Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да "докоснеш" знамената на свободата

За първи път във Варна показват три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Знамената, които са част от фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ), за първи път изобщо напускат София, съобщи за директорът, доц. Соня Пенкова.

Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 година.

Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.

Малко повече за историята на флаговете?

- Представени са знамената на 1-ва, 4-та и 5-та дружина. Отсъстващите знамена са Самарското и това на 2-ра дружина. Това са емблематични знамена на българското освобождение, не само поради факта, че са знамена на българското опълчение, но и защото знамето на 4-та дружина взема участие в реални бойни действия, а по-късно знамена от Освобождението стават знамена на българската земска войска.

Да разкажете повече за това как са намерени тези знамена, как са опазени до ден днешен?

- Славно са преминали през годините. Както казах, част от тях са участвали във войните за национално освобождение. Част от тях - знамето на 5-та дружина се развява и през Сръбско-Българската война през 1885 г., Останалите знамена - на 1-ва и на 2-ра дружина, вкл. и на 5-та, участват в Балканските войни и Първата световна война. Знамето на 1-ва дружина дори е сред спасените знамена (на Южния фронт) в българската армия. В Първата световна война то е знаме на 52-ри полк, който попада в заложничество, т.е. на запад от Скопския меридиан* и е спасено от няколко военнослужещи. След войните за национално освобождение тези знамена са прибрани в Знаменната зала на Двореца в София, както и другите знамена от българската армия.

*След пробива при Добро поле на 29 септември 1918 г. България подписва т.нар. Солунско примирие, според чиито клаузи, бойните части и съединения, оказали се на запад от т.нар. Скопски меридиан, остават като заложници. Непобедените в сраженията 1-ва Софийска, 6-та Бдинска, 302-а и Сборната дивизия - общо около 96 хил. войници и офицери, са задължени да предадат оръжието, техниката, имуществото, архивите и знамената си. Българските воини обаче решават да опазят знамената си и с риск на живота си ги укриват и спасяват.


Чуйте и звуковия файл, където има още интересни и малко познати факти за знамената на опълченците ни.Иначе, за първи път 3-ти март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението, като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46