Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалищата с възможност за купуване на нови книги

| обновено на 15.01.20 в 09:20

Стефан Цанев, Калин Терзийски, Мария Лалева и Георги Господинов са сред най-търсените автори, споделят от читалищните библиотеки.

За трета поредна година, през 2020 г., обществените библиотеки имат възможност да закупят нови заглавия и така да повишат броя на читателите си.

Средствата са по програма Българските библиотекисъвременни центрове за четене и информираност” на Министерството на културата. За 2018 г. по програмата са били отделени 1 милион лева, а през 2019 г. средствата са били удвоени на 2 милиона. Също толкова се предвижда да се разпределят чрез конкурсни сесии и през настоящата година. Това обяви Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата, като уточни, че преди това от много години по тази програма не били осигурявани средства. Според новия регламент всяка кандидатстваща библиотека трябва да има 10% участие в проекта, което по думите й не е пречка за библиотеките, тъй като те разполагат със свои бюджети и с готовност се включват като партньори по проекта. 

До 15 януари приключва отчитането на средствата за обновяване на фондовете за изминалата година.

По-голямата част от библиотеките, спечелили проекти и сключили договори с министерството, са читалищни.

Сред тях са библиотеките на читалищата в Долни Чифлик и Провадия, които две години поред участват в програмата и се радват на повече читатели, заради закупените стотици новите заглавия.

Ивайло Райков, секретар на читалище „Изгрев 1919” в Долни Чифлик и Камелия Трайкова от екипа на библиотеката на читалище „Алеко Константинов 1884” в Провадия разказаха за Радио Варна:


Втори проект за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност 2019" спечели от Министерството на културата и библиотеката при НЧ „Съгласие 1890“ в Каварна. Общата  финансова стойност на проекта е в размер на 1 193 лв. Вече са закупени и се обработват 122 издания от българската и чуждестранна художествена литература, както и детски заглавия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна в битка за втори по големина град

Варна и Пловдив се борят кой за втори по големина град след София. Битката между тях е и за второто място по навлизане на дигиталните услуги. Това стана ясно при представяне на деветото издание „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старши изследователят Петър Ганев обясни, че разликата между населението на Варна и..

публикувано на 27.01.21 в 07:07
Реколта цитруси БГ

Японската мандарина уншиу даде добра реколта в Ботаническата градина в Гроздьово

Истинска еуфория е да береш цитрусови плодове посред зима в България, сподели създателят на Ботаническата градина „Маргарита“ в село Гроздьово Иван Иванов. Най-много плод тази зима са дали мандарините – около 20-30 щайги. В градината се отглежда един от най-студоустойчивите видове японска мандарина уншиу , от която има няколко..

обновено на 26.01.21 в 17:10

Прочетено - предадено - споделено

До каква степен книгите са част от ежедневието ни? За някои неделима, за други няма смисъл, за трети е начин на живот, а за четвърти е духовна храна. Все по рядко можем да видим домове с отрупани от книги библиотеки. Това обаче не означава задължително, че нямаме афинитет към книгата. Доказва го срещата ни с Бистра Георгиева – преводач и..

публикувано на 26.01.21 в 12:58

Малдивите: синьо безвремие и безкрайно спокойствие

През последната година малцина от нас имаха шанса да пътуват, особено до далечни дестинации.  Все пак при хора, които силно вярват и преследват своите мечти, докато последните се превърнат в реалност, нещата се случват.  И макар сега да е студено у нас, има места из света, където температурата е 30 градуса, а лятото не свършва.  Репортерът ни..

обновено на 26.01.21 в 11:32

От кои чешми във Варна тече качествена минерална вода

Многобройни въпроси на варненци в предаването „В ефир сте”, свързани с качеството на минералната   вода от най-популярните  чешми в града, предзвикаха интервюто на Даниела Стойнова с Радка Траянова - главен инспектор в Регионалната здравна инспекция. Оказва се, че има регистър, в който общината вписва  чешмите, които подлежат на мониторинг,..

обновено на 26.01.21 в 11:30

Идва ли краят на културата "винаги на линия"

Правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи извън работното време, включително празници и други видове отпуск, коментира пред Радио Варна адвокат Андрей Александров . Той припомня, че у нас е прието трудовите задължения да се изпълняват в рамките на..

публикувано на 26.01.21 в 10:42

Не е изключено да има и други пропуснати забрани за строителство в защитени зони

Не е изключено и в други заповеди на екоминистерството за обявяване на защитени местности в България да има пропуснати забрани за строителство или забрани. Това коментира за Радио Варна Иван Радев от сдружение Зелени закони , които преди дни алармираха за пропусната забрана за строителство в района на защитената местност "Камчия"...

обновено на 25.01.21 в 10:40