Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

| обновено на 20.02.20 в 09:32

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват морето. Авторите наричат концепцията си Varna Buddies. Чуйте 25-годишни варненци Цветелина Стойнова и Александър Христов (на снимката), завършили графичен дизайн в София при доц.Илия Кожухаров и художника Чавдар Гюзелев.

А.Х.: Нещо просто и базово, като името на града и „buddies“, което означава приятел, другари, дружки, което е нарицателно и за нас и за всички хора, които са наши последователи и хора, които се интересуват от бранда, защото те също са част от това нещо.

Ц.С.: Ние тръгнахме малко на шега честно казано. Да видим какво ще се случи, дали ще има интерес. Всъщност интересът се оказа доста голям, което нас даже малко ни уплаши в началото. Започнахме само с  тениски и стикери, след това включихме платнени торбички.

Част от идеята ви да създадете тези сувенири, е и да дадете алтернатива на житейските произведения.

Ц.С.: Да, абсолютно всичко се прави в България. Няма нищо, което да поръчваме извън страната, било то от Китай или другаде. С това, колкото и малко да е, се подпомага производството в България. Защото тук имаме много качествени материали и изработки.

Символите – разкажете ни за тези котки, за чайките. Как решихте да са те?

Ц.С.: Това са едни жители на нашия град, с които се сблъскваме всеки ден. Дали чайки или гларуси, това е много дълъг спор (смее се). Но те ни будят сутрин, кога приятно, кога не. Те са по някакъв начин съпоставени с жители на града, както реални, така и не. Чайките ни са по-веселяшки настроени. А морските котки... Всички знаят, че котките не са любители на водата. Има и такива варненци, които не могат да плуват, дори (смее се). Опитахме се да вкараме и реални образи.

А.Х.: Просто искахме да вкараме малка доза хумор и да забавляват хората, които си ги поръчат и гледат. И се получава за момента.

Ц.С.: Самите надписи са на български написани, на кирилица. Нещо, което напоследък много рядко се вижда. В общи линии всички залагат на латиницата, на популярни изрази, които не са български и много липсват наши неща.

Има ли други образи, които сте решили, че ще направите?

Ц.С.: Има, да. Т.г. планираме да обновим продуктовата гама. Има неща, които вече в време да ги пуснем да си отлетят.

Ще продължите ли с животните и с тези различни, на пръв поглед незабележими символи на Варна, или ще обхванете и някои от емблемите?

Ц.С.: Имаме проекти, които включват например Спортна зала.

А.Х.: Като цяло да включим емблематични сгради и архитектурата на града. И варненци да видят града си като туристите, които идват тук.

Вие как се чувствате – като турист или като местен, живеейки в София сега?

А.Х.: Живея там, но все още се чувствам част от този град и не се чувствам турист. Никога не ми стига времето и искам още. Точно затова виждам неща, които преди въобще не са ми правили впечатление.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”. Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация: Всъщност това е раят на четящия..

публикувано на 27.03.20 в 18:54

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре..

обновено на 27.03.20 в 16:18

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи п осочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 12:25

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на..

публикувано на 27.03.20 в 09:35

"Устремени": Да възстановим маршрутите в Родопите

Отдавна мъртвите, разпродадени, унищожени хижи са гледка, която съпътства маршрутите във всяка една планина, пише на страницата си във Фейсбук екскурзоводът Ивайло Мирчев от асеновградското сдружение „Устремени”. През втората половина на миналия век пешеходният туризъм е бил една от политиките в държавата, която е имала за цел стимулиране на..

публикувано на 26.03.20 в 09:00