Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

Снимка: goguide.bg

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят на изискванията", коментира за Радио Варна заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. С него разговаря Валери Великов:

Как си обяснявате еволюцията от страна на управляващите по отношение на машинното гласуване?

- Честно казано не знам, защото наблюдавах изборите за Европейска комисия в Перу, където също използват машини. Даже за едни избори в България тестовите машини, които наехме, дойдоха директно от Перу. Бяха същите машини, но със сменен софтуер.

И там как се справят с машинното гласуване?

- Гласоподавателите гласуват много лесно, Тези машини позволяват гласуване на много голям брой хора. В Перу ги използват в големите градове и машинно гласуват 2-3 пъти повече избиратели, отколкото конвенционално.

Какви са плюсвете на машинното гласуване?

- Много нелегални и дори криминални практики могат да бъдат пресечени чрез използването на машини. Те са много гъвкави. Решение на Министерския съвет е дали тези машини ще изискват да гласуваме с биометрични данни. Друг плюс е, че се избягва човешкия фактор при броенето. Машинното гласуване не позволява нашата бюлетина да бъде невалидна. Не можеш да избереш две партии или да дадеш гласа си за повече преференции. Всичко зависи ние какви правила ще въведем.

По думите на Томислав Дончев, той не вижда смисъл да продължава да се гласува с бюлетини, щом бъде въведено машинното гласуване. Вие какво мислите?

- Аз смятам, че ако ще използваме машини, може наистина да поддържаме само една система. Имам съмнение обаче, че в някои отдалечени места, където достъпът е труден, доколко икономически обосновано ще бъде да има машини там. По-възрастните, по-слабообразованите биха имали проблем.

Цялото интервю на Валери Великов със Стоил Цицелков чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се правят филми с гарантиран успех

Предприемач не само не уволнява работници, но се опитва да им вдъхва кураж по време на кризата. Това е основният сюжет в новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов със заглавие „Животът като епидемия” . Само за няколко дни филмът има близо 100 хиляди гледания в социалните мрежи и каналите за видео споделяне. За много голям кръг хора,..

обновено на 03.04.20 в 10:59

Имунитет и самочувствие - възможни и с хипноза

В тези дни на доброволна изолация у дома, се засилва чувството за изпитание пред физическата и психическата ни кондиция. Подходящ хранителен режим, любими занимания, дори ремонти осмислят дните на изолация и работа от домашния офис. Още една възможност да направим нещо добро за себе си създаде варненката Ирина Ставрева. Безплатен хипнотичен..

обновено на 02.04.20 в 14:40

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00