Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да оцеелем вкъщи с три деца

Диана Настева
Снимка: Д.Дончева

Да стоим вкъщи и да излизаме само при необходимост, взели съответните мерки за безопасност,  това е апела към всички в ситуация на засилени мерки за сигурност. Трудна задача, особено, ако семейството е голямо.

"Не е лесно.", сподели за Радио Варна Диана Настева. Тя и съпругът й имат три деца – най-голямото й момче е на 20 години и е с увреждане, дъщеря й е на 16 години, а най-малкото момче е на 4 и половина. Диана Настева е позната на варненци с дейността си на ръководител на Сдружение "Няма невъзможни неща",  чиято основна дейност е насочена към  децата и младежите със специални нужди, известна е и със социалното предприятие, което създаде.  

"Трябва да се съобразим с наложените мерки.", казва Настева. Затова семейството през събота и неделя основно се занимава с организиране на времето, правене на примерен график и задължения на всеки вкъщи. Сутрин  всички закусват, правят дори и гимнастика и прекарват повече време заедно, но следобед родителите се стремят да осигурят и за себе си по малко лично време, в което да останат насаме.

Програмата включва игри и учене, така децата не се заседяват и не мързелуват, коментира Настева.

"Нямаме време да се размотаваме, а винаги правим нещо. Например - сутрин децата са по-концентрирани за игри и учене на нови неща, затова сутрин гледам да нямам работа, а да бъда с тях. Правим си и спортни игри вкъщи - фитнес, гимнастика. Аз пък се опитвам и малко йога да правя, но къде мога, къде не мога. След това, разбира се, трябва да сготвя и децата ми помагат." казва Настева.

Цялото семейство знае какво се случва. Дори и най-малкото дете. Обяснили са на всички по начин, по който могат най-добре да разберат и дават пример със своето поведение. Когато възрастните са спокойни, а не паникьосани и когато не превръщат тази ситуация в тежко бреме, а гледат по-позитивно, но в същото време има правила, които много стриктно трябва да се спазват, съответно и децата се нагаждат, убедена е Диана Настева.

Излизат на кратки разходки, без да се срещат с хора, не посещават детски площадки, слагат маски и ръкавици.

Времето със семейството трябва да се използва за сближаване, сплотяване и дори успокояване е много важно, коментира още Настева и допълва: "Няма да скрия много ми е трудно с тези три деца да бъде настина спокойна ситуацията!"


ВИЖТЕ ОЩЕ
Чети във влака

Иван Богданов от "Буквите": Електронните книги и тези на хартиен носител не си пречат и се развиват паралелно

Фондация "Буквите" е един от партньорите, предоставили безплатно най-голям брой електронни книги - над 100, за инициативата "Чети във влака" на БДЖ. "Най-много се четат алманасите с творби на съвременни български автори и любовните романи. Като цяло хората във влака не предпочитат сериозна и тежка литература, търсят нещо, което ще им помогне да се..

публикувано на 04.06.20 в 15:38

Капитан за ветроходци, капитан за вкъщи

Ветроходци, граждани и близки на капитан Георги Георгиев поставиха венци и цветя на паметната плоча на ул. „Стефан Стамболов” 42 във Варна, където е живял капитанът. Поводът е 90 години от рождението му, които се навършват днес. „Герой на Народна Република България, първият българин извършил околосветско плаване с ветроходната яхта Кор Кароли”..

обновено на 04.06.20 в 13:30

Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. „Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да..

публикувано на 04.06.20 в 11:14

Откриха защо хората с кръвна група "А" се заразяват по-често с коронавирус

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група "А" по-уязвими на SARS-CoV-2 , съобщи ТАСС. Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv. "Наши колеги вече откриха доказателства..

публикувано на 03.06.20 в 17:17
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Водните спасители през 100 метра в курортите, през 150 метра на обикновените плажове

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100..

публикувано на 03.06.20 в 16:32

Как да увеличим времето на работа на смартфона си без презареждане

Независимо от модела на телефона, винаги можете да увеличите неговата производителност и да увеличите времето за работа без допълнително презареждане , твърди генералният директор на ANO Digital Platforms Арсений Шелцин пред „Прайм“ Просто трябва да премахнете..

публикувано на 03.06.20 в 14:15

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

За спрени ремонтни дейности в района на плаж ,4Кабакум" ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци", което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио..

обновено на 03.06.20 в 10:02