Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоян от Ново Оряхово удушил Стоянка

35-годишният Стоян С. Той удушил половинката си Стоянка, от която има три деца, докато те спели в съседната стая. Драмата се разиграва в ромската част на Ново Оряхово. Мъжът е арестуван в четвъртък, след като два дни преди алармирал майката на Стоянка, че е изчезнала. Разправията започнала на 31 март около 23 часа. Тогава обвиняемият..

публикувано на 05.04.20 в 13:42

104-годишна италианка пребори COVID-19

След две преживени световни войни, 104-годишна италианка пребори COVID-19, пишат италианските издания "Кориере дела сера" и "Република". Щастливката е Ада Дзанусо, родена през 1916 г., майка на четири деца и живееща от няколко години в старчески дом в Лесона в провинция Биела в област Пиемонте. В последните седмици в старческия дом..

публикувано на 05.04.20 в 09:56

В посока Южна Корея с Моника Генова

В рубриката „Посока Варна“ в предаването „Улица Събота“ Олга Добрева ни среща с Моника Генова. Моника е завършила "Приложна лингвистика с немски и корейски език" във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а последната година от следването си прекарва в Южна Корея в град Йон Гин, в Каннам университет. Градчето се намира..

публикувано на 04.04.20 в 15:25

Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации

Преразглеждане на забраната за женски консултации искат лекари. След удължаването на извънредното положение трябва да се осигури възможност за адекватно проследяване на бременността. В момента по препоръка на здравното министерство, бременните могат да посещават гинеколог при спешни състояния или за задължителни високоспециализирани..

публикувано на 04.04.20 в 12:46

От 7 април до Великден ще изплащат пенсиите

Гражданите да ползват пощенски услуги след 12 часа в периода на раздаване на пенсиите, за това призова социалният министър Деница Сачева . Целта е да се осигури сутрешен времеви "коридор" за възрастните хора, в който те да получават априлските си пенсии спокойно и с намален риск. "Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е..

публикувано на 04.04.20 в 10:34

COVID-19, КОЛАПС-20

Дали ковидът и колапсът ще са равнозначно унищожителни за здравето на хората и за здравата икономика тепърва експерти ще дават професионални мнения. "До две седмици предстои да бъде изготвен подробен анализ за икономическия профил на морската столица в контекста на новите предизвикателства". Никога не съм разбирала семантиката на..

публикувано на 04.04.20 в 09:42
А.Попхлебарова

А. Попхлебарова: Всички трябва да си помагаме

Епидемията направи държавните граници несъществуващи   и днес мислим за всичките си познати и приятели по света като за съседи. Всички сме в една обща „лодка“ и трябва да си помагаме, така смята Антоанета Попхлебарова, която основа преди години във Варна Младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“. Антоанета Попхлебарова..

публикувано на 03.04.20 в 19:00