Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нелко Коларов: Изкуството е да можеш да потънеш надълбоко

Нелко Коларов
Снимка: Росен Донев

Концерт по случай 60-годишния юбилей на композитора Нелко Коларов ще се проведе тази вечер във Варна. Началният час е 19.00, а мястото - Драматичният театър "Стоян Бъчваров".

Нелко Коларов е известен български композитор, диригент и пианист. Роден е на 19 юли 1959 година във Варна. Завършва Средното музикално училище "Добри Христов"- Варна през 1978 г. В периода 1980-1985 г. е студент в Българската държавна консерватория, която завършва с отличие в класа по оркестрово дирижиране на проф. Константин Илиев. От 1981 до 1985 г. свири в рок група "Импулс" . От 1985 до 1990 г. е диригент във Варненската филхармония. В периода 1990 – 1994 г. работи в Скандинавия като пианист на група "Escort". В края на 1998 г. е поканен от композитора и китариста Николо Коцев за диригент на симфоничния оркестър при звукозаписа на рок-операта "Нострадамус". През 2001 г. излиза първият самостоятелен албум на Нелко Коларов - "Ден на гнева". През 2004 г. е пианист в оркестъра на мегазвездата Робин Гиб от "Bee Gees".

Преди концерта, посветен на юбилея на Нелко Коларов, с него разговаря Доно Цветков:

Работиш с много звезди. В последно време работиш с Орлин Горанов. Но виждам един твой албум - сборен, с много популярни имена. Сред тях е Тодор Колев. Ракажи ни за срещата си с него.

Направих песента "Приказен валс" специално за него. Когато той я видя, каза, че е очаквал модерно парче, и се учуди, че съм направил това, което обича. Всъщност  се оказа, че това е последната песен, която той записа, докато беше жив.

Как записва той в студиото?

Страшно се изненадах, когато той започна да репетира в студиото на Чочо Владовски в София. Той леко мънкаше и аз си казах, че не виждам как това парче ще се изпее. Когато обаче тонрежисьорите пуснаха на запис, той я изпя от раз. Тодор Колев беше освен прекрасен музикант, и гениален актьор. А песента е актьорска. Според мен трудно би се изпяла от един певец.

В днешно време се появяват твърде много "ефектни" произведения. Какво е мнението ти за тях?

Ефектите не са музика. Това трябва ясно да се разбере. Един ефект може да подпомогне дадена идея или някакъв определен момент. Но музика, изградена изцяло от ефекти - това според мен е глупост. Няма да влизам в двубой - всеки човек с това, което прави, защитава собствения си вкус.

Това не е ли вкусът на новото поколение?

Новата музика е доста "интересна". Но хората харесват такава музика - трябва да я има, няма как да я отрежеш. Много е трудно да се потъне в дълбочина - има хора, които винаги стоят отгоре на нивото като шамандури. Те не могат да потънат надълбоко. А изкуството е точно това - да можеш да потънеш надълбоко. Музиката не е за краката, тя е за главата!

Цялото интервю на Доно Цветков с Нелко Коларов чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Вилиан Стефанов

Вилиан Стефанов, авантюрист и писател: Страстта си към природата и пътешествията имам от дете

Вилиан Стефанов е от Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път". С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора..

публикувано на 28.05.20 в 13:08

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03