"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..
В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата. На 29..
„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..
С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..
Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..
Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание. Началникът..
За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли. "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..