Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

Снимка: goguide.bg

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят на изискванията", коментира за Радио Варна заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. С него разговаря Валери Великов:

Как си обяснявате еволюцията от страна на управляващите по отношение на машинното гласуване?

- Честно казано не знам, защото наблюдавах изборите за Европейска комисия в Перу, където също използват машини. Даже за едни избори в България тестовите машини, които наехме, дойдоха директно от Перу. Бяха същите машини, но със сменен софтуер.

И там как се справят с машинното гласуване?

- Гласоподавателите гласуват много лесно, Тези машини позволяват гласуване на много голям брой хора. В Перу ги използват в големите градове и машинно гласуват 2-3 пъти повече избиратели, отколкото конвенционално.

Какви са плюсвете на машинното гласуване?

- Много нелегални и дори криминални практики могат да бъдат пресечени чрез използването на машини. Те са много гъвкави. Решение на Министерския съвет е дали тези машини ще изискват да гласуваме с биометрични данни. Друг плюс е, че се избягва човешкия фактор при броенето. Машинното гласуване не позволява нашата бюлетина да бъде невалидна. Не можеш да избереш две партии или да дадеш гласа си за повече преференции. Всичко зависи ние какви правила ще въведем.

По думите на Томислав Дончев, той не вижда смисъл да продължава да се гласува с бюлетини, щом бъде въведено машинното гласуване. Вие какво мислите?

- Аз смятам, че ако ще използваме машини, може наистина да поддържаме само една система. Имам съмнение обаче, че в някои отдалечени места, където достъпът е труден, доколко икономически обосновано ще бъде да има машини там. По-възрастните, по-слабообразованите биха имали проблем.

Цялото интервю на Валери Великов със Стоил Цицелков чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

публикувано на 26.10.20 в 09:23

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50