Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десет огнища на африканска чума по свинете от 2018-а насам

Снимка: БТА

Десет са огнищата на африканска чума у нас от 2018 година досега в индустриални ферми. Интензивността на разпространение на заразата сред дивите свине обаче се увеличава, като достига до 8 процента в момента. Tова съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя участва в Осмата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда и днес в "Златни пясъци".

Тя коментира дали и България може да се справи с африканската чума, както това се случи в Чехия:
Министър Танева каза още,че отглеждането на свине от частни стопани в т.нар."заден двор" е възможно само ако се спазват строги мерки за биосигурност.

Кръгла маса „Решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространените болести африканска чума по свинете" ще се проведе в рамките на Осмата земеделска среща днес. Тя започва от 16 часа. Нормативни промени за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства и актуална информация за епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС)  в Европа, Балканския регион и у нас са част от темите, които ще обсъждат специалистите.ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Ангелов

От четвъртък: Гимназистите и студентите ще учат онлайн

От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите , а нощните заведения се затварят в цялата страна .Това гласи заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Документът предвижда в следващите 14 дни да се преустановяват..

публикувано на 27.10.20 в 20:11

Дончев: България е сред шампионите по най-нисък дълг сред държавите членки на ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на брифинг в МС, че в тежки времена, когато се натрупва пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. По думите на вицепремиера държавата си влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани или да стигат до всеки. Най-безспорни са..

публикувано на 27.10.20 в 18:10
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Не трябва да пестим от образование

Най-голямата кражба от бъдещето би била да спестим от образование и от учители, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев , предаде репортер на БГНЕС. На извънреден брифинг в Министерски съвет министър Вълчев отговори на обвиненията, че отделените средства за тази сфера в проектобюджета за догодина са „кражба на бъдещето“ и имат за..

публикувано на 27.10.20 в 17:54

Директорите на училищата ще решават за дистанционното обучение

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед, съибщават от МОН. Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на..

публикувано на 27.10.20 в 17:34

Президентство: Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет

Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на президента Румен..

публикувано на 27.10.20 в 17:29

Собствениците на заведения искат да държавата да плати 80% от заплатите на служителите им

Искаме от държавата 80% от работната заплата на служителите да бъде преведена директно на тях. Няма нужда да минава през фирмите. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, предаде репортер на БГНЕС. В един от известните столични клубове днес представители на бранша се събраха, за да обсъдят какво да е бъдещето..

публикувано на 27.10.20 в 17:17

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас с дежурства при пациентите с COVID-19

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас започнаха дежурства при пациенти с COVID-19. Крайната мярка се наложи заради нуждата от помощ на персонала в Инфекциозно отделение в болницата, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни. Изготвен е график, според който лекари и сестри от други отделения се командироват в Инфекциозното..

публикувано на 27.10.20 в 16:16