Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АГ-болницата във Варна отбеляза Бабинден

| обновено на 21.01.20 в 14:46
Снимка: Румен Сарандев

Бабинден – един от най-големите женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, отбелязваме на 21 януари. В Деня на родилната помощ акушерите и гинеколозите честват своя професионален празник.

Традиционният ритуал за Деня на родилната помощ се състоя в Акушеро-гинекологичната болница във Варна. Проф. д-р Емил Ковачев, директор на здравното заведение съобщи, че до дни се очаква да бъде увеличена стойността на клиничната пътека за раждания, а от началото на годината досега там са родени 131 деца, сред които три двойки близнаци.

През миналата година ражданията са били 2018. 1480 грама е най-малкото бебе, родено от началото на годината досега. През миналата година в АГ-болницата са изписали здраво бебе, родено с тегло 680 грама, допълни д-р Ковачев.

Стана ясно, че около 10 процента от ражданията са на недоносени деца. Сред причините за това са планирането на първата бременност на възраст над 35 години и различни инфекции.

Д-р Емил Казаков отговори на журналистически въпрос как привличат младите лекари в своя екип:





Кметът на Варна Иван Портних благодари за компетентността на медицинските специалисти в болницата, помогнали и за раждането на двете му деца. Той информира какви ще са инвестициите за здравното заведение от общината през тази година.

"През изминалата година стартирахме мащабно обноваване на цялата база - обновени са етажите, стаите. Предстои пускането на новия асансьор през февруари и обновяването на фасадата на АГ-болницата. Продължаваме с грижите за най-малките варненци", допълни Иван Портних:




Д-р Димитър Казаков е на 33 години. Работи в АГ-болницата от две години и половина. Смята, че това е най-хубавата професия. Има едно дете, но смята да има три:



Традиционният ритуал "измиване на ръцете" се състоя в АГ-болницата във Варна днес . Акушерката Мария Петкова, облечена в народна носия, "изми" ръцете на д-р Добрин Николов:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45