Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българският северозапад с най-много роми-висшисти

Най-голям е процентът на ромите-висшисти в Северозападна България – Видин, Монтана и Бяла Слатина, това каза за Радио Варна Жана Василева от център „Амалипе”. Причината е, че етносът там е по-интегриран в сравнение с населението от останалите региони в страната.

Василева, която е координатор на „Амалипе” за Североизточна България, коментира, че основната задача на ромските организации е да мотивират към образование учениците и техните родители, понеже така може да бъде решен и другият проблем за общността – ранните бракове. Практиката показва, че желанието за учене намалява мерака на ромските момичета да раждат рано. Според изследване най-много от ромите без завършено основно образование встъпват в семейно съжителство на около 16 години. При ромите със средно образованието съжителството започвало на 20 години, а при ромите с висше образование дори и на 25 години.

Според статистиката една десета от българските граждани и още по-голяма част от българските деца и младежи са роми.

Чуйте повече от Жана Василева в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски депутат се ангажира да съдейства за изграждане на обходен път на Провадия

Необходимостта от обходен път на Провадия беше обсъдена на среща на варненския депутат от ГЕРБ Павел Христов с представители на инициативния комитет за изграждане на трасето. Народният представител се ангажира да съдейства пред ресорните институции за намиране на решение на този наболял проблем. „Изграждането на обходния път е..

публикувано на 21.01.20 в 12:10

Новите глоби на КАТ влизат в сила от днес

От днес влизат в сила новите глоби на КАТ. Вече са ясни санкциите, които целят намаляване на пътнотранспортните произшествия у нас и дисциплинирането на водачите. Ако караме с превишена скорост в населено място: *от 11 до 20 км/ч - глобата е 50 лв.; *от 21 до 30 км/ч - глобата е 100 лв и отнемане на 2 контролни точки; *от 31 до 40 км/ч -..

обновено на 21.01.20 в 11:18

Възможни затруднения в закупуването на електронни винетки днес

Mежду 17 ч. и 19 ч. днес са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". За избягване на риска от проблеми с..

публикувано на 21.01.20 в 11:10

Граждани с множество жалби за неизрязани клони на дървета във Варна

Редица сигнали за неизрязани клони на дървета във Варна подадоха в предаването "В ефир сте" редовни слушатели на Радио Варна. Гражданите са обезпокоени от факта, че тези дървета са опасни и по време на буря са застрашени дори домовете им. Става дума за ул. "Македония" 31, ул. "Тича" 1 и блок 19 в кв. "Чайка". Николай Станчев има къща на..

публикувано на 21.01.20 в 10:53

Бабинден в Девня

С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места на общината ще  отбележат Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци ще съпътстват женския празник през целия ден, а на някои места като село Кипра – и до сутринта на следващия..

публикувано на 21.01.20 в 10:13

Почистват охранителни канали и дерета във Варна

Почистване на охранителните канали и дерета се извършва във Варна. Дейностите са приключили на 17 обекта, включително в село Константиново и на ул. "Моряшка" в Аспарухово. В момента се работи по още седем обекта, съобщиха от дирекция „Управление на сигурността и контрол по обществения ред“ в Община Варна. В рамките на акцията ще бъдат..

публикувано на 21.01.20 в 09:24

Пик на грипа в края на месеца

Остро, силнозаразно и бързоразвиващ се е грипът, чийто пик се очаква в края на този месец и началото на февруари. В страната вече на няколко места – в София, Бургас и в Смолян, вече са доказани и щамове на вируса от тип А, каза за Радио Варна доц. Калинка Божкова, която е микробиолог и един от хората, които във Варна извършват бързи..

публикувано на 21.01.20 в 08:25