Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асеновград – Българският Йерусалим


Наричат Асеновград Българският Йерусалим. Няма друг град в страната, в който да има толкова много параклиси, църкви и обредни места от дълбока древност. В самия град и в околностите има 70 параклиса, 15 храма и четири манастира, които водят своето начало още от Второто българско царство. Заради това и религиозният туризъм е много добре развит в региона, разказва пред Мартин Николов екскурзоводът Ивайло Мирчев.

Защо на Асеновград и околността казват Малкия или Българския Йерусалим?

Защото в района на Асеновград има нещо специфично и уникално за цяла България. Това е много голямата концентрация на православни храмове. В самия град и в околностите около града има 70 параклиса и 15 храма. Също така има четири манастира, които водят своето начало още от времето на Второто българско царство. При всички положения може да се каже, че Асеновград през целия Османски период е бил едно място, в което гръцкият етнос е имал своето място и значение. Гърците, като един православен народ, са били хора – радетели за строежа и поддръжката на тези духовни храмове, които и настоящото население на Асеновград припознава като свои храмове и ги поддържа.

Това привлича ли туристи към тези храмове и параклиси? Религиозният туризъм е много популярен напоследък.

При всички положения религиозният туризъм е един от основните дялове в туризма, които славят Асеновград като популярна туристическа дестинация. През последните години църквата доста се отвори към поклонничеството и религиозния туризъм, защото направи бази в самите манастири, където поклонниците могат да се потопят в духовния живот на всяка една света обител. До параклисите бяха направени информационни табели с година на създаване и интересни факти около тях, а като венец на тези поклоннически дестинации са храмът „Св. Богородица Петричка“, която е символ на Асеновата крепост и разбира се, Бачковският манастир, който е втори по големина в България, но първи като посещаемост. Средно между 600 и 800 хиляди поклонници посещават манастира. Чудотворната икона, без никакво съмнение, е духовната емблема на Бачковския манастир.

Историята на някой интересен параклис от миналото или сега построен? Строят ли се нови?

В самия Асеновград е имало един период, в рамките на около 120 години, в който не се е строил нито един храм. В края на миналия век в Асеновград се построява един параклис „Свети безсребреници Козма и Дамян“. Оттогава насам, в рамките на 30 години, в самия град са построени над 10 нови параклиса. Всички стари храмове са абсолютно възстановени, като автентичната част в тях е експонирана по такъв начин, че когато човек влезе, той да види старите стенописи, старите икони, стария дух на храма.

Цялото интервю на Мартин Николов с Ивайло Мирчев може да чуете в звуковия файл в началото на публикацията.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

публикувано на 18.02.20 в 15:55

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

Училище във Варна създава флористи

Със задачата да научат хората да са не просто продавачи на цветя, а истински виртуози, са се заели професионалистите Ивайло Иванов и Анна Земцова. В рамките на два дни всеки, който има афинитет към правилната подредба на цветята може да се научи на най-основните правила в този занаят, сподели за Радио Варна Ивайло Иванов. Първият курс е на 17 и 18..

публикувано на 13.02.20 в 08:11
Къща-музей П.К.Яворов

Новооткритите ръкописи на Яворов - фалшификати?

Много шум се вдигна през месец януари 2020 г. - открити са нови стихотворения и документи на Яворов. Сензация! Собственикът на издателска къща "Персей" Пламен Тотев се погрижи да направи свръхреклама на собственото си издание "Непознатият Яворов". Това пише в статията си "НОВООТКРИТИТЕ" РЪКОПИСИ НЕ СА НА ЯВОРОВ, ТЕ СА ФАЛШИФИКАТИ”,..

обновено на 12.02.20 в 10:32