Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Контейнер с йонизиращо лъчение на Пристанище Варна – Запад

Контейнер с метален скрап е установен и задържан на Пристанище Варна-Запад, след като е преминал рутинното изследване с рентгенова апаратура и е установено завишено йонизиращо лъчение - съобщиха от пристанището.

Задействана е националната аварийна процедура за такива случаи.

Контейнерът е обезопасен, осигурен е постоянен патрул от Главна дирекция "Гранична полиция".

От пристанището информираха, че няма опасност за работниците и служителите.

Контейнерите с метален скрап са от България за Нидерландия. През следващите дни се очаква да пристигне специалната комисия, която ще ги изследва.

Това не се случва за първи път на Пристанище Варна, процедурата е стандартна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Органични замърсители и високо съдържание на фосфор във Варненското езеро /обновена/

Такива са резулатате от пробите на водата в района на варненското езеро, съобщи БНТ. Въпреки замърсяването с отпадни води обаче десетки любители - рибари всеки денхвърлят въдици в района. Пред камерата на БНТ рибар бе категоричен, че водата е кафява и зъмърсена, но според него  след термичната обработка на рибата няма да има проблеми. Друг каза,..

обновено на 26.05.20 в 16:24
Новото кръгово кръстовище във Варна на бул.

Довършват новото кръгово по бул. "Левски" във Варна

Приключват строителните дейности на новото кръстовище на бул. "Васил Левски", ул. "Девня" и ул. "Г. Пеячевич", предстои полагане на маркировка , написа в профила си кметът Иван Портних. Продължава засаждането на дървета. Използва се специализирана техника за пренасяне на дърветата от разсадник и засаждането им в обновената зона, в която ще..

обновено на 26.05.20 в 16:01

Задържан е шофьорът на автомобила, който блъсна майка и дете във Варна

Неправоспособен е шофьорът, който тази сутрин блъсна 40-годишна жена и 6-годишното й дете на пешеходна пътека във варненския квартал „Възраждане“.  Пътнотранспортното произшествие е станало на кръстовището на бул.“Цар Освободител“ и улица „Анна Феликсова“.  Майката и детето са в добро здравословно състояние, но са с контузии. Не са..

публикувано на 26.05.20 в 15:38

Парадът на победата в Москва ще се проведе на 24 юни

Парадът на победата в Москва ще се проведе на 24 юни, съобщи днес руският президент Владимир Путин. На тази дата през 1945 г. на Червения площад в Москва се е състоял историческия парад на победата над хитлеристка Германия. Държавният глава нареди началото на подготовката за това събитие...

публикувано на 26.05.20 в 15:32
Държавен куклен театър-Варна-1

Кукленият театър във Варна отваря врати за Деня на детето

Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представленията вече ще играят само на лятната сцена. Броят на децата и възрастните, които ще се допускат, е ограничен като превантиван мярка срещу разпространението на коронавируса. Само 30% от сцената може да бъде..

публикувано на 26.05.20 в 15:29

Около 3 680 малчугани са тръгнали на детска градина или ясла във Варна

Около 3 680 малчугани са тръгнали днес на детска градина или ясла, които отвориха врати за първи път след обявяването на извънредното положение, съобщиха от дирекциите „Образование и младежки дейности“ и „Здравеопазване“ в Община Варна. Близо 3 000 са децата в детските градини, като 192 от тях са в яслените групи. В самостоятелните детски..

публикувано на 26.05.20 в 14:58

Учени откриха начин да спасят белите дробове от коронавируса

Шведски учени разработиха начин за възстановяване на тъканта на белите дробове, което е сред основните усложнения, предизвикани при заразяване с коронавирус, пише РИА Новости. Специалисти от академичната болница в университета в Упсала са използвали за лечение на..

публикувано на 26.05.20 в 14:55