Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десет огнища на африканска чума по свинете от 2018-а насам

Снимка: БТА

Десет са огнищата на африканска чума у нас от 2018 година досега в индустриални ферми. Интензивността на разпространение на заразата сред дивите свине обаче се увеличава, като достига до 8 процента в момента. Tова съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя участва в Осмата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда и днес в "Златни пясъци".

Тя коментира дали и България може да се справи с африканската чума, както това се случи в Чехия:
Министър Танева каза още,че отглеждането на свине от частни стопани в т.нар."заден двор" е възможно само ако се спазват строги мерки за биосигурност.

Кръгла маса „Решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространените болести африканска чума по свинете" ще се проведе в рамките на Осмата земеделска среща днес. Тя започва от 16 часа. Нормативни промени за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства и актуална информация за епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС)  в Европа, Балканския регион и у нас са част от темите, които ще обсъждат специалистите.ВИЖТЕ ОЩЕ

ViruSafe е активен и може да подаваме данни

От днес всеки гражданин може да изтегли безплатно мобилното приложение ViruSafe, с което да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Идеята е да се събират данни за здравословното състояние на хората. В приложението задължително ще влизат данните на потвърдено болните от COVID-19, независимо..

публикувано на 06.04.20 в 12:51

Мъже от Българево дариха кръв безвъзмездно

Днес преди обяд петима мъже от най-голямото село в каварненската община, Българево, дариха кръв безвъзмездно в Кръвен център – Добрич. Мъжете са здрави и на възраст 40-50 години, повечето от тях от НУЛЕВА група. Всички се чувстват добре след акцията. Кметът на селото Георги Георгиев, който също е кръводарител повече от 20-ет години, осигури..

публикувано на 06.04.20 в 12:30

Щетите от бурния вятър оглеждат в Добрич

Четири сигнала за щети, нанесени от силния вятър вчера, са били подадени до община Добрич, съобщават оттам. Паднала е мазилка по бул. „3 март“, има и скъсани електрически кабели до бившия обувен завод. На една от фасадите на детска граина 26 „Звънче“ е паднала мазилката. Санирането на тази част на сградата е било извършено през 2006 година..

публикувано на 06.04.20 в 12:25

Маски по пощата изпраща общината на пенсионерите във Варна

Предпазни маски за лице ще получат по пощата пенсионерите във Варна до дни. Това написа в профила си в социалната мрежа кметът Иван Портних. Първата пратка вече е готова - за 10 000 адреса и около 15 000 души. Общо ще бъдат обхванати над 32 000 адреса. Маските са поръчани от Община Варна и са част от кампанията в помощ на хората - за..

публикувано на 06.04.20 в 12:17

Поставиха под домашен арест мъж, нарушил карантината

Обвиняем за нарушаване на карантина е под домашен арест по уважено от съда искане на Районната прокуратура във Варна 57-годишният Иван Д. е с мярка за неотклонение „Домашен арест“, след като с определение на Варненския районен съд е било уважено искането на Районната прокуратура. Той е бил привлечен към наказателна отговорност от прокуратурата..

публикувано на 06.04.20 в 12:11
хранителни продукти помощ ЕС

Девненци набират хранителни продукти за хора в затруднено положение

Благородна инициатива за набиране на дълготрайни хранителни продукти организират двама младежи от Девня. Продуктите са предназначени за 15 социално слаби семейства и пенсионери в общината. Това каза за Радио Варна Юлиадин Маринов, който заедно с Марио Недялков от Девня стартират инициативата от днес. Само за половин ден има много обаждания и запитвания..

публикувано на 06.04.20 в 11:45

Какво движи кривата на кризата?

В развитието на всяка криза има обикновено три сценария - песимистичен, оптимистичен и реалистичен. Това заяви във Варна ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров. Той коментира първия доклад на Института по пазарна икономика по повод развитието на икономическата ситуация след кризата с COVID19 в морската столица...

публикувано на 06.04.20 в 11:17