Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асошиейтед прес: Гъстата мъгла без вятър е влошила положението на Балканите

Сараево, Босна и Херцеговина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите градове в няколко страни на Балканите отчитат опасни нива на замърсяване на въздуха през последните дни, предава Асошиейтед прес (АП). По данни на сайта AirVisual, който следи нивото на фините прахови частици в света, през последните седмици няколко балканските столици, сред които Белград, Сараево, Скопие и Прищина, попадат в класацията на 10-те най-замърсени големи града в света, уточняват от агенция Франс прес (АФП). 

Високата концентрация на токсични частици е типична за зимата в балканските страни, които в голяма степен зависят от електроцентралите на въглища и където хората карат стари автомобили и използват въглища и дърва за огрев, констатират от АП. В материал,  публикуван в „Ню Йорк таймс“ и цитиран от „Танюг“, от агенцията посочват, че през последните дни е имало гъста мъгла, но не е духал вятър, което е влошило положението.
„Да се използват въглища за отопление у дома през 21 век на мен лично ми изглежда като праисторически практика“, коментира жител на Албания пред АФП. 

Растящото замърсяване разгневи активистите за опазване на околната среда и в Босна и Херцеговина, и в Сърбия, които смятат, че властите реагират прекалено късно и недостатъчно, допълват от АП.
„Всеки гражданин страда от този въздух - всички страдаме, освен политиците. Те го игнорират“, подчерта екозащитникът Анес Подич пред АФП. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия включи България в списъка с високорисковите райони за COVID-19

Германското правителство обяви Хърватия, Словения, Унгария, България и Кипър за високорискови райони в условията на пандемия, което означава, че влизащите в Германия от тези страни ще трябва да се подлагат на карантина, освен ако покажат скорошен отрицателен резултат от тест за коронавирус , предаде ДПА. Почти цяла Австрия е добавена в списъка с..

публикувано на 30.10.20 в 12:22

Върви ремонт на редица улици в Балчик

Завърши рехабилитацията на улица "Д-р Златко Петков", в участъка на вилна зона Белите скали, както и на част от улица "П. Яворов" - в участъка между ул. "К. Кисимов" и "Приморска". В момента се извършва подмяна на настилката на главната улица на вилна зона Фиш-фиш с дължина 700 метра. Ще бъдат възстановени нарушения по асфалта, включително и  от..

публикувано на 30.10.20 в 11:42

"Аспарухово" и "Галата" без вода за 24 часа

Абонатите от Острова, кв. "Аспарухово", кв. "Галата"; местностите Вилите, Зеленика, Прибой, Боровец, Лазур и с. Звездица остават без вода за 24 часа заради  планов ремонт на магистрален водопровод . Водата ще бъде спряна от 9,00 ч. на 2 ноември (понеделник), до около 9,00 ч. на 3 ноември (вторник), съобщават от ВиК. Водоноски ще бъдат разположени на..

публикувано на 30.10.20 в 11:29

Децата от социален център в Балчик получиха таблети и компютри за обучение

12 броя таблети, два компютъра, мултифункционално устройство и рутер получиха децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Балчик. Устройствата се осигуряват безвъзмездно чрез изпълнявания от Община Балчик проект по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите, настанени в социални заведения от резидентен тип. Целта на..

публикувано на 30.10.20 в 11:20
Снимката е илюстративна.

Почистват морето от стари, свободно плаващи мрежи

Компанията „Черноморски улов“ и риболовното сдружение „Черноморски изгрев“ започват събирането на стари, свободно плаващи мрежи от морето. Крайната цел е опазването на черноморската фауна, а извадените от морето мрежи да бъдат рециклирани и повторно използвани за създаване на нов продукт. Събирането ще продължи до 15 април следващата година,..

публикувано на 30.10.20 в 11:03

Носят ли маски варненци на пазара?

На фона на ръста на заразените с COVID-19 в страната Радио Варна направи проверка спазват ли се противоепидемичните мерки на пазарите "Чаталджа" и "Синия пазар". Прави впечатление, че младите хора са по-отговорни и носят лични предпазни средства, мнозина от по-възрастните обаче пренебрегват правилата. Продължава да вирее съмнението за сериознността на..

публикувано на 30.10.20 в 10:31
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Проф. Костадин Ангелов: За 2 седмици не бихме могли да застрашим учебната година

Здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира пред БНТ, че връщането на студентите в университетите крие рискове и според последните проучвания една от основните причини за бързото разпространение на вируса е именно присъственото обучение. "Основният принцип, към който сме се стремяли е извеждането на студентите от обучение в електронна среда,..

публикувано на 30.10.20 в 09:27