Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БДЗП: Заради топлата зима и бракониерите червеногушата гъска страни от Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс

На Шабленското и Дуранкулашкото езеро е установен исторически минимум на световно застрашената птица „червеногуша гъска”. Това стана ясно след традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, проведено от 10 до 13 януари. Там са преброени под 200 гъски, но нито една от редкия вид. Шабленското и Дуранкулашкото езеро се смятат за зимен дом на красивата птица, която долита в Приморска Добруджа от далечна Арктика.
Ключов фактор за отсъствието на червеногушата гъска на Шабленското и Дуранкулашкото езеро тази зима е топлото време и вероятно птиците са на север - в Румъния и Украйна.
Другият фактор, който влияе на птиците на местно ниво е ширещото се бракониерство с мрежи с ток на бракониери-риболовци, които влизат всяка нощ в Шабленското и Дуранкулашкото езеро да ловят риба. По този начин упражняват постоянно безпокойство на водолюбивите птици и ги прогонват от езерата. Не случайно през последните няколко години се забелязва, че червеногушите гъски ако дойдат в България предпочитат да отидат в Бургаските езера, отколкото да останат на Шабла и Дуранкулак. Това коментира за Радио Варна Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев, отговорник опазване и мониторинг на червеногушата гъска по проект "Сигурен прелетен път". БДЗП "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска".

Като цяло контролът е сравнително занижен в района в момента, отбеляза още експертът на БДЗП.

При преброяването във влажната зона са установени патици, потапници, гмурци, корморани, лебеди. По северния Черноморски бряг - около нос Калиакра, са регистрирани средиземноморски буревестници, които са необичайни за зимата. В предаването на Радио Варна "Новият ден" Илиев коментира още:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери и ресторантьори искат регламент за бакшиша

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират днес, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за национални протести. Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9..

обновено на 20.01.20 в 11:16

Две нови кръстовища ще подобряват движението в Балчик

В капиталовата програма има предложения за направата на две нови кръгови кръстовища. Едното ще бъде обособено между улици „Черно море“, „Варненска“ и „Христо Ботев“ (34 хиляди лева), а другото кръгово кръстовище е край морето, където се събират улици „Приморска“, „Гео Милев“ и „Яворов“ (30 хил.лв.), като за последната улица се предвижда..

публикувано на 20.01.20 в 11:09

Измама във Фейсбук група разкриха варненски полицаи

След получен сигнал и проведени действия по разследване, служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Варна са разкрили измама, извършвана в група в социална мрежа. Потребители, членуващи в групата, са били подвеждани, че печелят скъпоструващ мобилен телефон, като за целта единствено трябва да заплатят транспортните разходи..

публикувано на 20.01.20 в 10:41

Къде спря водата днес?

Във Варна без вода днес са следните адреси: абонатите от висока част на кв."Виница" от 9 до около 15 часа; абонатите от местност Зеленика от 9.30 до около 16 часа; В Добрич без вода днес до 15ч. ще са абонатите на бул. "25-ти септември" 18, ул. "Река Осъм" и ул. "Тунджа"; В Каварна без вода са на ул. "Добротица".

публикувано на 20.01.20 в 10:16

Канят балчиклии да обсъдят бюджет 2020

Днес от 14,00 часа е общественото обсъждане на общинския бюджет за 2020 година в Балчик. Мястото е заседателната зала на администрацията. Общият размер на приходите по бюджет 2020 г. възлиза на 25, 537 млн. лв., или с близо 3 милиона повече от отчетения за м.г. Приходите от централния бюджет възлизат на 11, 138 млн. лв., от които..

публикувано на 20.01.20 в 08:09

Бюджетът на община Добричка - на публично обсъждане

Публично обсъждане на проекта за бюджета на община Добричка за настоящата година ще се състои в понеделник. Той е в размер на 23 240 000 лева, като над 3 400 000 лв. са преходен остатък за местни и държавни дейности. Прогнозата за постъпленията от собствени приходи и трансфери възлиза на 5 360 000 лв. Все по-изчерпани стават възможностите за..

публикувано на 20.01.20 в 07:05

Национален форум обсъжда проблемите на ВиК сектора

Национална работна среща „Заплащането на труда и бъдещето на ВиК сектора в България“ ще се състои днес в КНСБ. Участие в нея ще вземат представители на синдикатите и работодателите, както и заместник-министър Николай Нанков и експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Форумът се организира от КНСБ и НБС..

публикувано на 20.01.20 в 06:52