Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Александров: Горд съм с титлата. Исках златото и в абсолютна категорияНовият европейски шампион по джуджицу на Варна и България Александър Александров даде обширно интервю за Радио Варна. Той грабна златото на Европейското първенство в Португалия на кафяви колани. Сашо има два бронзови медала от същото първенство през годините, а това е най-сериозното му отличие.

Конкуренцията е била доста сериозна. Той е имал намерение да спечели злато и в абсолютната категория, но се „заиграх със съперника и загубих“, твърди боецът. С него разговаря Румен Генов.

Много силен шампионат, силно българско присъствие. Буквално дни след Нова година отиде и се завърна с европейска титла. Честито!

- Да, докато всички качваха килограми, ние сваляхме. Трябваше да вляза в категория "до 100". Наложи ми се да сваля 10 кг. Храних се основно с месо и салата - това помага да се свалят килограми, да знаете!

Сериозни срещи си имал, със задушаващи техники си измъчил трима съперници.

- Както всяко голямо състезание, отвсякъде има публика, която вика, вълнува се. Усетих леко притеснение в началото. Въпреки това, първата среща успях да я приключа за някъде около 15 секунди, след като приспах притивника си. Това са специални техники със задушаване. Противникът ми заспа, след това го събудихме. Чувствах се добре след тази среща, защото не се бях изморил. Това е много хубаво винаги за следващите срещи. Втората среща беше с поляк. Знаеш, че те са силна школа. Но успях да го удуша на около третата минута, срещата беше по-оспорвана.

Удушаване?

- Прекъсва се притокът на кислород до мозъка. Противникът припада и се съвзема след десетина секунди. Третата среща премина почти по същия начин като първата. В четвъртата среща успях да поведа с 10:0 , след което реших да бъда по-предпазлив и накрая спечелих  мача с 10:02.

Щастлив ли си след този успех в Португалия?

Да, щастлив съм. Исках много да спечеля и абсолютната категория, където играх два мача. Втория го загубих и малко ме е яд за това. Подготовката мина много добре, доволен съм.

Цялото интервю на Румен Генов с Александър Александров чуйте в прикачения звуков файл в началото на публикацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”. Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация: Всъщност това е раят на четящия..

публикувано на 27.03.20 в 18:54

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре..

обновено на 27.03.20 в 16:18

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи п осочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 12:25

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на..

публикувано на 27.03.20 в 09:35

"Устремени": Да възстановим маршрутите в Родопите

Отдавна мъртвите, разпродадени, унищожени хижи са гледка, която съпътства маршрутите във всяка една планина, пише на страницата си във Фейсбук екскурзоводът Ивайло Мирчев от асеновградското сдружение „Устремени”. През втората половина на миналия век пешеходният туризъм е бил една от политиките в държавата, която е имала за цел стимулиране на..

публикувано на 26.03.20 в 09:00