Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 хиляди лева са нужни за Балетния конкурс, почти половината липсват

Организаторите на Международния балетен конкурс - Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров.

За причините и решенията на проблема с Димитър Димитров разговаря Светлана Вълкова.

Какво означава тази дума "отлага се"?

„Отлага се"  във всички случаи означава, че събитието ще продължи да съществува. Към момента финансовата ни ситуация е доста комплицирана. Налага се през 2020 година да не проведем планирания конкурс.

В момента как се финансира той?

След промените през 1989 г. Фондацията намира средства за финансиране чрез спонсори и дарителски кампании. През 1994 г. започва да получава подкрепа от Министерството на културата, което покрива бюджета за наградния фонд на балетния конкурс. През последните години получаваме стабилна подкрепа от Община Варна. Бюджетът на конкурса се осигурява така: около 20-25 % - от собствени приходи (продадени билети, такси за участие, провеждане на Международната лятна балетна академия). Други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. Около 50 процента от бюджета на конкурса се осигурява от спонсори.

Това означава ли, че спонсорите са намалели?

Да, за съжаление през последните години спонсорите намаляха. През всичките 30 години, в които конкурсът оцеля, голяма част от приходите бяха предимно от спонсори от чужбина, както и от български компании, които дълги години са до нас и продължават да бъдат. Но през годините голяма част от спонсорските средства се осигуряват от източници от чужбина. За съжаление, през 2016 г. се разделихме с един изключителен меценат – Сергей Давидов, който след 2010 г. подкрепяше конкурса много сърдечно. След 2018 година основният ни спонсор – „Ескпресбанк“, беше придобит от друга банка, чиито дарителски функции са в друга посока.

Каква е общата сума, необходима за едно издание на конкурса?

700 хиляди лева – това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях. Истината е, че има много пера, някои от които са срамно ниски – например наградният фонд. Този бюджет от 700 хиляди лева е сравнително санитарен. Но ако искаме да се развиваме и конкурсът да продължи да бъде едно от водещите събития, трябва да го надграждаме. Тази година е значителен дефицитът и не искам да рискуваме да го проведем с минимални средства и по начин, по който не желаем да съществува.

Варна е построила театъра си, няма как да не спаси балетния си конкурс. Мислили ли сте за формула?

Този бюджет, който търсим, е от спонсори. Този начин на финансиране трябва да претърпи промени. Осигуряването на тези около 350 хиляди лева е мисия невъзможна в някаква степен, освен ако не намерим нови меценати. Масовото спонсорство в България в момента е в рамките на 5 хиляди лева. За този бюджет са ни необходими около 70 спонсори. Никой спонсор обаче не би бил заинтересован да е един от 70-те.

Цялото интервю с Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10