Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Васил Тодоров: Перфектното място за живеене е въпрос на гледна точка

"Посока Варна" е новата рубрика на предаването Улица "Събота", в която Олга Добрева ни среща с българите, завърнали се в родината след живот в чужбина. Тя включва историите и на чужденци, избрали България за свой дом - нещо, което виждаме все по-често напоследък.

В първото издание на „Посока Варна“ ви срещаме с Васил Тодоров. Живял в над десет държави през последните 15 години, той решава да се завърне в България. От шест месеца живее и работи във Варна.

Васил завършва Колежа по туризъм в Албена, след което заминава за Франция. След 4 месеца в Алпите се премества да работи на Френската Ривиера. Две години по-късно решава да се качи на круизен кораб - така става част от екипажа на големия туристически лайнер "Максим Горки".

Имах нужда да разширя кръга на пътуването. През тези месеци обиколихме повече от 30 държави и над 30 острова, разказва Васил. 

Основните маршрути на пасажера отвеждат пътешественика до Норвегия и до до Шпицбергерн, най-северния остров на Европа. Там, в хангара Свалбард, са складирани семена от всяко едно растение на света.

Природата на Норвегия завладява Васко и той остава там година и половина. Живее основно в Ставангер и работи в сферата на обслужването за една от петролните компании в норвежката столица. Това, което му липсва, обаче, е слънцето. 

Без слънце се живее трудно и в Ставангер това беше най-голямото предизвикателство, споделя той.   

Поради тази причина Васил заменя не много топлия и приветлив климат в Норвегия със слънчевата Валенсия, където организира турове с колелета. 

Във Валенсия има прекрасни условия за придвижване с велосипед. Целият град е опасан с велоалеи. Обикаляхме забележителности, правехме тапас тур, паейля тур, обяснява той. 

А за условията за колоездене във Варна Васко споделя: Има напредък. За жалост велоалеите не са направени както трябва, но това може да се промени. Инфраструктурата в България е много лоша и това затруднява придвижването с колело.

След престоя си около година и половина във Валенсия Васил Тодоров заминава за Мексико. Отива само за две седмици, но остава 9 месеца и половина и отваря плажен бар заедно с приятелка мексиканка. Природата е невероятна! Бил съм в 63 държави, но природата в Мексико най-много ми хареса, признава той.

Барът се намира в Пуерто Ескондидо, една от топ дестинациите в щата Оахака в югоизточната част на Мексико, любимо място на много световноизвестни сърфисти. Тази част на Мексико обаче не е много безопасна.

Малко по-дива и опасна е тази зона, не е добре регламентирана. Има сериозна престъпност и корупция. Бих казал, че в рая има най-много проблеми. Във всички екзотични държави, в които съм бил, неуредиците изобилстват,не знам дали има някаква зависимост между топлия климат и проблемите, смее се пътешественикът.

А защо се върна в България?

Пообиколих света и видях, че навсякъде има и плюсове, и минуси. Перфектната държава, която търсех, не съществува. В крайна сметка всичко е въпрос на гледна точка, важното е върху какво се фокусираш - ако забелязваш хубавото, ще ти се случват хубави неща.

Васил признава, че още не е свикнал в България, но желанието му е да създаде семейство тук. Вече 6 месеца е на родна земя и си дава още шест преди да вземе решение дали да остане.

Целият разговор на Олга Добрева с Васил Тодоров можете да чуете в звуковите файлове.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

28 март. Часът на земята 20.30-21.30. Без осветление.

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март (събота) заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч. По този начин заедно ще покажем, че въпреки сериозното предизвикателство, пред което сме изправени днес, ние оставаме обединени около каузата да опазим..

обновено на 28.03.20 в 06:52

Easy like... петък следобед във Варна (снимки)

Следобед е, късен следобед във Варна. И е петък. Денят, в който знаем много добре, че идват съботата и неделята. Уикендът, в който сме свободни и можем да се разхождаме сред природата, да побягаме на чист въздух или просто да се насладим на морския бриз. Петъкът в извънредно положение обаче изглежда по-различен. Такъв го видя фоторепортетът на Радио..

публикувано на 27.03.20 в 15:51

Фермер: животните са живи-хранене, обслужване, доене продължават

Извънредното положение и мерките, които се вземат у нас за ограничаването на разпространението на коронавируса, удариха сериозно малкия и средния бизнес. Земеделците и животновъдите също пострадаха, защото не могат да реализират продукцията си. Особено малките предприемачи, които до сега разчитаха на фермерските пазари. Данаил Николов..

обновено на 27.03.20 в 14:28

Отбелязваме Часа на Земята 2020 с международен онлайн концерт

WWF призовава да останем вкъщи, обединени около каузата за опазването на нашия общ дом – Земята Тази година Часът на Земята ще се проведе при максимални мерки за сигурност. Във връзка с въведеното извънредно положение, 13-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще..

публикувано на 27.03.20 в 13:10

Мобилните чешми във Варна вече се ползват /снимки/

Община Варна ябяви, че постави на различни места в града 20 мобилни чешми. Така гражданите ще могат по улици и пазари на ключови места да  мият и дезинфекцират ръцете си. Чешмите се поставят на  обществени места поетапно - ще има на пазар Чаталджа, на Синия пазар, Козирката и др Фоторепортерът Румен Сарандев видя, че на Кооперативния пазар..

публикувано на 27.03.20 в 12:04

Бизнесмен от Варна: Очаквам да приключи сивата икономика.

Как реагира бизнесът на ситуацията и какви ще бъдат последствията според Младен Станев от Варна. Той работи в сферата на сладкарството и хлебопроизводството. Работи с екип от 20 души, за които перспективата не е много оптимистична. До момента Станев е снабдявал училищата по програмата "Училищен плод и мляко". Какво се случва обаче днес,..

публикувано на 27.03.20 в 08:15

Съвети срещу пневмония

В разгара на пандемията от коронавирус при по-голяма част от заразените преболедуват леко. При част от случаите, обаче, се наблюдават по-тежки състояния, придружени с кашлица и повишена температура. Това би могло да доведе до развитието на пневмония, която може да бъде особено опасна при по-възрастните...

публикувано на 26.03.20 в 18:00