16

Още една квота за борбата

Юлияна Янева донесе четвърта квота за българската борба, след като спечели срещу монголката Даванасан Амар с 4:1 в полуфиналите при 76-килограмовите на олимпийската квалификация в Истанбул.  Преди това визи взеха класиците Семен Новиков (87) и Айк Мнацаканян (77), както и Биляна Дудова (62).  Мими Христова загуби полуфиналната си среща от китайката..

публикувано на 11.05.24 в 12:10

Групата на "Спартак" за мача с "Литекс"

Старши-треньорът на ФК Спартак Варна Росен Кирилов определи групата за двубоя от 32-ия кръг на Втора лига с Литекс. Срещата е в събота, 11-и май от 18 ч. Двата тима ще се срещнат за 68-и път. Във всички 67 официални мача до сега, Спартак има 22 победи, 12 равни и 33 загуби с голова разлика 83:105. В Б група / Втора лига са 32 мача, в които Спартак има..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Стартира ретро рали "Нептун"

Във Варна днес дадоха старт на 27-мото клас и рали "Нептун" и четвърто Еко Рали "Нептун",  втори кръг от Националния ретро шампионат. Старт в 11.00 ч. Участниците потеглят от Варна в посока с.Здравец, след това към Аврен и стигат до село Садово. В с. Бенковски са предвидени 9 етапа точна езда. Първото ретро рали "Нептун" е проведено през 1996 година. Общо..

публикувано на 11.05.24 в 12:08