Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич

Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич в защита на Закона за личната помощ. Те изразиха и своята съпричастност към протестиращите на палатков лагер майки от София. Според тях отлагането на Закона за личната помощ е погрешно, тъй като той осигурява директна финансова подкрепа за лицата с увреждане.

Според протестиращите майки Законът за личната помощ е тяхна извоювана победа и не бива да бъде отлаган или променян, тъй като той предвижда индивидуална оценка и подкрепа за нуждаещите се. Майката на дете с аутизъм Камелия Тодорова изрази недоволството си от желанието на социалния министър Деница Сачева законът да се преразгледа.

"Законът за личната помощ не създава проблеми. Това е закон, за който ние дадохме почти седем месеца от живота си. Той цели детето да е със своите близки, които да го адаптират към средата, а не някой чужд човек да направи това", акцентира Тодорова.

Присъстващите споделиха още, че Законът за личната помощ признава и безплатният до този момент труд на хората, които полагат грижи за лица с увреждания, без значение от тяхната възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ

35-40% от нормалното са приходите на "Градски транспорт" във Варна

Всички абонаментни карти за градския транспорт във Варна на пенсионери над 65 години ще се признават за валидни до издаването на новите карти за пътуване – това съобщи Злати Златев-изпълнителен директор на „Градски транспорт”. Издаването на новите карти ще се извърши в периода от 5 до 15 юли на всички пунктове на дружеството в града...

публикувано на 02.06.20 в 08:40

19 нови случаи и четирима починали с COVID-19 у нас

За вчерашния ден са регистрирани 19 нови случаи на коронавирус. В болница са настанени 9 души, останалите са на домашно лечение. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в Министерския съвет. 2538 са общо случаите на коронавирус у нас. 1220..

публикувано на 02.06.20 в 08:08

Изпити по желание след 12-ти клас

От 8 ч. и от 14 ч. днес и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища.  За участие в двата дни на  изпитите заявления са подали общо 970 ученици. От 8 часа днес ще се проведат изпитите по физика и астрономия, химия..

публикувано на 02.06.20 в 08:07

Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да стартира отново, смятат учени. На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г. Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си..

публикувано на 02.06.20 в 07:20

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

На втори юни Фонд „Земеделие“ ще преведе дължимите средства по мярка 11 за Кампания 2019 за биологичните производители. Проблемната регистрация на биопроизводителите, която трябваше да се извърши от сертифициращите организации, е причината плащанията по мярка 11 „Биологично производство” да се забавят толкова много и да не се преведат през май,..

публикувано на 02.06.20 в 07:17

България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и..

публикувано на 02.06.20 в 07:17
Плажът Кабакум край Варна, май 2020

Вторник, 2 юни - облачно с прeвалявания

Ще има значителна облачност. Вечерта по преминаващ фронт на места ще превали, но през нощта валежите почти навсякъде временно ще спрат. Следобед с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност отново на много места ще превали и прегърми, възможни са и по-значителни количества. Вятърът ще се ориентира от североизток, по крайбрежието от..

публикувано на 01.06.20 в 19:15