Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студенти от Франция, Полша и Румъния избраха ТУ-Варна за летния си семестър по „Еразъм+“

Снимка: Радио Варна

В началото на летния семестър в Технически университет - Варна бяха проведени дни на ориентация за нова група студенти от университети във Франция, Полша и Румъния. Те ще учат един семестър на английски език дисциплини към обучаващите катедри „Индустриален мениджмънт“ и „Корабоводене“. Запознаването им с ТУ-Варна, с града и България реализираха съвместно Студентски съвет и отдел "Международни образователни програми".

Основната група от студенти по „Еразъм+“ през втория семестър на учебната 2019/2020 година - Тибо, Руe, Гладис, Ема и Никита, са от висшето техническо училище ESAIP, чиито два кампуса са в градовете Екс-ан-Прованс и Анжер във Франция. Също от Франция е Флоран, която учи в Приморския университет в Дюнкерк. В групата са още украинците Богдан, Олександър и Андрий - студенти от Източноевропейския университет в Пшемисъл, Полша, и колегата им от Румъния – Йосиф-Йожен от Университета „К. Бронеску“ - Таргожиу.

На информационна среща в Конферентната зала на ТУ-Варна, гостуващите студенти представиха своите университети, програмите за обучение, възможностите за професионална реализация, забележителностите на университетските градове, от които идват и, разбира се, своите интереси и очаквания. Общ мотив за всички тях да изберат мобилност в ТУ-Варна е възможността тук да усъвършенстват познанията си по английски език в своята професионална област и, разбира се, да опознаят една различна култура, да срещнат нови хора. Младите хора споделиха с колегите си от Студентски съвет своите лични интереси извън обучението, и желанието си да се включат активно в предстоящите спортни, културни и благотворителни инициативи от календара на ТУ-Варна.

Трайна тенденция от последните няколко години за увеличаване на броя на студентите, които желаят да се обучават в ТУ-Варна по програма „Еразъм+“, както и на реално пристигащите, отчетоха по време на информационната среща в Конферентната зала на университета от Дирекция „Международно сътрудничество“. Интересът е основно за обучение в рамките на един или два семестъра, но постъпват и все повече запитвания за практики и стажове чрез мрежата от партньори на университета. На срещата присъстваха проф. Розалина Димова - заместник-ректор с ресор „Интернационализация“, координаторите на обучението по програма „Еразъм+“ към двете катедри, които приемат новите студенти от чужбина, и към Студентски съвет, както и представители на други университетски звена. Домакините пожелаха успешно обучение на гостуващите студенти във Варна и едно пълноценно и удовлетворяващо цялостно преживяване в България.

По време на престоя си в България чуждестранните студенти ще имат организирани пътувания им страната, за да се запознаят с културни и исторически обекти. Първото им такова посещение беше в старинния град Несебър.

Подробна информация за процедурите и споделено от студенти, които вече са реализирали мобилност по програмата „Еразъм+“, предлага рубриката Моят ЕРАЗЪМ+ на официалната уебстраница на ТУ-Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус, паралелките минават на дистанционно обучение. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Ученик в шести клас от  основно училище "Ангел Кънчев " и сестра му от Четвърта езикова гимназия са дали положителни проби и класовете им минават на дистанционно обучение,..

публикувано на 21.09.20 в 11:26

Днес изтича срокът за документите за компенсации на земеделци по COVID-мерките

 Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за изплащане ма компенсации за щетите, причинени от пандемията от COVID19 , предаде БНР. Близо 35 хиляди фермери са подали документи за извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите,..

публикувано на 21.09.20 в 11:21

Съдът постанови две доживотни присъди без замяна по делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд постанови доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт на летище "Сарафово". Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. През 2012 г. на 18 юли на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила и петима..

публикувано на 21.09.20 в 11:03

СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич спечели пореден проект по Еразъм+

Средното училище по изкуства в Добрич „Св. Климент Охридски“ спечели пореден проект по програма Еразъм+. Проектът е „Академия за активно обучение“ и в него училището си партнира с образователни структури в пет други европейски страни – Полша, Кипър, Гърция, Италия и Испания. Целта на проекта е да се изгради европейска мрежа от училища, която дава..

публикувано на 21.09.20 в 10:46
Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Няма и една научна статия против маските

Има тенденция към слабо намаляване на заразените, заяви пред бТВ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски. Няма и една научна статия против маските, категоричен бе..

публикувано на 21.09.20 в 09:24

След 19 новозаразени в неделя, във Варна днес е регистриран само един случай с Ковид-19

От полунощ към момента има само един новозаразен с Ковид -19 в морската столица. Припомням, че през неделния ден бяха отчетени деветнадесет носители на коронавирусна инфекция. В Добрич случаите са три, а в Бургас един. През изминалите 24 часа след обработката на 1249 пи си ар теста са установени нови 44-ма заразени с COVID-19, показват данните на..

публикувано на 21.09.20 в 07:37
Микаела

Силвена Христова: Децата със Синдром на Даун са дискриминирани от държавата

Незадоволителен и формален е отговорът на Министерството на здравеопазването до варненската Фондация „Живот със синдром на Даун” във връзка с искането на фондацията за промяна в нормативната уредба за децата с генетични аномалии. Това коментира за Радио Варна Силвена Христова, председател на фондацията. Така формулиран отговорът на здравното..

публикувано на 21.09.20 в 07:30