Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Георги Желев: Маските намаляват инфекциозната доза на вируса. Мобилните телефони са критични повърхности

Има значение каква среда третираме с дезинфектанти и как го правим.

Властите са запознати със спецификите на дезинфекция, но масовият потребител допуска опасни и сериозни грешки при извършването на дезинфекция в домашни условия. Тезата е на д-р Георги Желев, преподавател в Тракийския университет в секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина”.

Той определя мерките срещу коронавируса като адекватнии и навременни, защото са изпреварили пика на заболяването.

Коронавирусът е слабо устойчив, но е много важно е какво и с какъв препарат се дезинфекцира, подчерта специалистът.

Д-р Желев обърна внимание върху хлорсъдържащите препарати и напомни, че хлорът е токсичен газ, който може да доведе до асептично възпаление на белия дроб, включително оток.

Отваря се жива рана в белия дроб, той става по-податлив към заразяване и ако настъпи такова заболяване, то ще протече много тежко, предупреди преподавателят. Той призова хората да не използват препарати, съдържащи хлор, в затворени помещения, защото водят до обратен ефект и имуносупресия.

Вирусът го няма по пода, излъчителството е с издишания въздух,  както и с капчиците при кашляне и кихане, изтъкна той.

Най-рискови са контактните повърхности от първи ред – дръжки, ключове на врати и шкафове, химикалки в банковите офиси, плотове.

Спиртът е най-добрият дезинфектант, защото вирусът е чувствителен към органични разтворители и загива за секунди, допълни д-р Георги Желев.

Ако се ползва друг дезинфектант, след него трябва да се избърше, ако върху почистените повърхности поставяме храни, съветва Желев.

В общите столови хорат си мият ръцете, а сядайки, веднага вадят телефоните си, а мобилните телефони са критични повърхности, подчерта преподавателят от Тракийския университет.


Колко често трябва да се почистват повърхностите? Няма еднозначен отговор, няма шаблон. Всичко зависи интензитета на използване на тези повърхности. По-важно е човек да измива ръцете си, преди да се храни или да запали цигара, каза още д-р Георги Желев.

Относно маските специалистът поясни, че в социалните мрежи се тиражират много заблуди.

Маската не гарантира 100 процента спиране на вируса, но намалява поетата инфекциозна доза, а това намалява риска от настъпването на заболяване и оказва влияние ивърху развоя на заболяването, подчерта д-р Желев, като се позова на стандарта на епидемиолозите за минимална инфектираща доза.

Ако приемем висока инфекциозна доза, заболяването ще протече по-бързо и по-тежко, с по-неблагоприятни последици, поясни той.

Хората масово разтриват дезинфектанта по дланите си, но оставят необработени мъртви зони – кожни гънки, върхове на пръстите и поднокътни пространства. Дезинфектантът трябва да достигне до цялата повърхност на ръката.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00