Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Портних: "В бюджет 2020-та, образованието, здравеопазването и социалните дейности отново ще са с приоритет"

Иван Портних
Снимка: Румен Сарандев

Иван Портних: Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава спокойна среда за живот, образование и работа и развитие на града с темп който успяхме да постигнем през последните години.

Бюджетът за 2020 година е формиран с грижа за хората. Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, карти за градския транспорт за ученици, които виждаме, че се ползват все повече- и от учащите и от пенсионерите. Има средства за заплатите на работещите в общинския сектор- лекари, учители, социални работници и културни дейци. Осигурени са и средства за хората в неравностойно положение.

Макрорамката се приближава до половин милиард. Бюджетът за 2020-та година е следствие на упоритата ни работа, като трябва да отбелжим, че той бележи ръст в почти двоен размер- от малко над 200 милиона през 2015-та до 500 млн през миналата година. Такава е рамката ни и за тази година. Разбира се това е една динамична среда и вярвам, че в края на годината тази рамка ще бъде и увеличена.

През годините община Варна няма просрочени задължения, което е един от основните показатели за устойчивост на финансите. Казвам това защото има много спекулации в тази посока. Напротив, собствените приходи бележат тенденция за нарастване, което е изключително важно и забележете с близо 75%. Това означава, че варненци работят спокойно, бизнесът се развива и че хората имат възможност да си плащат данъците. Не случайно кредитния рейтинг на общината беше увеличен през 2019-та година- всички тези показатели са в противовес на спекулациите за лошото финансово състояние на Варна. Напротив, намираме се в отлична финансова кондиция и през тази година запазваме местните данъци и такси непроменени, с изключение на данъка за придобиване на имущество. Това обаче е еднократен данък. Данък сгради, такса смет на ежегодна основа са непроменени от встъпването ми в длъжност. Това позволява спокойно планиране на инвестициите и разходите- както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса. В този смисъл Варна е стабилен град който се развива във възходяща перспектива.

Ще има ли ръст в образование, здравеопазване и социални дейности?

Образованието винаги е било приоритет в нашата работа и естествено през 2020 година увеличението на средствата в образование, социални дейности и здравеопазване, сфери които пряко касаят хората са увеличени. За образование макрорамката е в размер на 154 милиона лева, което е 40% от общия бюджет. Което само по себе си показва, че отделяме достатъчно средства и образованието е приоритет не само на думи. Увеличението в сравнение с миналата година е 11 милиона лева. Планираме строителство на четири нови детски градини.

Какво се случва със здравеопазването?

Функция здравеопазване за 2020-та година е 23.5 милиона лева- с два милиона и 300 хиляди лева повече спрямо миналата 2019-та. Дори при актуализацията в края на миналата година отпуснахме допълнително средства за здравните заведения които имаха нужда. И не става дума само за общинските здравни заведения, които се вижда, че са ни приоритет. Говорим и за МБАЛ „Света Анна” която обслужва спешната помощ на цяла Североизточна България и където мажоритарния дял е на държавата. Но осъзнавайки важността на тази болница по отношение на спешната помощ, продължаваме да подпомагаме със средства ремонтите в „Света Анна”. Обновена е фасадата на болницата, дадохме финанси за обновяване на отделения. Всъщност в момента всички отделения в здравното заведение са обновени с изключение на операционната, където обаче със съдействието на министерството на здравеопазването, половин милион лева ние ще дофинансираме с 250 хиляди ремонта на операционната. Плюс още 300 хиляди лева за нов рентген тъй като стария трябва да бъде подменен. В условия на спешна помощ знаете, че няма как да имаме неизправна апаратура.


Това е за МБАЛ „Света Анна”, а другите здравни заведения в града?

Да, виждате, че още от миналата година милион и половина лева са вложени в родилното на АГ болница, цялостен вътрешен ремонт, закупена е нова апаратура, изграден е външен асансьор, тъй като вътрешните бяха и малки и недостатъчни. Предстои ремонт на покрива и саниране на сградата, така както постъпихме с родилното в „Света Анна”. Инвестициите са много целенасочени и продължаваме докато не постигнем оптимално състояние на материалната база, което да даде възможност на специалистите да си вършат още по добре и качествено своята работа. През годините в онкодиспансера са инвестирани по европейски проекти и  програми плюс финансиране и с общински средства с близо 5 милиона лева. Сградата е в много добро състояние с ремонтите които и бяха направени. Има единствено една малка пристройка на която трябва да бъде извършен ремонт и се надявам тази година да го завършим. По линия на европейски проект работим за закупуване на нов линеен ускорител.

Цялостна програма имаме и по отношение на ДКЦ-тата или така наречените поликлиники. Те се подготвят за кандидатстване по европейски програми. Става дума както за енергийна ефективност на сградите, така и за закупуване на нова апаратура. Всичко това показва, че здравеопазването е с приоритет за общината заедно с образованието.

Що се отнася до социалната програма на общината, тя винаги е била сочена като позитивен пример на национално ниво. Тази година се очаква да бъдат завършени центъра за лица с увреждания, центъра за грижа за лице с различни форми на деменция, ремонт на сградата на дневния център на подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Колко са средствата които ще привлечем по европейски проекти и програми?

Над сто милиона имаме по тази линия. Сега сме в началото на нов програмен период. Силно вярвам, че в следващите години ще запазим тази тенденция. Варна ако си спомняте преди моя мандат, беше сред догонващите другите общини, се превърна в пример тъй като успяхме бързо да изградим административен капацитет.

Връщам се от заседание на националното на сдружението на общините където с представители и експерти на регионалното министерство коментирахме следващия програмен период, където ще има интегрирани проекти свързани със Североизточния район на планиране. С други думи вече тясно работим и със съседните общини, така че да сме сред първите които ще подадат проекти за следващия програмен период.ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитет и самочувствие - възможни и с хипноза

В тези дни на доброволна изолация у дома, се засилва чувството за изпитание пред физическата и психическата ни кондиция. Подходящ хранителен режим, любими занимания, дори ремонти осмислят дните на изолация и работа от домашния офис. Още една възможност да направим нещо добро за себе си създаде варненката Ирина Ставрева. Безплатен хипнотичен..

обновено на 02.04.20 в 14:40

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25