Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко пътници летят от Варна и Бургас

През миналата година летищата във Варна и Бургас са обслужили 4.9 милиона пътници и повече от 35 000 полета на 97 български и чуждестранни авиокомпании. Това съобщиха от пресцентъра на концесионера на двата аеропорта. Спадът на пътникопотока на двете летища спрямо предходната година е с 10.7 процента.

През 2019 г. от летище "Варна" са изпълнявани полетни програми на 66 авиокомпании до 117 дестинации в 45 страни. Обслужени са над 2 милиона пътници, което е спад от 8.6 на сто.

От летището в Бургас през отчетния период са изпълнени полетни програми на 72 авиокомпании до 132 дестинации в 37 страни. Летището е обслужило над 2.85 милиона пътници. Спадът спрямо 2018 година е 12 процента.

Четири са били новите маршрути на летището във Варна, а новите авиокомпании - 9.

През тази година ще бъдат открити два нови маршрута - от Варна до Виена от 31 март и по линията Варна - Нант от 14 април. Нов маршрут, който се очаква на летището в Бургас през тази година, са директна линия Бургас - Виена от 31 март, като полетите ще са два пъти седмично.

От пресцентъра на компанията съобщиха още, че през първите 13 години на концесията - от 2006 г. до 2019 г., в инфраструктурни и технологични подобрения на двете летища са инвестирани повече 395 милиона лева. През миналата година вложените средства са над 8.6 милиона лева. Планираните инвестиции от концесионера през тази година са за над 12 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16

Лесна работа: Денят на Земята

Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм. Връщам се във времето и ето ме като дете. Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

Варненски младежи влизат в ролята на водещи и оператори

Ролеви игри, в които младежи ще правят реални интервюта и ще влязат в ролята на водещи и оператори, ще се състои по време на предстоящо обучение по медийната грамотност във Варна. В обучението ще се включат 20 младежи на възраст от 15 до 29 години. Младежите ще имат възможността  да проведат голяма част от обучението си в работните помещения и..

публикувано на 22.04.24 в 10:53
Планета Земя

22 април - Международен ден на Земята

На 22 април честваме Деня на Земята.  Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Идеята, което свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.  За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. започва да се отбелязва като..

публикувано на 22.04.24 в 08:47

Трима българи са били трансплантирани след донорска ситуация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна..

публикувано на 21.04.24 в 13:04