Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варна - с първо университетско вино

Катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет във Варна представи първото вино собствено производство от сорт „Димят. Гроздето за виното, което получи много висока оценка от гостите на Трифон Зарезан, е от масив край с. Млада гвардия, стопанисван от изба „Белоградец“. Лозовият масив е наблюдаван и обработван през 2019 година, съгласно експертиза на екипа на катедра „Растениевъдство“ по научно-приложен проект. Първото университетско вино „Димят“ да се превърне в запазена марка на ТУ-Варна и да възроди позабравения ароматен и богат като вкус сорт – това е целта на проекта, подкрепен и от академичното ръководство, съобщават от учебното заведение.

В петия конкурс за най-добро домашно вино на катедра „Растениевъдство“ се състезаваха 39 проби от трите категории – червено, бяло и розе. Оцени ги отново комисия от професионалисти в състав: председател – инж. Григор Григоров – собственик на Винарска изба – Варна, и членове: главният технолог на Винарска изба – Варна, инж. Тихомир Трифонов и главният технолог на винарска изба „Евксиноград” - инж. Нели Тодорова. Всички участници получаха сертификат за участие, а победителите - грамота и предметни награди.

Призьорите тази година са:

В категория червени вина:

Първо място – доц. д-р инж. Пламен Дичев, катедра ККММ

Второ място – доц. д-р инж. Георги Антонов, зам.-декан на МТФ Трето място – инж. Сергей Димитров, отдел „Международни образователни програми“

В категория бели вина:

Първо място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС

Второ място – доц. д-р инж. Борислав Найденов, катедра КТТ Трето място – ст. преп. Иван Иванов, катедра ФВС

В категория розе:

Първо място – гл. ас. д-р Даниела Спасова, катедра МТМ

Второ място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС Трето място – ст. преп. Явор Несторов, катедра ФВС


ВИЖТЕ ОЩЕ

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус, паралелките минават на дистанционно обучение. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Ученик в шести клас от  основно училище "Ангел Кънчев " и сестра му от Четвърта езикова гимназия са дали положителни проби и класовете им минават на дистанционно обучение,..

публикувано на 21.09.20 в 11:26

Днес изтича срокът за документите за компенсации на земеделци по COVID-мерките

 Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за изплащане ма компенсации за щетите, причинени от пандемията от COVID19 , предаде БНР. Близо 35 хиляди фермери са подали документи за извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите,..

публикувано на 21.09.20 в 11:21

Съдът постанови две доживотни присъди без замяна по делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд постанови доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт на летище "Сарафово". Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. През 2012 г. на 18 юли на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила и петима..

публикувано на 21.09.20 в 11:03

СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич спечели пореден проект по Еразъм+

Средното училище по изкуства в Добрич „Св. Климент Охридски“ спечели пореден проект по програма Еразъм+. Проектът е „Академия за активно обучение“ и в него училището си партнира с образователни структури в пет други европейски страни – Полша, Кипър, Гърция, Италия и Испания. Целта на проекта е да се изгради европейска мрежа от училища, която дава..

публикувано на 21.09.20 в 10:46
Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Няма и една научна статия против маските

Има тенденция към слабо намаляване на заразените, заяви пред бТВ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски. Няма и една научна статия против маските, категоричен бе..

публикувано на 21.09.20 в 09:24

След 19 новозаразени в неделя, във Варна днес е регистриран само един случай с Ковид-19

От полунощ към момента има само един новозаразен с Ковид -19 в морската столица. Припомням, че през неделния ден бяха отчетени деветнадесет носители на коронавирусна инфекция. В Добрич случаите са три, а в Бургас един. През изминалите 24 часа след обработката на 1249 пи си ар теста са установени нови 44-ма заразени с COVID-19, показват данните на..

публикувано на 21.09.20 в 07:37
Микаела

Силвена Христова: Децата със Синдром на Даун са дискриминирани от държавата

Незадоволителен и формален е отговорът на Министерството на здравеопазването до варненската Фондация „Живот със синдром на Даун” във връзка с искането на фондацията за промяна в нормативната уредба за децата с генетични аномалии. Това коментира за Радио Варна Силвена Христова, председател на фондацията. Така формулиран отговорът на здравното..

публикувано на 21.09.20 в 07:30