Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наредба Н18 - с над 90 въпросителни за ресторантъорите

„След протеста "От бизнеса с любов” и срещата с министър Владислав Горанов се работи по три от нашите искания”, това каза за Радио Варна Марин Сотиров, представител на Сдружението на заведенията във Варна. Тотално обаче бе отхвърлено искането за намаляване на ДДС за ресторантите и храните. „Ние искаме първоначално ДДС-то за ресторантьорския бранш да се свали на 9 %, а след година–две правителството само ще предложи ставката да падне на 5%, тъй като ефектът ще бъде положителен.”

Намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените в заведенията, твърди Сотиров. Ако има намаление, то ще е само за отделни артикули. Въпреки, че ДДС е вторичен данък и се плаща от крайния потребител, „крайният потребител не може да го плати и затова сега се поема от бранша”, каза Сотиров. С намалението на данъка, той очаква да се увеличи събираемостта, "тъй като укриването на данъци ще се обезсмисли и никой няма да си играе да влиза в схеми".

В момента се изготвят контактните групи, които да обсъдят проблемните точки в следващите два месеца, за да се актуализират в Наредба Н18. Над 90 са въпросителните за ресторантьорския бранш.  По въпроса със запечатването на обектите е постигната договорка – „ако приемем предложението от вчера е възможно още следващия вторник запечатването на обектите в този му вид да бъде прекъснато”.

Към момента остава на заден план договорката между бизнес и финансово министерство, разликата в оборота с касовата наличност да е 8 %, но ресторантьорите се надяват и това да се коригира в скоро време.

ДДС и Наредба Н18 бяха обект на обсъждане на днешната среща на управители на варненски заведения. Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Провадия и околоия общо 55 души са под карантина

55 души са под карантина в община Провадия към днешна дата, каза за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. От тях 32-ма са в Провадия, 8 в сило Манастир, 4-ма в Бозвелийско, 3-ма в с.Добрина, 2-ма в Петров дол и по един в селата Бързица, Храброво, Блъсково, Житница, Градинарово и Комарево. Повечето от хората са се завърнали от чужбина –..

публикувано на 30.03.20 в 19:42

Маските вече са задължителни - и на открито, и на закрито

Всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска. Това е записано в нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес . Контролът на новата мярка е възложен на областните управители. Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени..

публикувано на 30.03.20 в 18:31

Пустеят курортите край Варна

И трите големи курортни комплекса на север от Варна са безлюдни. Туристи и клиенти няма. Тук-там се виждат охранители или единични строители за довършителни работи.   Албена, Златни пясъци и Св. Константин са с тихи алеи и неработещи съоръжения. Има все пак и нещо положително - плажовете, макар и пусти, са чисти. Вижте..

публикувано на 30.03.20 в 18:24

В Каменар 12 души са под карантина

Предстои втора дезинфекция на село Каменар. Кметът Светослав Райков очаква това да се случи в сряда или четвъртък тази седмица, ако не вали.  След дезинфекцията ще се раздават маски на хората от селото.  Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно. Съвместно с органите на МВР и с помощта на доброволци, кметът следи за спазване на..

публикувано на 30.03.20 в 17:24

Горим отпадъци, но как си плащаме

След двумесечно мълчание по темата изгаряне на италиански отпадъци в български ТЕЦ-ове, днес тя отново стана актуална. Прокуратурата и полицията влязоха в централата в Бобов дол след информация, че там е възобновено горенето.   Ще припомним, че междувременно забраната на министъра на околната среда и водите отпадна. Как стои..

публикувано на 30.03.20 в 16:57

Фирма за ученически униформи дари маски за деца и медици в МБАЛ “Света Анна - Варна”

Варненската фирма “Джени 89”, специализирана в изработването на ученически униформи, уши и дари предпазни маски за многократна употреба за лекарите, сестрите и санитарите от отделението по детска хирургия в МБАЛ “Света Анна - Варна” и за най-малките пациенти, които се лекуват във варненския “Пигоров”. Маските са изработени от качествен..

публикувано на 30.03.20 в 16:36

И в Балчик полицията предупреждава да не се струпват хора по крайбрежната алея

Няма глобени за разходка по крайбрежната алея в Балчик, съобщиха от временния оперативния щаб за превенция разпространението на коронавируса. Оттам уточниха, че в заповедта на здравния министър няма забрана за движение по пешеходни алеи, но през уикенда полицаите са правили забележка на хора, които са се движили на групи без да спазват..

публикувано на 30.03.20 в 16:15