Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акордеонистът Стефан Георгиев: Няма да ядеш чужда мъка!

| обновено на 17.03.20 в 10:47
Стефан Георгиев

„Няма да ядеш чужда мъка!“, тази силна заръка помни от баща си известният добруджански акордеонист Стефан Георгиев. „Няма да ядеш духа на хората. Трябва да ги защитаваш. Да не се отнасяш грубиянски.“ - бащините съвети на този буден човек, коларо-железар - Георги Стефанов, и до ден днешен съпътстват обичания музикант.

Стефан Георгиев и съпругата му Атанаска СтаневаСтефан Георгиев е от село Ангеларий, Тервелско. Може да кажем, че е потомствен музикант и в доказателство да впрегнем фактите: чичо му Георги, както и братовчедите му – Пенчо и Кольо, са свирили на хармоника. Майка му Вълкана Стоянова, но не известната тракийска певица, също е пеела. Нейният баща пък е бил прочут гайдарджия. Първата си хармоника Стефан получава на десет години. Продава им я Пенчо Парашкевов с думите „Вземи хармониката и я сложи на гърба си. Нека винаги да е с тебе и където можеш, сваляй я и свири, учи се!“. Думите са цитирани от краеведа Атанас Пеев в книгата му „Майстори на добруджанската народна музика“. И съвсем основателно авторът нарича Стефан Георгиев „виртуоз на добруджанската народна музика“. И тук не се визира конкретно невиждани и нечувани технически умения, смайваща бързина и т.н. Тук става дума за избора да се посветиш на фолклорния диалект, който обичаш безрезервно -  добруджанската инструментална музика. Акордеонистът остава верен на този стил през целия си живот: и на съборите, и сватбите, на които свири още като младеж; с акордеона не се разделя и като войник в Дома на народната армия в Сливен; а най-вече и като титулярен музикант в Ансамбъл „Добруджа“, постъпвайки още през 1966 г. В този ансамбъл преминава целия му творчески път, до пенсионирането.
И днес 77-годишният акордеонист живее в Добрич със съпругата си добруджанската певица Атанаска Станева. Винаги е приятна срещата с тяхното семейство, повод да поговорим за Добруджа и добруджанската музика, за „онова време“, а и да послушаме хубава музика.

Интервюто със Стефан Георгиев и музиката му чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00