Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поискаха оставката на шефа на ВиК-Варна

Във Варна има водна криза. Това обявиха днес на нарочна пресконференция общинските съветници от партия Възраждане. Председателят на партията Костадин Костадинов прогнозира, че най-късно края на юни, началото на юли Варна ще бъде на воден режим, ако не се промени начина, по който се управляват водните ресурси в областта. Сега потреблението на вода е 8 милиона кубически метра, а в момента полезният обем на язовир "Камчия", откъдето Варна се снабдява с вода, е 80 милиона кубически метра. От Възраждане настояват ръководството на ВиК-Варна да подаде оставка за лошо управление.

"Казвам Ви, има криза! Ако в момента се запазят тези темпове на ползване, най-късно края на юни, началото на юли тя ще настъпи. Като се има предвид, че през лятото, след май месец започват по 11 милиона, сметнете ги. Като сложите и загубите на вода - това е сметка, която и един първокласник може да направи. Всякакви водоподавания в настоящия момент, които са за промишлени обекти, защото има и такива, които се подават за промишлени обекти, а не само за ВЕЦ-ове - въпросът вече е в управлението на тези водни ресурси. Тук зависи как да се направи така че, да се даде приоритет на питейните води и същевременно да се ограничи, без да се затормозява, работата на промишлените обекти. Това са работи, които трябва да се свършат и трябва да започват да се свършват от сега. За да не стана така, че ако в последствие стигнем до един такъв момент, тогава вече да се чудим, как да решаваме проблема, както е в момента в Перник. за това поставяме въпросите превантивно."

Чуйте повече в репортажа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се залавя автокрадец? Разказ от първо лице

Как се залавя автокрадец? Отговор на този въпрос дава Ивайло Иванов. Преди два дни той хванал автоджамбаз, докато разбива колата на негов съсед. Ивайло задържал крадеца и го предал на полицейския екип, който патрулирал в района. Случката е от жилищен комплекс „Владислав Варненчик”. Колите в този район са най-често обект на набези, заедно с..

публикувано на 28.01.20 в 17:15

Нови заседатели встъпиха в длъжност в две районни съдилища

Новоизбраните съдебни заседатели при Районните съдилища в Тервел и Балчик встъпиха в длъжност. В Районен съд - Тервел са назначени 11 съдебни заседатели, а в Районен съд - Балчик - 15. Преобладаващата част от тях са с педагогическо образование. Поради липса на достатъчно кандидати и в двете съдилища не е запълнена определената квота от по 20..

публикувано на 28.01.20 в 16:21

Какви ремонти на детски градини и училища предстоят във Варна?

И през 2020 година във Варна ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура в училищата и детските градини и създаване на модерна база за обучение и кариерно развитие. Това стана ясно по време на заседание на постоянната комисия "Наука и образование". Предстои основен ремонт на бившия дом „Другарче“ и..

публикувано на 28.01.20 в 16:15

Одобриха новите правила за прием в детските градини

Общинските съветници от Постоянната комисия „Наука и образование“ одобриха новите правила за прием в детските градини във Варна. Водещ ще бъде принципът на уседналост по постоянен или настоящ адрес, какъвто бе въведен при приема на първокласници. Целта е децата да посещават детска градина или училище най-близо до дома и да се уеднаквят..

публикувано на 28.01.20 в 16:04

Шишковата градинка във Варна е почти готова

Шишковата градинка в центъра на Варна е почти готова, установи репортерска проверка на Радио Варна. Настилката от павета е завършена. Готова е и зоната за отдих с няколко пейки. Все още има довършителни работи, но в сравнение с миналата седмица има значителен напредък. Движението на автомобили е възстановено от днес. Първоначално проектът предвиждаше..

публикувано на 28.01.20 в 15:16
обсерватория

Модернизират обсерваториите и планетариумите в страната

"Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми". Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди среща с ръководителите на седемте специализирани звена в системата на МОН в Народната астрономическа обсерватория и..

публикувано на 28.01.20 в 15:13
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност.

Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи – това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова. „Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт“, посочи вицепрезидентът...

публикувано на 28.01.20 в 14:41