Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рекорден брой и много качествени вина на Конкурса за домашно вино на Варна

Евгени Ангелов спечели първото място за производство на бяло вино на Двадесет и четвъртият Конкурс за домашно вино на Варна 2020. Той е наследстен производител и прави домашно вино от 15 години. Ангелов (на снимката вдясно) се надява да предаде тънкостите в направата на бяло вино, което и според технолози се прави по-трудно, на своите двама зетове.

Първо място за домашно червено вино взе Валентин Маринов, а за розе Румен Георгиев. Общо 189 винопроизводители участваха т.г., вкл. от Каварна, Бяла, Бургас, Карнобат, както и от Западна България. Конкурсът за домашно вино на Варна вече има Почетна книга на домашния винопроизводител, в която ще се вписват победителите, вкл. и тези от 23-годишната история на конкурса.

Нивото на конкурса т.г. беше завидно високо. Вината с дефекти бяха минимизирани почти до нула, беше много трудна селекция. Явно винопроизводството е генетично свързано с българина и тази традиция така лесно няма да се изкорени, колкото и да се урбанизира България. Това коментира за Радио Варна председателят на Дегустационната комисия съставена от инженер-технолози на известни изби, която определи победителите, Тихомир Трифонов от изба „Варна".ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас с мобилно приложение оптимизират спазването на задължителната карантина

Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от трите институции – Община Бургас, РЗИ-Бургас и ОД на МВР – Бургас.        Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината..

публикувано на 01.04.20 в 10:54

Хуморът - вечната стратегия срещу стреса

Българите имаме добро чувство за хумор и сме запазили топлината в отношенията си в много висока степен и дори виртуално, тези два фактора продължават да ни помагат да се справяме и да поддържаме достатъчна устойчивост - те са и това, което ще продължи да ни крепи, заяви психологът  доц. Маргарита Бакрачева  пред БТА.  Усмивката, а особено..

публикувано на 01.04.20 в 10:22

И в Каварна вече без разходки в парка и спорт

Забраняват се разходките в градския парк, парковете около спортната зала, и всички обособени паркови места на територията на града и населените места в общината. Заповед за това издаде кметът на община Каварна заради свързана с усложнената епидемична обстановка в страната. В заповедта се  забранява  ползването на спортните и детски площадки,..

публикувано на 01.04.20 в 09:52

Три са новите случая на излекувани от коронавирус във Варна

20 е общият брой на излекуваните от коронавирус към момента. Те са дали две отрицателни проби. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. През денонощието има трима нови случая на излекувани пациенти, като и тримата са от Варна. Това са мъже на 43, 38 и 32 години, съобщи още ген. Мутафчийски. 33 са..

публикувано на 01.04.20 в 09:31

Варненска фирма с ноухау за унищожаване на вируси и бактерии

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 09:21

Карантина и в махалата в "Аспарухово"

15 души в момента са под карантина в ромската махала в кв. "Аспарухово". Те са пристигнали от Германия, където са били на работа. Засега няма заразени. Карантината се спазва, информира за Радио Варна ромският медиатор Николай Николов . Банкети и музика вече няма, всичко е сведено до минимум. Според него голяма част от хората са разбрали, че освен..

публикувано на 01.04.20 в 08:40
Ген. Венцислав Мутафчийски

33 са новозаболелите от коронавирус у нас. Двама от тях са в Добрич

33 са новите случа на болни от коронавирус за последното денонощие. Двама от тях са от Добрич. Трима от излекуваните са от Варна. Това беше съобщено от проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Новите хоспитализирани са 23. Общо заразените с коронавирус в страната вече е 412, от които 8 са..

публикувано на 01.04.20 в 08:38