Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Читалищата с възможност за купуване на нови книги

| обновено на 15.01.20 в 09:20

Стефан Цанев, Калин Терзийски, Мария Лалева и Георги Господинов са сред най-търсените автори, споделят от читалищните библиотеки.

За трета поредна година, през 2020 г., обществените библиотеки имат възможност да закупят нови заглавия и така да повишат броя на читателите си.

Средствата са по програма Българските библиотекисъвременни центрове за четене и информираност” на Министерството на културата. За 2018 г. по програмата са били отделени 1 милион лева, а през 2019 г. средствата са били удвоени на 2 милиона. Също толкова се предвижда да се разпределят чрез конкурсни сесии и през настоящата година. Това обяви Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата, като уточни, че преди това от много години по тази програма не били осигурявани средства. Според новия регламент всяка кандидатстваща библиотека трябва да има 10% участие в проекта, което по думите й не е пречка за библиотеките, тъй като те разполагат със свои бюджети и с готовност се включват като партньори по проекта. 

До 15 януари приключва отчитането на средствата за обновяване на фондовете за изминалата година.

По-голямата част от библиотеките, спечелили проекти и сключили договори с министерството, са читалищни.

Сред тях са библиотеките на читалищата в Долни Чифлик и Провадия, които две години поред участват в програмата и се радват на повече читатели, заради закупените стотици новите заглавия.

Ивайло Райков, секретар на читалище „Изгрев 1919” в Долни Чифлик и Камелия Трайкова от екипа на библиотеката на читалище „Алеко Константинов 1884” в Провадия разказаха за Радио Варна:


Втори проект за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност 2019" спечели от Министерството на културата и библиотеката при НЧ „Съгласие 1890“ в Каварна. Общата  финансова стойност на проекта е в размер на 1 193 лв. Вече са закупени и се обработват 122 издания от българската и чуждестранна художествена литература, както и детски заглавия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бързи тестове за грип? Мисия възможна

Остро, силнозаразно и бързоразвиващо се заболяване е грипът, чийто пик очакваме да започне в края на този месец и началото на февруари. В страната вече на няколко места – в София, Бургас и в Смолян, вече са доказани и щамове на вируса от тип А, каза за Радио Варна доц. Калинка Божкова, която е микробиолог и един от хората, които във Варна..

публикувано на 21.01.20 в 10:58

21 януари е Международен ден на прегръдката

Целият свят празнува на 21 януари Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката..

публикувано на 21.01.20 в 06:08

Задава ли се грипна вълна?

20% от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки усложнения всяка година. Това означава, че е засегнат всеки пети болен, съобщи за „Монитор” националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато..

публикувано на 20.01.20 в 07:17
cat

Доброволци от Добрич направиха къщички за бездомните котки

Доброволци от Добрич направиха от подръчни материали къщички за бездомните котки в града. В инициативата се включиха над 30 граждани, като идеята на организаторите е дейността им да продължи, за да се осигурят топли места за безстопанствените животни. Доброволците посветиха свободното си време за създаването на около 20 къщички за улични котки от..

публикувано на 19.01.20 в 11:48

Декоративните рибки вече са ГМО, затова живеят кратко

Хората продължават да имат интерес към отглеждането на рибки у дома, като това хоби се разраства. Хора, които като деца са имали аквариум, сега отново подновяват интереса към хобито си както заради себе си, така и заради децата си. Факт е, че неспециализираните и малки магазини затварят, но работата на специализираните обекти нараства. Това каза в..

публикувано на 19.01.20 в 10:11

Интернет пристрастяването намалява образователните способности

Изследвания, проведени в Университета на Суонси и Миланския университет, показват, че студентите, които използват прекомерно цифрови технологии, са по-слабо мотивирани да напредват в обучението си и са по-притеснени на тестовете. Този ефект се влошава от засиленото чувство на самота, което произвежда..

публикувано на 19.01.20 в 06:19

Откриха причината за изчезването на динозаврите

Гигантски метеорит, а не вулканична активност е причината за изчезването на динозаврите. До този извод са достигнали палеоклиматолози от Йейлския университет, съобщава порталът „Phys.org”. Голяма част от учените смятат, че причината за масовото изчезване на..

публикувано на 18.01.20 в 14:38