Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На зъболекар само по спешност!

| обновено на 18.03.20 в 22:18
Снимка: Светослав Цветанов

Ходете на зъболекар само при спешен случай, призова председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. „Коронавирусът не щади никого. Зъболекарите се намират на първа линия, дори преди лекарите, защото лекуват пациенти в аерозолна среда и рискът за инфектиране за нашите колеги е висок", каза той. По думите на д-р Шарков на стоматолозите вече са дадени препоръки как да действат в извънредната ситуация и какви дезинфекционни и предпазни мреки да вземат. Много от специалистите обаче не разполагат с нужните защитни средства, тъй като не са се презапасили, уточни председателят на БЗС.

Спешни са случаите, в които човек има болка или е подут, разясни за Радио Варна д-р Диляна Балачева, която записва пациенти, но само при предварителен разговор и уточняване на спешността. Според нея и стоматолозите са положили Хипократова клетва, затова техен морален дълг е да бъдат на линия при нужда на пациентите.

Повече по темата можете за разберете от интервюто на Нина Милошевич с д-р Диляна Балачева:ВИЖТЕ ОЩЕ

240 000 работни места се запазват чрез мярката 60/40

Почти 240 000 работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. Това съобщават от Министесртвото на труда и социалната политика. Вчера Министерският съвет реши кандидатстването за..

публикувано на 28.05.20 в 15:59

Монтират дарените респиратори в осем болници в страната. Добрич сред тях

Осем броя американски микропроцесорни респиратори, модел CrossVent 3+, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в осем регионални болници в страната. Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от две големи търговски вериги..

обновено на 28.05.20 в 15:54

Международният туризъм изправен пред най-големия си спад от 50-те години

Международният туризъм вероятно ще отчете спад със 70 процента тази година, което би било най-голямото понижение от 50-те години. Това посочи генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили пред вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс. Той уточни, че прогнозата за сектора, ударен от коронавируса, се основава на..

публикувано на 28.05.20 в 15:46
Сградата на новата IТ гимназия във Варна

IТ гимназия ще има във Варна от есента

Уникална за региона IТ гимназия ще бъде откритa във Варна в началото на новата учебна година - Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи. За това съобщава в профила си в социалната мрежа кметът Иван Портинх. "Миналата година обсъдихме проекта с министър Красимир Вълчев и ректора на ТУ проф. Венцислав Вълчев. Новото..

обновено на 28.05.20 в 15:38
Снимката е илюстративна.

Бури с проливен дъжд и градушка удариха много райони на страната

В Русенска област градоносен облак се образува в района на село Батин. На юг, в област Велико Търново, в Лясковец дворовете побеляха, предаде Радио Варна. Подобна е картината и в село Плаково. Обширна зона с гръмотевични бури и градушки преминава в областта между Ябланица, Луковит, Угърчин и Тетевен. В Южна България тежка купесто-дъждовна облачност..

публикувано на 28.05.20 в 15:36

Електронният прием за детските градини във Варна започва на 1 юни

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна ще бъде отворена на 1 юни 2020 г. ( понеделник), в 10 ч. Крайната дата за онлайн подаване на заявленията е 23,59 ч. на 15-ти юни, а резултатите ще бъдат обявени до 17 ч. на 22-ри юни, съобщават от дирекция..

публикувано на 28.05.20 в 15:24

Продължават проверките на хората под карантина

За последните 24 часа служители на ОД на МВР – Варна са извършили 684 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. През последното денонощие под карантина са поставени нови 113 лица , отпаднала е карантината..

публикувано на 28.05.20 в 14:58