Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новооткритите ръкописи на Яворов - фалшификати?

| обновено на 12.02.20 в 10:32
Къща-музей П.К.Яворов
Снимка: БГНЕС


Много шум се вдигна през месец януари 2020 г. - открити са нови стихотворения и документи на Яворов. Сензация! Собственикът на издателска къща "Персей" Пламен Тотев се погрижи да направи свръхреклама на собственото си издание "Непознатият Яворов".

Това пише в статията си "НОВООТКРИТИТЕ" РЪКОПИСИ НЕ СА НА ЯВОРОВ, ТЕ СА ФАЛШИФИКАТИ”, публикувана в LiterNet, проф. Димитър Михайлов – преподавател по българска литература във Великотърновския университет. Професор Михайлов изследва живота и творчеството на поета почти 20 години, той е заместник-председател на Фондация „Яворов”.

И още от статията:

Какво представлява книгата "Непознатият Яворов. Новооткрити стихове и документи"? В пространния предговор, озаглавен "Предизвикателствата в новооткритите стихове и документи на Пейо К. Яворов", доц. дин Милкана Бошнакова още в началото пояснява: "Г-н Павлов носеше обикновен найлонов цветен плик, откъдето извади голям куп силно пожълтели и на места повредени документи... Веднага се познаваше, че са оригинали - колегите архивисти ще ме разберат за какво говоря. Когато разтворих първия, втория от тях и видях почерка, подписа, от вълнение дъхът ми спря - Яворов, наистина, Яворов!" Така емоционално съставителката ни "убеждава", че документите са излезли наистина изпод перото на Яворов. А откъде се познава, че са оригинали - неизвестно. И нататък не привежда нито един аргумент, който да доказва или подсказва тяхната оригиналност.

Във втората част на изданието, озаглавена "Новооткрити стихове и документи", са дадени факсимилно и в разчетен текст всичките 19 документа. Читателят, ако си направи труда, може и сам да ги разчете. Аз си направих този труд. Резултатът от него е: публикуваните стихотворения и документи не принадлежат на перото на Яворов, не са създадени във времето на датирането им (1912) и са фалшификати.


В интервю на Светлана Вълкова литературоведът твърди, че през последните 30 години интересът към Яворов е изключително голям. Това е феномен – оказа се, че поетът е знакова фигура не само на онова време – първото десетилетие на XX век, но и на новото време, в което бяха направени преоценки, и Яворов изплува като фигурата, която е емблема на цялата българска литература.

Какви са аргументите на проф. Димитър Михайлов за това, че новоткритите ръкописи са фалшификати?

1. Трите стихотворения не са издържани в стилистиката на Яворовата поезия, не отговарят на Яворовата образност, категорично не са писани от Яворов.

2. Втората група аргументи са свързани с особеностите на правописа. Знаем, че по времето на Яворов в българския правопис се употребяват ятовата гласна (ѣ) и голямата носовка (ѫ), наричана тогава юс. А тези букви въобще липсват в предлаганите ръкописи. Във всички документи там, където трябва да има ятова гласна, е изписана буквата "е", а там, където трябва да има голяма носовка, е изписана буквата "ъ".

3. Относно подписите на Яворов под всеки документ. От запазени и известни досега автографи той се подписва П. К. Явор, като не доизписва напълно Яворов. В предлаганите документи на доста места Яворов е изписано напълно. Съществено се различава и графиката на буквите.
Какъв би бил мотивът на този, който предлага документите като оригинални?

По думите на проф. Михайлов мотивът е ясен за всички – спечелването на пари. Тези документи са стрували на Фондация „Яворов” 27 хиляди лева, като първоначално обявената цена е била 100 хиляди. Твърди се, че т.нар. „колекционер” пази в дома си още от т.нар. „ръкописи”, така че – може да се натъкнем и на продължение на тази история.

Как може да се контролира този процес? С прецизна експертна оценка и намесата на графолози още в началния етап на установяване на оригиналността на произведенията.

Дали тече някакво разследване по случая? Информацията, с която проф. Димитър Михайлов разполага, е, че са постъпили нови 4 документа в Националния литературен музей – пак от същия колекционер и пак от Яворов. Експертна комисия от Министерството на културата е установила, че те са фалшификати. Министърът на културата е наредил разследване.

Надявам се всичко да излезе наяве и Яворов да остане неопетнен, а ние да продължим да работим за неговото дело – каза проф. Михайлов.

Още аргументи на проф. Димитър Михайлов може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”. Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация: Всъщност това е раят на четящия..

публикувано на 27.03.20 в 18:54

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре..

обновено на 27.03.20 в 16:18

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи п осочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 12:25

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на..

публикувано на 27.03.20 в 09:35

"Устремени": Да възстановим маршрутите в Родопите

Отдавна мъртвите, разпродадени, унищожени хижи са гледка, която съпътства маршрутите във всяка една планина, пише на страницата си във Фейсбук екскурзоводът Ивайло Мирчев от асеновградското сдружение „Устремени”. През втората половина на миналия век пешеходният туризъм е бил една от политиките в държавата, която е имала за цел стимулиране на..

публикувано на 26.03.20 в 09:00