Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

700 хиляди лева са нужни за Балетния конкурс, почти половината липсват

Организаторите на Международния балетен конкурс - Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров.

За причините и решенията на проблема с Димитър Димитров разговаря Светлана Вълкова.

Какво означава тази дума "отлага се"?

„Отлага се"  във всички случаи означава, че събитието ще продължи да съществува. Към момента финансовата ни ситуация е доста комплицирана. Налага се през 2020 година да не проведем планирания конкурс.

В момента как се финансира той?

След промените през 1989 г. Фондацията намира средства за финансиране чрез спонсори и дарителски кампании. През 1994 г. започва да получава подкрепа от Министерството на културата, което покрива бюджета за наградния фонд на балетния конкурс. През последните години получаваме стабилна подкрепа от Община Варна. Бюджетът на конкурса се осигурява така: около 20-25 % - от собствени приходи (продадени билети, такси за участие, провеждане на Международната лятна балетна академия). Други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. Около 50 процента от бюджета на конкурса се осигурява от спонсори.

Това означава ли, че спонсорите са намалели?

Да, за съжаление през последните години спонсорите намаляха. През всичките 30 години, в които конкурсът оцеля, голяма част от приходите бяха предимно от спонсори от чужбина, както и от български компании, които дълги години са до нас и продължават да бъдат. Но през годините голяма част от спонсорските средства се осигуряват от източници от чужбина. За съжаление, през 2016 г. се разделихме с един изключителен меценат – Сергей Давидов, който след 2010 г. подкрепяше конкурса много сърдечно. След 2018 година основният ни спонсор – „Ескпресбанк“, беше придобит от друга банка, чиито дарителски функции са в друга посока.

Каква е общата сума, необходима за едно издание на конкурса?

700 хиляди лева – това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях. Истината е, че има много пера, някои от които са срамно ниски – например наградният фонд. Този бюджет от 700 хиляди лева е сравнително санитарен. Но ако искаме да се развиваме и конкурсът да продължи да бъде едно от водещите събития, трябва да го надграждаме. Тази година е значителен дефицитът и не искам да рискуваме да го проведем с минимални средства и по начин, по който не желаем да съществува.

Варна е построила театъра си, няма как да не спаси балетния си конкурс. Мислили ли сте за формула?

Този бюджет, който търсим, е от спонсори. Този начин на финансиране трябва да претърпи промени. Осигуряването на тези около 350 хиляди лева е мисия невъзможна в някаква степен, освен ако не намерим нови меценати. Масовото спонсорство в България в момента е в рамките на 5 хиляди лева. За този бюджет са ни необходими около 70 спонсори. Никой спонсор обаче не би бил заинтересован да е един от 70-те.

Цялото интервю с Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30