Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на следващата седмица евтаназират близо 40 хиляди свине от комплекса в с. Брестак

Снимка: БГНЕС

До края на следващата седмица се очаква да приключи евтаназирането на близо 40 000 свине от комплекса в  село Брестак, община Вълчи дол, където беше открито огнище на африканска чума по свинете. Това  съобщи  областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Дотогава остава и обявеното частично бедствено положение  в общината. От МВР са организирали два КПП, извършва се дезинфекция, животните ще бъдат загробвани в яма на терен от 17 декара, уточни Пасев:Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към Българската агенция по безопасност на храните заяви, че тепърва ще се разследва как е проникнала заразата в свинекомплекса:До края на деня ще бъдат проверени частните стопанства в селата Брестак и Генерал Киселово, които са в трикилометровата зона около свинефермата, за да стане ясно дали в тях се отглеждат свине, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс за деца таланти в неравностойно положение обяви „Операция:Плюшено мече“

Конкурс за набиране на участници в целогодишна менторска програма "Скритите таланти на България" организира неправителствената организация „Операция:Плюшено мече“. Програмата е насочена към даровити деца от цялата страна на възраст от 11 до 18 години лишени от родителски грижи или в риск и   дава шанс за влизане в университет и..

обновено на 22.04.21 в 12:01
Тошко Йорданов

"Има такъв народ" отказа разговори с ГЕРБ

„Има такъв народ“ категорично отказа да участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет , предаде репортер на БГНЕС. „Още преди конституирането на настоящия парламент ПП „Има такъв народ“ заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП..

публикувано на 22.04.21 в 11:00

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

До края на тази седмица или началото на следващата, ще имаме конкретни указания за влизане в страната, засягащи влизането на хора със завършена ваксинация, с отрицателни PCR или антигенен тест и за преболедували през последните шест месеца. Все още нямаме категорично решение. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов..

публикувано на 22.04.21 в 10:50

Варна на първо място по заболеваемост от коронавирус в страната

Варна е на първо място по заболеваемост в страната. За последния 14-дневен период тя достигна 626 на 100 000 души население. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, по време на редовен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, на който се оповестяват актуални данни за разпространението на заразата. След Варна се..

публикувано на 22.04.21 в 10:13

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”,която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.„Природата ни осигурява екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и суровини за енергия и лекарства. За да могат и..

публикувано на 22.04.21 в 10:00

Регламентът за изкуствен интелект - гаранция за доверие

Цифровата трансформация е един от приоритетите на Европейския съюз /ЕС/.  Център на стратегията на ЕС са технологиите, които ще бъдат от полза на европейските граждани. Вторият стълб е изкуственият интелект в подкрепа на предприятията, а третият - технологии в полза на околната среда и неутралност по отношение на климата до 2050 година...

публикувано на 22.04.21 в 09:40

Адреси без ток на 22 април

В периода 06.04.2021 - 28.04.2021 от 08:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Любен Каравелово – абонатите, електрозахранени от СТП 1 и СТП 2. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В..

публикувано на 22.04.21 в 05:53