Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселина Михалкова: Запасявам се единствено с търпение и доза оптимизъм!

Веселина Михалкова е актриса и артистичен директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна. На 99-ия си рожден ден драмата остана затворена за публика, заради мерките за безопасност. 

Как се чувства и какво прави в тази ситуация Веселина Михалкова? Даниела Стойнова разговаря с нея.

Как се справяте в новата ситуация?

Справям се така, както се справят всичките ми колеги в цяла България, сигурно и в цяла Европа, сигурно и в цял свят – запасяваш се с търпение, доза оптимизъм, че рано или късно това ще свърши, че ще можем да опазим хората си.

Нещата са динамични – ето, допреди малко правих априлско – майска програма на театъра, а сега писах на колегите си, че практически програма няма.

Разбрах, че в личен план тази ситуация отваря за теб една възможност - правиш ремонт в къщи. Придоби ли нова квалификация?

Ами аз съм изключително деен човек. За мен да ме извадят от моя втори или даже първи дом – театъра, беше ужасно. Откакто съм актриса, аз нямам хоби, защото нямам време за него. Само книги чета. Но сега си казах: няма да унивам, няма да стоя вкъщи и да се депресирам, ще започна ремонтни дейности и ще го споделя с приятели! След това може да ми хрумне нещо друго, няма невъзможни неща. Очаквам и други хора да споделят с какво се занимават.

Сега непрекъснато се говори за съпричастност и аз си мисля, че това е една дума, която много е липсвала в световен мащаб. Такъв катаклизъм се случва за пръв път в моя живот, само съм чела подобни неща и никога не съм си мислила, че може да се случи реално. Но тези фентъзи книги започват да оживяват и това ме плаши. Искрено се надявам хората да станат по-добри, това да им подейства като шок. Трябва да се научим на човеколюбие!

Всички войни, през които е минало човечеството, се забравят много бързо, човекът не става по-добър, само развива технологията, интелекта, но ние не ставаме по-добри! Това дълбоко ме натъжава и плаши.

Нека в момента да проявяваме толерантност, човеколюбие и съпричастност! Само това може да ни държи единни и всеки да помага в тази ситуация с каквото може. И нека за предстоящия Великден да се замислим над думата „смирение”.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00