Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти от Франция, Полша и Румъния избраха ТУ-Варна за летния си семестър по „Еразъм+“

Снимка: Радио Варна

В началото на летния семестър в Технически университет - Варна бяха проведени дни на ориентация за нова група студенти от университети във Франция, Полша и Румъния. Те ще учат един семестър на английски език дисциплини към обучаващите катедри „Индустриален мениджмънт“ и „Корабоводене“. Запознаването им с ТУ-Варна, с града и България реализираха съвместно Студентски съвет и отдел "Международни образователни програми".

Основната група от студенти по „Еразъм+“ през втория семестър на учебната 2019/2020 година - Тибо, Руe, Гладис, Ема и Никита, са от висшето техническо училище ESAIP, чиито два кампуса са в градовете Екс-ан-Прованс и Анжер във Франция. Също от Франция е Флоран, която учи в Приморския университет в Дюнкерк. В групата са още украинците Богдан, Олександър и Андрий - студенти от Източноевропейския университет в Пшемисъл, Полша, и колегата им от Румъния – Йосиф-Йожен от Университета „К. Бронеску“ - Таргожиу.

На информационна среща в Конферентната зала на ТУ-Варна, гостуващите студенти представиха своите университети, програмите за обучение, възможностите за професионална реализация, забележителностите на университетските градове, от които идват и, разбира се, своите интереси и очаквания. Общ мотив за всички тях да изберат мобилност в ТУ-Варна е възможността тук да усъвършенстват познанията си по английски език в своята професионална област и, разбира се, да опознаят една различна култура, да срещнат нови хора. Младите хора споделиха с колегите си от Студентски съвет своите лични интереси извън обучението, и желанието си да се включат активно в предстоящите спортни, културни и благотворителни инициативи от календара на ТУ-Варна.

Трайна тенденция от последните няколко години за увеличаване на броя на студентите, които желаят да се обучават в ТУ-Варна по програма „Еразъм+“, както и на реално пристигащите, отчетоха по време на информационната среща в Конферентната зала на университета от Дирекция „Международно сътрудничество“. Интересът е основно за обучение в рамките на един или два семестъра, но постъпват и все повече запитвания за практики и стажове чрез мрежата от партньори на университета. На срещата присъстваха проф. Розалина Димова - заместник-ректор с ресор „Интернационализация“, координаторите на обучението по програма „Еразъм+“ към двете катедри, които приемат новите студенти от чужбина, и към Студентски съвет, както и представители на други университетски звена. Домакините пожелаха успешно обучение на гостуващите студенти във Варна и едно пълноценно и удовлетворяващо цялостно преживяване в България.

По време на престоя си в България чуждестранните студенти ще имат организирани пътувания им страната, за да се запознаят с културни и исторически обекти. Първото им такова посещение беше в старинния град Несебър.

Подробна информация за процедурите и споделено от студенти, които вече са реализирали мобилност по програмата „Еразъм+“, предлага рубриката Моят ЕРАЗЪМ+ на официалната уебстраница на ТУ-Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Краставиците и олиото пак поскъпват, картофите - надолу с 3 стотинки

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България се повиши тази седмица с 0,69 на сто до 2,043 пункта. До началото на август ИТЦ повече от месец практически не се променяше, като се движеше в границите 2,029 - 2,039 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ)...

публикувано на 07.08.22 в 18:00
остров Родос

122 нелегални мигранти спасени край гръцки остров

Гръцката брегова охрана в неделя съобщи, че 122-ма мигранти са били спасени близо до Родос, след като корабът им е изпаднал в беда. Мигрантите, които са тръгнали от съседна Турция, са били взети в събота от преминаващ товарен кораб под флага на Маршаловите острови, казаха те. След това мигрантите бяха прехвърлени на гръцка патрулна лодка на..

публикувано на 07.08.22 в 17:05

МВР засече 44 шофьори с алкохол за ден, 17 други - дрогирани

7837 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 10 480 водачи и пътници, съобщиха от МВР. До момента са съставени 1800 фиша и 629 акта за установени административни..

публикувано на 07.08.22 в 16:29

Демерджиев: Започваме работа по организацията на вота

Идният четвъртък ще проведем национална конференция във връзка с организацията на изборите. В контакт сме с Централната избирателна комисия, ще бъде сключено и споразумение между полицията и прокуратурата. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на посещението..

публикувано на 07.08.22 в 15:58

Нови измамни банкови схеми в Русия

Престъпниците измислиха нова измамна схема, предлагайки на руснаците дистанционно да открият депозитна сметка в чуждестранна банка. Това съобщи за ТАСС в неделя източник от правоохранителните органи. Това лято измамниците започнаха по-активно да "заразяват" смартфони чрез фишинг приложения...

публикувано на 07.08.22 в 15:52
Варненско утро

Прогнозата за следващите часове

До полунощ валежите навсякъде ще спрат и облачността ще намалее до ясно. Ще духа умерен североизточен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Североизточният вятър отново ще се..

публикувано на 07.08.22 в 15:32

България ще инвестира близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса

В следващите пет години в развитието на българския бизнес ще бъдат инвестирани почти три милиарда лева по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). През следващата седмица тя ще бъде изпратена за финално одобрение от Европейската комисия. Очаква се изпълнението й да стартира в края на 2022 г. Програмата е..

публикувано на 07.08.22 в 15:20