Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промени при кандидатстването в чужд университет тази година

Условията за прием в университети в чужбина и финансиране за тази година нямат промяна от предходните години, включително и тези за висшите училища на Острова, коментира за Радио Варна Соня Митева, координатор на проекта Световно образование за Варна, по време на семинар за ученици и родители. Важното е учениците да започнат проучване на университетите по-рано още от 10 – 11 клас, както и да имат много добра чуждоезикова подготовка, каза още тя.

През последните три години се забелязва увеличаване на  интереса  към Нидерландия, защото освен Великобритания, това е държавата, която предлага най-много програми на английски език и приема най-голям брой международни студенти. Именно поради този интерес страната въведе нови ограничителни условия за част от търсените специалности. Те включват ранни срокове за подаване на документи, допълнителни тестове и изпит по математика за компютърни науки и бизнес администрация, специална селекция и изпит по психология и хорариум от часове за биология и химия и др.

"От 2021 година може да настъпят промени при кандидатстването във висши училища на Острова и всичко зависи от споразумението между Лондон и Брюксел. Може би най-лошият сценарий е да се наложи студентите да кандидатстват  за виза, така както беше преди България да влезе в Европейския съюз, което няма да е толкова спънка в самите университети, колкото допълнително утежняване на самата процедура при заминаването. Надяваме се, че няма да има промени в условията за финансиране.

Най-голямото неизвестно е каква ще е политиката на шотландските университети, тъй като в момента образованието в тях е безплатно. Там най-лошият сценарий е да бъде въведена такса.", каза още Соня Митева.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Летище Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9% отчитат от летището във Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9 процента отчитат от летището във Варна. Увеличение, в сравнение с 2019-аа година има и от Турция, Австрия, Белгия, Чехия и Нидерландия. Това съобщи Цветомир Стефанов, началник на отдел "Комуникации, дигитален маркетинг и управление на събития" на аеропорта.  По отношение обаче на трафика за цялата..

публикувано на 05.09.24 в 10:46

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич, регистрират от Пътната полиция. По данни на ОД МВР и камерите на Агенция пътна инфраструктура трафикът в областта е завишен с около 30% през летния сезон спрямо същия период на миналата година. Само за последната седмица са установени над 2000 превишения на скоростта...

публикувано на 05.09.24 в 10:36

Възстановява се пострадалият, затиснат от клон във Варна

Пострадалият 40-годишен мъж, върху който се стовари клон на дърво, е претърпял операция и вече се възстановява, научи Радио Варна от свои източници. Припомням, инцидентът се случи вчера на ул. "Русе" 15, в близост до градинката на операта. Мъжът е карал тротинетката си, когато внезапно се откършва изсъхнал клон. След злополуката мъжът бе настанен в..

публикувано на 05.09.24 в 10:16

"Да, България" поиска да бъде свален имунитета на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от..

публикувано на 05.09.24 в 07:20

Пак проблеми по жп линията София-Варна

Влаковете от София и за София от Варна през Горна Оряховица закъсняват с около три часа. Става въпрос за композициите, които пътуват през нощта и тази сутрин трябва да пристигнат в крайните си гари. Според официалното разписание - влакът от София за Варна трябваше да пристигне 06.50, новият час за пристигане е 09.41 ч. Обратната композиция -..

обновено на 05.09.24 в 06:33

Слънчево и топло на 5 септември

Днес ще е предимно слънчево, следобед в Североизточна България с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен северозападен вятър,  следобед вятърът ще е слаб от източна четвърт. Максимални температури между 28° и 33°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3. Температура на морската вода от 25° до 27°.

публикувано на 05.09.24 в 06:26

Къде няма да има ток на 5 септември

Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, в рамките на деня днес - 5 септември, ще бъде спрян тока в част от Долни чифлик, в част от Дългопол, в селата Левски, Кичево, Комунари, Блъсково, Въглен, Аврен, Горен чифлик, част от Девня и с. Красимир във Варненска област. Във Варна токът ще бъде спрян заради..

публикувано на 05.09.24 в 06:24