Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"На село" в Гроздьово - втора част

38
Снимка: Д.Дончева

Отново сме в село Гроздьово – селото с близо 2 400 души население, с богата история и много паметници, за които разказахме в първата част на предаването "На село" миналата събота. Днес ще чуете за църквата, детската градина, училището и уникалната ботаническа градина на Иван Иванов. Ще чуете и автентична песен от гроздьовския край, която изпяха жените от пенсионерския клуб. Ще разберем защо църквата е изключително важна за селото, какво най-много липсва на местните жители и защо децата на село по нищо не отстъпват на тези в града. Как се приготвя курбан по гроздьовски и колко вино и ракия се изпива в една къща?

Първата ми среща е със семейство Костадин и Кера Налбанчеви. Те са поели грижата за местната църква от деня, в който се връщат да живеят на село – някъде през 2009 година. Преди това са живяли и работили във Варна. Костадин Налбанчев е родом от Гроздьово. Приема членуването в църковното настоятелство като кауза. Първо дядо му е бил в настоятелството на църквата, след това вуйчо му, сега е неговият ред. Полага специални грижи за храма „Светите апостоли Павел и Петър”. Църквата е строена през 1873 година.  От 1900 година до днес гроздьовчани редовно са избирали църковно настоятелство с председател свещеник. Особено ценни за местните жители са запазените в църквата стари книги, в които се водят всички родени в селото, всички кръстени в църквата и тези, които са се венчали там. През 2009-та година храмът е бил в много лошо състояние, разказва Костадин Налбанчев, а в разговора постепенно се включва и съпругата му Кера Налбанчева.Много неща са били по-различни в миналото - и хората и отношенията. Днес повече от всякога хората на село имат нужда да спазват българските традициите, онези, с които са израснали и които са ги формирали като личности. 


След църквата отидох в детската градина, където вече ме очакваше Димитричка Андреева, старши учител от 1987година. Напълно обновена сграда, ново мебелно оборудване и ремонтирани детски площадки – така изглежда детската градина „Щурче”, в село Гроздьово, община Долни Чифлик. Но докато материалните придобивки се увеличават, децата стават все по-малко, споделя загрижено Димитричка Андреева.  Градината е основана през 1974 година и материалната база днес е в отлично състояние. Проблем е, че младите хора заминават от селото и днес от 6 групи градината има само три, защото и децата стават все по-малко, каза още учителката. Тя е родом от Варна, но любовта я отвежда в Гроздьово. 
Надолу по селския булевард "Ленин" е сградата на Основното училище в Гроздьово. Директор от 20 години е Тодорка Стефанова.  Родом е от Долни Чифлик, но е в Гроздьово по разпределение. Първото училище в селото е открито през 1855 година в частна къща в съседство с черковния двор. През 1910 г. е построена сграда с три учебни стаи, коридор и канцелария, а 17 години по-късно е предвидена друга сграда, защото децата в селото се увеличават. Докато се стигне до сегашната – вече много по-голяма и строена през 1960 – 1961 година. През годините училището сменя три пъти името си – първо е носило името на славянските първоучители Свети Свети Кирил и Методий, след това на Свети Цар Борис Първи, а сега се нарича Христо Смирненски.  В момента училището е в много добро състояние, но предстоят подобрения разказа директора Тодорка Стефанова.Иновациите са важни дори и за най-малкото училище в най-малкото село в България. А Гроздьово е от големите села, с деца, които играят в свободното си време. Децата на село по нищо не отстъпват на тези в града.  Те също знаят кои са най-известните ютубъри и следят видеата им. И за тях  голяма част от детството преминава във виртуалната реалност.


Духовният живот в село Гроздьово протича под знака на дейността на църквата, училището и читалището. А читалището заема централно място в селото и като сграда и като дейност. Основават го учители и общественици в началото на миналия век. Развивало е оживена дейност и за да привлекат повече хора са поставяли много любителски постановки – "Хъшове", "Вражалец" и др. Парите от дейността на читалището са били събирани за една цел – да се построи ново читалище. Днес в него работят Димитричка Бошнакова, библиотекар и секретар на читалището и Татяна Янчева, организатор на дейностите.И още от живота в село Гроздьово разказват жените от Пенсионерския клуб, които пеят и автентични песни от техния край.


Иван ИвановНа финала на предаването за село Гроздьово отивам в едно уникално и красиво място - ботаническата градина в селото. Уникална е с това, че в нея са събрани растения от шестте континента на земята, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс.  Градината се казва "Маргарита" и носи името си от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят, които се казват така. Първият камък в нея е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й. А неин създател е Иван Иванов от Гроздьово, който казва за себе си, че се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни. Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Иван живее и в Гроздьово и в САЩ.Обнадеждаващо е когато младите виждат шанс в българското село, когато кацайки със самолета от чужбина се прибират в къща с двор, а не в апартамент в големия град, когато здраво държат на корена си и знаят, че трябва работа и я вършат. Така завършва предаването за село Гроздьово. Селото, което има шанс да се развива.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В посока Южна Корея с Моника Генова

В рубриката „Посока Варна“ в предаването „Улица Събота“ Олга Добрева ни среща с Моника Генова. Моника е завършила "Приложна лингвистика с немски и корейски език" във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а последната година от следването си прекарва в Южна Корея в град Йон Гин, в Каннам университет. Градчето се намира..

публикувано на 04.04.20 в 15:25

Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации

Преразглеждане на забраната за женски консултации искат лекари. След удължаването на извънредното положение трябва да се осигури възможност за адекватно проследяване на бременността. В момента по препоръка на здравното министерство, бременните могат да посещават гинеколог при спешни състояния или за задължителни високоспециализирани..

публикувано на 04.04.20 в 12:46

От 7 април до Великден ще изплащат пенсиите

Гражданите да ползват пощенски услуги след 12 часа в периода на раздаване на пенсиите, за това призова социалният министър Деница Сачева . Целта е да се осигури сутрешен времеви "коридор" за възрастните хора, в който те да получават априлските си пенсии спокойно и с намален риск. "Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е..

публикувано на 04.04.20 в 10:34

COVID-19, КОЛАПС-20

Дали ковидът и колапсът ще са равнозначно унищожителни за здравето на хората и за здравата икономика тепърва експерти ще дават професионални мнения. "До две седмици предстои да бъде изготвен подробен анализ за икономическия профил на морската столица в контекста на новите предизвикателства". Никога не съм разбирала семантиката на..

публикувано на 04.04.20 в 09:42
А.Попхлебарова

А. Попхлебарова: Всички трябва да си помагаме

Епидемията направи държавните граници несъществуващи   и днес мислим за всичките си познати и приятели по света като за съседи. Всички сме в една обща „лодка“ и трябва да си помагаме, така смята Антоанета Попхлебарова, която основа преди години във Варна Младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“. Антоанета Попхлебарова..

публикувано на 03.04.20 в 19:00

Ще следим разпространението на вируси чрез блокчейн

Приложение и онлайн платформа - Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker , което позволява проследяване и предотвратяване на последващо разпространение на заразни и вирусни заболявания разработва варненски технологичен стартъп. Тракерът се базира на блокчейн технологията и позволява запазване на анонимността на потребителите, каза за Радио..

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Кой къде е ? Google показва на властта

Google ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес, за да позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията COVID-19, заяви техническият гигант. Данните за..

публикувано на 03.04.20 в 13:19