Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

700 хиляди лева са нужни за Балетния конкурс, почти половината липсват

Организаторите на Международния балетен конкурс - Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров.

За причините и решенията на проблема с Димитър Димитров разговаря Светлана Вълкова.

Какво означава тази дума "отлага се"?

„Отлага се"  във всички случаи означава, че събитието ще продължи да съществува. Към момента финансовата ни ситуация е доста комплицирана. Налага се през 2020 година да не проведем планирания конкурс.

В момента как се финансира той?

След промените през 1989 г. Фондацията намира средства за финансиране чрез спонсори и дарителски кампании. През 1994 г. започва да получава подкрепа от Министерството на културата, което покрива бюджета за наградния фонд на балетния конкурс. През последните години получаваме стабилна подкрепа от Община Варна. Бюджетът на конкурса се осигурява така: около 20-25 % - от собствени приходи (продадени билети, такси за участие, провеждане на Международната лятна балетна академия). Други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. Около 50 процента от бюджета на конкурса се осигурява от спонсори.

Това означава ли, че спонсорите са намалели?

Да, за съжаление през последните години спонсорите намаляха. През всичките 30 години, в които конкурсът оцеля, голяма част от приходите бяха предимно от спонсори от чужбина, както и от български компании, които дълги години са до нас и продължават да бъдат. Но през годините голяма част от спонсорските средства се осигуряват от източници от чужбина. За съжаление, през 2016 г. се разделихме с един изключителен меценат – Сергей Давидов, който след 2010 г. подкрепяше конкурса много сърдечно. След 2018 година основният ни спонсор – „Ескпресбанк“, беше придобит от друга банка, чиито дарителски функции са в друга посока.

Каква е общата сума, необходима за едно издание на конкурса?

700 хиляди лева – това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях. Истината е, че има много пера, някои от които са срамно ниски – например наградният фонд. Този бюджет от 700 хиляди лева е сравнително санитарен. Но ако искаме да се развиваме и конкурсът да продължи да бъде едно от водещите събития, трябва да го надграждаме. Тази година е значителен дефицитът и не искам да рискуваме да го проведем с минимални средства и по начин, по който не желаем да съществува.

Варна е построила театъра си, няма как да не спаси балетния си конкурс. Мислили ли сте за формула?

Този бюджет, който търсим, е от спонсори. Този начин на финансиране трябва да претърпи промени. Осигуряването на тези около 350 хиляди лева е мисия невъзможна в някаква степен, освен ако не намерим нови меценати. Масовото спонсорство в България в момента е в рамките на 5 хиляди лева. За този бюджет са ни необходими около 70 спонсори. Никой спонсор обаче не би бил заинтересован да е един от 70-те.

Цялото интервю с Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00

Вицеадмирал Митко Петев: Във всяка криза се раждат и възможности

Белгийският премиер Софи Вилмес вчера обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им. Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус . Около 490 души са хоспитализирани..

публикувано на 29.03.20 в 12:41

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16