Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас - по Черноморското крайбрежие и Дунав

Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав. Това сочат резултатите от 44-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Поради по-топлото време е установена значително по-ниска численост, в сравнение с миналата година. Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908 индивида. През миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида, допълват от дружеството.

Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица (31 902 инд.), обикновената лиска (29 921 инд.) и световно застрашената кафявоглава потапница (19 180 инд.).

Събитието стана възможно благодарение на участието на 41 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, които успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.

Екипите успяха да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, поставяйки тези видове под реален риск от изчезване. /БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват конкурс за избор на управител на бившия Тубдиспансер

Общински съвет – Варна обяви конкурси за избор на  управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания и на членове на Съвета на директорите на дружеството „Стадион Спартак“.  Бившият Тубдиспансер остана без ръководител след кончината на доц. Христо Ганчев, а досегашните членове на управителния орган на „Стадион..

публикувано на 13.08.24 в 14:49

Има вероятност загиналият при пожар в психиатрията във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан

Има вероятност загиналият пациент при пожар в една от психиатричните клиники към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров. Части от запалка са намерени на местопроизшествието в стаята на 57-годишния пациент, каза още той. Очакват се..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Организират празнично нощно бягане „Пътят към светлината” за Деня на Варна

По случай Денят на Варна Свето Успение Богородично - 15 август и тази година ще се проведе традиционното празнично нощно бягане „Пътят към светлината”, където участниците са със светещи челници и гривни. Организатор на инициативата е спортен клуб “Ай Рън”, с подкрепата на Община Варна. За начална точка на събитието е определен Слънчевият часовник на..

публикувано на 13.08.24 в 13:56

Кметът Коцев провери чистотата в града, обмислят подмяна на жълтите контейнери с по-удобни

Да бъдат подменени контейнерите за хартия и пластмаса с по-удобни отвори за обемисти отпадъци, обмислят от общинската администрация. Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритния отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат през тесен процеп, отбелязва кметът на Варна..

публикувано на 13.08.24 в 13:55

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици са подадени за месец

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас и в осми клас са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подаването по електронен път на документите през настоящата кампания е през новосъздадения от Министерството на електронното управление (МЕУ) портал – e-gov www.egov.bg/wps/portal. Остава и..

публикувано на 13.08.24 в 13:34

До 14 дни трябва да предявим рекламация на туристическа услуга, ако са ни излъгали

Рекламация за несъответствие на туристическа оферта в последния момент или услуга, която сме получили, да предявим в 14-дневен срок след установяването му, съветва Габриела Руменова, основател на онлайн платформата " Ние потребителите". По думите ѝ обаче законовият срок, в който можем да търсим правата си е две години. Експертът посочи и за какви..

публикувано на 13.08.24 в 11:50

Засаждат три пъти повече дървета от отсечените в "Младост"

Заповедта за отсичането на дърветата в района на ул. „Орех“ и „Андрей Сахаров“ е от април тази година. Това съобщи за Радио Варна кметът на район "Младост" Христо Христов. Върху терена, който е частна собственост, ще се строи сграда: "Има инвестиционни намерения в имота, има влязъл в сила Подробен устройствен план, има разрешение за строеж...

публикувано на 13.08.24 в 11:13