Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Технически университет - Варна с дистанционна и електронна форма на обучение

Снимка: Радио Варна

Техническият университет във Варна продължава учебния процес, но в неприсъствена форма за студентите - електронна и дистанционна, уточни ректорът проф. д-р Венцислав Вълчев.

"Имаме подготвени специални системи за дистанционно обучение. Лабораторните обучения, които не могат на 100 % да бъдат изпълнени дистанционно, ще бъдат проведени допълнително, но това ще бъде малък процент", подчерта проф. Вълчев.

Университетът въвежда и онлайн система за подаване на документи от кандидат-студентите. Мярката е във връзка с решението на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в Република България.

Регистрацията за онлайн системата и подаването на документи от кандидат-студентите е на адрес http://www.tu-varna.bg/onlineksp_redovni/login.php.

Системата позволява избор на специалности за участие в класирането и прилагане на документи. Плащането на такси, свързани с кандидатстването, може да става по банков път.

Специфичните изисквания за кандидатите за специалностите от регулираните морски професии са посочени подробно в указанията.

Тази форма на кандидатстване ще улеснени бъдещите студенти в ТУ-Варна и семействата им, особено при извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Цялата необходима информация за кандидатстудентската кампания на ТУ-Варна – специалности, срокове, балообразуване, контакти с университета и пр., е публикувана в сайта на адрес: http://ksp.tu-varna.bg/


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха училище във Варна за дезинфекция заради случаи на COVID-19

Сградата на началното училище "Васил Левски" във Варна в момента е затворена за дезинфекция, учениците са освободени, но денят е учебен и те преминават на дистанционно обучение. В сряда започват отново редовните учебни занятия, съобщиха от общината. Контактните лица със заразената учителка, която е без симптоми и е карантинирана в дома си ,ще бъдат..

публикувано на 21.09.20 в 12:26

Ще поскъпне ли водата във Варна?

Ако се промени балансът на получаваната вода за питейно битови нужди във Варна в бизнес плана за следващите пет години, и се прецени, че трябва да взимаме повече вода от карстовите извори, може да се очаква корекция в цената. Това каза за Радио Варна управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов. По думите му цената за битовите потребители засега се..

публикувано на 21.09.20 в 12:06

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус, паралелките минават на дистанционно обучение. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Ученик в шести клас от  основно училище "Ангел Кънчев " и сестра му от Четвърта езикова гимназия са дали положителни проби и класовете им минават на дистанционно обучение,..

публикувано на 21.09.20 в 11:26

Днес изтича срокът за документите за компенсации на земеделци по COVID-мерките

 Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за изплащане ма компенсации за щетите, причинени от пандемията от COVID19 , предаде БНР. Близо 35 хиляди фермери са подали документи за извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите,..

публикувано на 21.09.20 в 11:21

Съдът постанови две доживотни присъди без замяна по делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд постанови доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт на летище "Сарафово". Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. През 2012 г. на 18 юли на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила и петима..

публикувано на 21.09.20 в 11:03

СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич спечели пореден проект по Еразъм+

Средното училище по изкуства в Добрич „Св. Климент Охридски“ спечели пореден проект по програма Еразъм+. Проектът е „Академия за активно обучение“ и в него училището си партнира с образователни структури в пет други европейски страни – Полша, Кипър, Гърция, Италия и Испания. Целта на проекта е да се изгради европейска мрежа от училища, която дава..

публикувано на 21.09.20 в 10:46
Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Няма и една научна статия против маските

Има тенденция към слабо намаляване на заразените, заяви пред бТВ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски. Няма и една научна статия против маските, категоричен бе..

публикувано на 21.09.20 в 09:24