Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

Снимка: goguide.bg

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят на изискванията", коментира за Радио Варна заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. С него разговаря Валери Великов:

Как си обяснявате еволюцията от страна на управляващите по отношение на машинното гласуване?

- Честно казано не знам, защото наблюдавах изборите за Европейска комисия в Перу, където също използват машини. Даже за едни избори в България тестовите машини, които наехме, дойдоха директно от Перу. Бяха същите машини, но със сменен софтуер.

И там как се справят с машинното гласуване?

- Гласоподавателите гласуват много лесно, Тези машини позволяват гласуване на много голям брой хора. В Перу ги използват в големите градове и машинно гласуват 2-3 пъти повече избиратели, отколкото конвенционално.

Какви са плюсвете на машинното гласуване?

- Много нелегални и дори криминални практики могат да бъдат пресечени чрез използването на машини. Те са много гъвкави. Решение на Министерския съвет е дали тези машини ще изискват да гласуваме с биометрични данни. Друг плюс е, че се избягва човешкия фактор при броенето. Машинното гласуване не позволява нашата бюлетина да бъде невалидна. Не можеш да избереш две партии или да дадеш гласа си за повече преференции. Всичко зависи ние какви правила ще въведем.

По думите на Томислав Дончев, той не вижда смисъл да продължава да се гласува с бюлетини, щом бъде въведено машинното гласуване. Вие какво мислите?

- Аз смятам, че ако ще използваме машини, може наистина да поддържаме само една система. Имам съмнение обаче, че в някои отдалечени места, където достъпът е труден, доколко икономически обосновано ще бъде да има машини там. По-възрастните, по-слабообразованите биха имали проблем.

Цялото интервю на Валери Великов със Стоил Цицелков чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29