Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: "В бюджет 2020-та, образованието, здравеопазването и социалните дейности отново ще са с приоритет"

Иван Портних
Снимка: Румен Сарандев

Иван Портних: Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава спокойна среда за живот, образование и работа и развитие на града с темп който успяхме да постигнем през последните години.

Бюджетът за 2020 година е формиран с грижа за хората. Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, карти за градския транспорт за ученици, които виждаме, че се ползват все повече- и от учащите и от пенсионерите. Има средства за заплатите на работещите в общинския сектор- лекари, учители, социални работници и културни дейци. Осигурени са и средства за хората в неравностойно положение.

Макрорамката се приближава до половин милиард. Бюджетът за 2020-та година е следствие на упоритата ни работа, като трябва да отбелжим, че той бележи ръст в почти двоен размер- от малко над 200 милиона през 2015-та до 500 млн през миналата година. Такава е рамката ни и за тази година. Разбира се това е една динамична среда и вярвам, че в края на годината тази рамка ще бъде и увеличена.

През годините община Варна няма просрочени задължения, което е един от основните показатели за устойчивост на финансите. Казвам това защото има много спекулации в тази посока. Напротив, собствените приходи бележат тенденция за нарастване, което е изключително важно и забележете с близо 75%. Това означава, че варненци работят спокойно, бизнесът се развива и че хората имат възможност да си плащат данъците. Не случайно кредитния рейтинг на общината беше увеличен през 2019-та година- всички тези показатели са в противовес на спекулациите за лошото финансово състояние на Варна. Напротив, намираме се в отлична финансова кондиция и през тази година запазваме местните данъци и такси непроменени, с изключение на данъка за придобиване на имущество. Това обаче е еднократен данък. Данък сгради, такса смет на ежегодна основа са непроменени от встъпването ми в длъжност. Това позволява спокойно планиране на инвестициите и разходите- както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса. В този смисъл Варна е стабилен град който се развива във възходяща перспектива.

Ще има ли ръст в образование, здравеопазване и социални дейности?

Образованието винаги е било приоритет в нашата работа и естествено през 2020 година увеличението на средствата в образование, социални дейности и здравеопазване, сфери които пряко касаят хората са увеличени. За образование макрорамката е в размер на 154 милиона лева, което е 40% от общия бюджет. Което само по себе си показва, че отделяме достатъчно средства и образованието е приоритет не само на думи. Увеличението в сравнение с миналата година е 11 милиона лева. Планираме строителство на четири нови детски градини.

Какво се случва със здравеопазването?

Функция здравеопазване за 2020-та година е 23.5 милиона лева- с два милиона и 300 хиляди лева повече спрямо миналата 2019-та. Дори при актуализацията в края на миналата година отпуснахме допълнително средства за здравните заведения които имаха нужда. И не става дума само за общинските здравни заведения, които се вижда, че са ни приоритет. Говорим и за МБАЛ „Света Анна” която обслужва спешната помощ на цяла Североизточна България и където мажоритарния дял е на държавата. Но осъзнавайки важността на тази болница по отношение на спешната помощ, продължаваме да подпомагаме със средства ремонтите в „Света Анна”. Обновена е фасадата на болницата, дадохме финанси за обновяване на отделения. Всъщност в момента всички отделения в здравното заведение са обновени с изключение на операционната, където обаче със съдействието на министерството на здравеопазването, половин милион лева ние ще дофинансираме с 250 хиляди ремонта на операционната. Плюс още 300 хиляди лева за нов рентген тъй като стария трябва да бъде подменен. В условия на спешна помощ знаете, че няма как да имаме неизправна апаратура.


Това е за МБАЛ „Света Анна”, а другите здравни заведения в града?

Да, виждате, че още от миналата година милион и половина лева са вложени в родилното на АГ болница, цялостен вътрешен ремонт, закупена е нова апаратура, изграден е външен асансьор, тъй като вътрешните бяха и малки и недостатъчни. Предстои ремонт на покрива и саниране на сградата, така както постъпихме с родилното в „Света Анна”. Инвестициите са много целенасочени и продължаваме докато не постигнем оптимално състояние на материалната база, което да даде възможност на специалистите да си вършат още по добре и качествено своята работа. През годините в онкодиспансера са инвестирани по европейски проекти и  програми плюс финансиране и с общински средства с близо 5 милиона лева. Сградата е в много добро състояние с ремонтите които и бяха направени. Има единствено една малка пристройка на която трябва да бъде извършен ремонт и се надявам тази година да го завършим. По линия на европейски проект работим за закупуване на нов линеен ускорител.

Цялостна програма имаме и по отношение на ДКЦ-тата или така наречените поликлиники. Те се подготвят за кандидатстване по европейски програми. Става дума както за енергийна ефективност на сградите, така и за закупуване на нова апаратура. Всичко това показва, че здравеопазването е с приоритет за общината заедно с образованието.

Що се отнася до социалната програма на общината, тя винаги е била сочена като позитивен пример на национално ниво. Тази година се очаква да бъдат завършени центъра за лица с увреждания, центъра за грижа за лице с различни форми на деменция, ремонт на сградата на дневния център на подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Колко са средствата които ще привлечем по европейски проекти и програми?

Над сто милиона имаме по тази линия. Сега сме в началото на нов програмен период. Силно вярвам, че в следващите години ще запазим тази тенденция. Варна ако си спомняте преди моя мандат, беше сред догонващите другите общини, се превърна в пример тъй като успяхме бързо да изградим административен капацитет.

Връщам се от заседание на националното на сдружението на общините където с представители и експерти на регионалното министерство коментирахме следващия програмен период, където ще има интегрирани проекти свързани със Североизточния район на планиране. С други думи вече тясно работим и със съседните общини, така че да сме сред първите които ще подадат проекти за следващия програмен период.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00