Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за развитие на успешен бизнес се проведе във Варна

Нормативната уредба и документацията при стартирането на нов бизнес са трудностите, които най-често срещат младите предприемачи в началото на бизнеса си. Това каза за Радио Варна Виктория Николова, директор на Областния информационен туристически център във Варна. Днес се проведе форум, на който бяха представени европейски програми и платформи за стартиране на успешен бизнес. На него се акцентира върху възможностите с европейски средства да се разработи бизнес идеята така, че тя да продължи да съществува. Много често наблюдаваме как новооткрити фирми финансирани по европейски програми съществуват около година и след това  закриват дейността си, коментира още Николова. Най-честата причина за това е, че е приключило финансирането, а предприемачът не е изработил свой успешен бизнес план.

Преди всичко човек трябва да има силна мотивация, за да бъде и бизнесът му успешен, коментира и Пенка Цветкова, директор "Бизнес развитие и международни програми" във фондация „BCause”,  седалището на която е в София. Нужно е да има знанията, уменията, да може да поема рискове, за да създаде нещо свое и за да може създаденото от него предприятие да просъществува и да се развива в годините.

Най-добре е когато сферата на бизнес съвпада със сферата на образование, каза още Пенка Цветкова. Но има много примери за хора, които след като са прекарали известно време работейки в корпоративния свят, решават, че искат да направят нещо свое и то да бъде различно.

И още един ключ към успеха – да имаш добър екип, продължи Цветкова. Тя допълни, че тяхната организация е отворена за срещи с всеки, който има желание да развива собствен бизнес, като ще получи изчерпателна информация и препоръки към кои международни програми да се включи.

Собствен бизнес в сферата на земеделието смята да развива Павел Николов. По професия той е моряк и така ще уплътни свободното си време. Павел Николов има намерение да засади градина с лешникови дървета или орехи. Другата му идея е да създаде ферма за билки и ако се развие да започне производство на чай. Той има познати, които работят в областта на земеделието и от които ще търси съвет, със счетоводството и документацията ще се занимава съпругата му. Коментира, че от форума, на който присъства, очаква да разбере нещо ново, да получи съвети за начинаещи и ако може да избегне поне една грешка в начинанието си, като почерпи от опита на другите, смята че ще е полезно.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тестват системата BG-Alert

На 17 октомври ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата BG-Alert. В продължение на половин час – от 13,00 до 13,30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на всички компоненти на системата. Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на абонати на територията на цялата страна,..

обновено на 17.10.24 в 08:06

Ветровито с по-студен въздух

Студено е утрото на 17 октомври. В Източна България и по крайбрежието температурите на въздуха са от 5 градуса в Карнобат и Разград до 10 градуса в Ахтопол.  6 градуса е в Добрич, по 9 във Варна и Бургас. Във Варна атмосферното налягане е 1028 хПа – много по-високо от средното за месеца, ще се запази без съществени промени ,..

публикувано на 17.10.24 в 05:54

Адресите без ток

На 17.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - карето, заключено между ул. Брегалница, бул. Васил Левски, ул. Полковник Свещаров и ул. Кюстенджа, електрозахранени от ТП 97 и ТП 1066. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 17.10.24 в 05:00

ВиК: Редуцират водата за Варна от язовир "Камчия" (ВИДЕО)

Водните количества от язовир "Камчия" за  Варна се намаляват от 2,6 милиона кубика на 2 млн. кубика месечно. Ограничението е определено от Министерството на околната среда и водите след среща с ВиК дружествата и представители на МРРБ. Това съобщи управителят на ВиК-Варна Веселин Русев. Той се опасява, че намаленото водно количество може да..

обновено на 16.10.24 в 15:18

Ремонтираха част от помещенията в Клиниката по инфекциозни болести във Варна

Част от болничните стаи и санитарните помещения в Клиниката по инфекциозни болести към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна бяха реновирани и освежени с помощта на дарители и със собствени средства на болницата. Клиниката е единственото място за лечение на тежки и проблемни диагностични случаи за пациенти от цяла..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Одитът на дружество "Пазари" откри нарушения при отдаването на имоти под наем

В дружеството „Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а са отдавани под наем още осем. Общинският съвет във Варна не е одобрил правилник за дейността на „Пазари“ ЕАД и как да се отдават под наем имоти. То не притежава никакви вътрешни правила за събиране и отчитане на приходите с разписан ред и отговорни лица, каквито са изискванията на закона...

публикувано на 16.10.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

МОН обяви 28 октомври за неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, публикувана на сайта на ведомството. Денят след изборите за Народно събрание се обявява за неучебен в училищата, ангажирани с изборния..

публикувано на 16.10.24 в 14:59