Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

| обновено на 20.02.20 в 09:32

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват морето. Авторите наричат концепцията си Varna Buddies. Чуйте 25-годишни варненци Цветелина Стойнова и Александър Христов (на снимката), завършили графичен дизайн в София при доц.Илия Кожухаров и художника Чавдар Гюзелев.

А.Х.: Нещо просто и базово, като името на града и „buddies“, което означава приятел, другари, дружки, което е нарицателно и за нас и за всички хора, които са наши последователи и хора, които се интересуват от бранда, защото те също са част от това нещо.

Ц.С.: Ние тръгнахме малко на шега честно казано. Да видим какво ще се случи, дали ще има интерес. Всъщност интересът се оказа доста голям, което нас даже малко ни уплаши в началото. Започнахме само с  тениски и стикери, след това включихме платнени торбички.

Част от идеята ви да създадете тези сувенири, е и да дадете алтернатива на житейските произведения.

Ц.С.: Да, абсолютно всичко се прави в България. Няма нищо, което да поръчваме извън страната, било то от Китай или другаде. С това, колкото и малко да е, се подпомага производството в България. Защото тук имаме много качествени материали и изработки.

Символите – разкажете ни за тези котки, за чайките. Как решихте да са те?

Ц.С.: Това са едни жители на нашия град, с които се сблъскваме всеки ден. Дали чайки или гларуси, това е много дълъг спор (смее се). Но те ни будят сутрин, кога приятно, кога не. Те са по някакъв начин съпоставени с жители на града, както реални, така и не. Чайките ни са по-веселяшки настроени. А морските котки... Всички знаят, че котките не са любители на водата. Има и такива варненци, които не могат да плуват, дори (смее се). Опитахме се да вкараме и реални образи.

А.Х.: Просто искахме да вкараме малка доза хумор и да забавляват хората, които си ги поръчат и гледат. И се получава за момента.

Ц.С.: Самите надписи са на български написани, на кирилица. Нещо, което напоследък много рядко се вижда. В общи линии всички залагат на латиницата, на популярни изрази, които не са български и много липсват наши неща.

Има ли други образи, които сте решили, че ще направите?

Ц.С.: Има, да. Т.г. планираме да обновим продуктовата гама. Има неща, които вече в време да ги пуснем да си отлетят.

Ще продължите ли с животните и с тези различни, на пръв поглед незабележими символи на Варна, или ще обхванете и някои от емблемите?

Ц.С.: Имаме проекти, които включват например Спортна зала.

А.Х.: Като цяло да включим емблематични сгради и архитектурата на града. И варненци да видят града си като туристите, които идват тук.

Вие как се чувствате – като турист или като местен, живеейки в София сега?

А.Х.: Живея там, но все още се чувствам част от този град и не се чувствам турист. Никога не ми стига времето и искам още. Точно затова виждам неща, които преди въобще не са ми правили впечатление.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00